Belföld

2012.05.03. 17:08

Lemondott Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter (frissítve)

Lemondott posztjáról a zalai származású Réthelyi Miklós. A nemzeti erőforrás miniszter utódjának Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel Orbán Viktor.

MTI


LMP: Réthelyi súlytalan miniszter volt

Az LMP szerint Réthelyi Miklós súlytalan miniszter volt, akinek a feje felett döntöttek a tárcáját érintő kérdésekben - mondta a nemzeti erőforrás miniszter lemondására reagálva Szabó Tímea. Az ellenzéki politikus csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette, a tárcavezető utódjától azt várják, hogy álljon a sarkára, tegyen rendet az oktatás és az egészségügy területein és találjon valós megoldást a kilakoltatás előtt állók számára.

Szabó Tímea visszautalt a kormányfő két évvel korábbi szavaira, amelyeket úgy idézett, hogy "a Nemzeti Erőforrás Minisztérium leendő vezetőjének az lesz a feladata, hogy mentse meg az egészségügyet és építse újra a szociális biztonságot". Meglátása szerint ehhez képest az "elmúlt 22 év legdurvább megszorításait tapasztaltuk" az oktatás, az egészségügy, a kultúra és a szociális feladatok területén.
Szabó Tímea leszögezte: Réthelyi Miklós utódjától azt várják, hogy "álljon a sarkára", mentse meg a "tönk szélére került" egészségügyet, tegyen rendet a "Hoffman Rózsa által szétzilált oktatásban" és találjon valódi megoldást a kilakoltatások előtt álló több mint egymillió ember számára. Utóbbi kapcsán hangsúlyozta, hogy jelenleg több mint egymillió rezsihátralékost és közel 150 ezer, kilencven napot meghaladó devizaadóssággal rendelkező embert tartanak számon.
   
Kitért arra is, hogy Réthelyi Miklós miniszteri munkásságát nem nagyon tudják kommentálni, mert úgy látják, hogy az súlytalan volt, hiszen csaknem "minden kérdésben Orbán és Matolcsy döntött a feje felett". Éppen ezért az LMP elvárja, hogy Balog Zoltán sokkal határozottabban képviselje a szegénységben élők ügyeit - tette hozzá.
A politikus emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években átlagosan tíz-húsz százalékos volt a forráskivonás az egészségügy, az oktatás és a szociális feladatok területein.
   
Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter szerdán nyújtotta be lemondását a kormányfőnek, Orbán Viktor miniszterelnök pedig elfogadta azt - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője.
Szabó Tímea sajtótájékoztatóját követően Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese nyilatkozott az újságíróknak. A politikus arról beszélt, hogy az MTI szerdán megjelentetett egy hírt, amelyben Ángyán József korábbi földművelésügyi államtitkárt "próbálta pocskondiázni". Hozzátette, hogy a hír forrása egy olyan blogbejegyzés volt, amely a hír megjelenésekor "még nem is volt elérhető". 
A politikus szerint a bejegyzés, illetve az abból készült hír "egyetlenegy valós állítást sem tartalmaz". A frakcióvezető-helyettes, aki feltette azt a kérdést is, hogy az MTI vajon mikor dolgozza fel majd az ő blogját, azt is kijelentette, hogy a napraforgoblog állításaival szemben képviselőtársa, Szabó Rebeka nem volt Ángyán József tanítványa és nem is írt közös könyvet egy, a blogbejegyzésben említett személlyel.


MSZP: Réthelyinek el sem kellett volna vállalni a miniszteri tisztséget

Az MSZP szerint a lemondását két év után benyújtó Réthelyi Miklósnak el sem kellett volna vállalni a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) vezetését.

Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: a távozó tárcavezető felkészült orvosprofesszor, de nem ért azokhoz a területekhez - a szociál- és az oktatáspolitikához, a kultúrához, a közművelődéshez -, amelyek felügyeletét a csúcsminisztérium vezetésével rábízták. Hozzátette: Réthelyi Miklós kétévnyi minisztersége után a szociális szféra "romokban hever", az igazgatási rendszert szétverték, a legtöbb intézményt államosították, de ettől nem lett több pénz a működésükre.
Azzal kapcsolatban, hogy az erőforrás-minisztérium élére Balog Zoltán államtitkár kerül, Korózs Lajos úgy foglalt állást: amíg a kormányzati politika iránya változatlan, és minden területen a miniszterelnök akarata érvényesül, "teljesen mindegy, hogy hívják a szakminisztert".
   
