Belföld

2012.07.02. 18:57

Cozma-gyilkosság: felülvizsgálati indítványt nyújtott be a Kúriához a Legfőbb Ügyészség

Felülvizsgálati indítványt nyújtott be a Kúriához a Cozma-gyilkosság ügyében hétfőn a Legfőbb Ügyészség indokolási kötelezettség jelentős mértékű elmulasztása miatt.

MTI

A Legfőbb Ügyészségnek az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a jogerős ítéletben megállapított tényállás olyan ellentmondásokat tartalmaz, amelyek miatt a büntetőjogi felelősségre vonás szempontjából jelentős kérdésekben nem állapítható meg, hogy a Győri Ítélőtábla milyen tényállásra alapította döntését.

A közlemény szerint az ügyészség a másodfokú határozat hatályon kívül helyezését indítványozta, mely lehetővé teszi - megismételt eljárásban - a másodfokú ítélet valamennyi büntetőjogi rendelkezésének felülbírálatát.

A rendkívüli jogorvoslati kérelem benyújtásának alapja - eltérően a sértett jogi képviselőjének korábbi kezdeményezésétől - az indokolási kötelezettség jelentős mértékű elmulasztása - fűzték hozzá.

A Legfőbb Ügyészség az érintett három terhelt előzetes letartóztatásának fenntartását kezdeményezte.

A Marian Cozma megölése miatt indított büntetőperben április 27-én hirdette ki jogerős ítéletét a Győri Ítélőtábla, jelentősen enyhítve az első fokon kiszabott büntetéseket. Az első fokon életfogytiglani fegyházra ítélt Raffael Sándor és Németh Győző 18-18 év börtönt kapott, míg Sztojka Iván 20 év fegyházbüntetését 8 év börtönre változtatta a másodfokú bíróság.

Bánáti: ritkán sikeresek a felülvizsgálati indítványok

Ritkán eredményesek az olyan, indoklási kötelezettség jelentős mértékű elmulasztása miatti felülvizsgálati indítványok, mint amilyet a Legfőbb Ügyészség nyújtott be a Kúriához a Cozma-gyilkosság jogerős ítélete ellen hétfőn - mondta az MTI érdeklődésére Bánáti János ügyvéd.

Az ilyen jellegű indítványok töredéke sikeres, bár az is igaz, hogy a Legfőbb Ügyészség által kezdeményezett felülvizsgálati eljárások még mindig nagyobb arányban eredményesek, mint amelyek védői oldalról érkeznek a Kúriához - fűzte hozzá a szakember.

Arra a kérdésre, hogy mikor várható a felülvizsgálati indítvány elbírálása, Bánáti János annyit mondott: a korábbi évek gyakorlatát ismerve az ősz folyamán dönthetne a Kúria, ám miután a kényszernyugdíjazások miatt idén a Kúria büntetőkollégiumának fele távozik, megjósolhatatlan, hogy mikor tudják elbírálni a Cozma-ügyben benyújtott ügyészségi indítványt.

A vádhatóság három elítélt esetében az előzetes letartóztatás fenntartását kezdeményezte, amivel kapcsolatban Bánáti János annyit mondott: miután a felülvizsgálati kérelem a jogerős ítélet végrehajtására nincs hatással, az elítéltek megkezdhetik jogerős szabadságvesztés büntetésük letöltését. Abban az esetben pedig, ha ez megtörténik, nincs helye az előzetes letartóztatás fenntartásának.

A Legfőbb Ügyészség közleménye szerint a jogerős ítéletben megállapított tényállás olyan ellentmondásokat tartalmaz, amelyek miatt a büntetőjogi felelősségre vonás szempontjából jelentős kérdésekben nem állapítható meg, hogy a Győri Ítélőtábla milyen tényállásra alapította döntését.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt, segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!