A sajtótájékoztatón Korózs Lajos emellett a gyógyászati segédeszközök támogatásának tervezett csökkentését bírálta. Erről szerdán a Népszabadság írt a birtokába jutott kormányzati döntés-előkészítő javaslatra hivatkozva. A napilap értesülése szerint idén 7, jövőre 14 milliárd forinttal mérsékelnék az egészségbiztosító erre fordítható keretét.
Az MSZP-s politikus azt mondta: a nyilvánosságra jutott tervek szigorítanák a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzáférés szabályait is, megszüntetve azt a lehetőség, hogy a közgyógyellátottak térítésmentesen kaphatják meg őket.
Korózs Lajos úgy fogalmazott: "a kormány kiveri a vakok kezéből a fehér botot és kirúgja a mozgássérültek hóna alól a mankót", a tervezett áremelések pedig több mint egymillió embert érintenek.
   
A Népszabadság írására reagálva az egészségügyi államtitkárság az MTI-vel azt közölte, vizsgálják a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszerét, és a vonatkozó költségvetési előirányzat betartása érdekében folyamatosan tárgyalnak a szakmai, forgalmazó és gyártó szervezetek képviselőivel. Az államtitkárság az egyeztetések lezárulta után ad bővebb tájékoztatást.
A szocialista politikus ezen kívül felháborítónak nevezte, hogy a kormány honlapján megjelent adótörvény-tervezet szerint akinek nincs társadalombiztosítása, az év elejétől visszamenőleg köteles lesz havi 6390 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni.


Lemondott posztjáról Réthelyi Miklós

Lemondott posztjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter; a tárca új vezetőjének Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök - jelentette be Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője csütörtökön magyar újságíróknak Kazahsztán fővárosában, Asztanában, ahol Orbán Viktor vezetésével kétnapos látogatást tesz egy magyar kormányzati-üzleti delegáció.

Szijjártó Péter hozzátette: Réthelyi Miklós már 2010-ben jelezte, hogy félidőben lemond majd miniszteri posztjáról.
A miniszterelnök megköszönte a távozó tárcavezetőnek az elmúlt két évben végzett munkáját, és nagyrabecsüléséről biztosította őt.
Arra a kérdésre, hogy várhatóak-e további lépések a kormányátalakításban, a szóvivő azt válaszolta: Orbán Viktor hozott ilyen döntéseket, de azokról majd akkor tájékoztatják a nyilvánosságot, ha véglegesek lesznek és nyilvánosságra kell, hogy kerüljenek.


Réthelyi Miklós benyújtotta lemondását, Orbán Viktor válaszlevelében köszönetet mondott

Benyújtotta lemondását Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a kormányfőnek. Orbán Viktor miniszterelnök a szerdán benyújtott lemondást elfogadta - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője.
Orbán Viktor válaszlevelében köszönetet mondott azért a nagyszerű munkáért, amit Réthelyi Miklós az elmúlt két évben a magyar kormány tagjaként végzett.
   
"A Nemzeti Együttműködés Kormányának minisztereként a kormány megalakulása óta minden erőmmel, gondolatommal és cselekedetemmel szolgáltam a kormány célkitűzéseit azon minisztérium vezetőjeként, amely - Miniszterelnök úr szavait idézve - a kormány szinte felének működését jelenti" - olvasható Réthelyi Miklós levelében.
   
A távozó miniszter úgy látja: a rábízott feladatot munkatársaival megvalósította, de - mint írta - a jövőben a minisztérium vezetése a napi politikai életben tevőlegesen részt vevő személyt kíván. 
   
A Havasi Bertalan által az MTI-hez eljutatott levelében az olvasható: egy ilyen tárca példa nélküli mind a magyar közigazgatásban, mind az európai gyakorlatban, működésének kigondolása viták és egyeztetések eredménye. Kitért ugyanakkor arra, hogy az ágazatokat vezető államtitkárok nagyfokú függetlenséggel végezhették munkájukat.
   
"Az oktatási, a kulturális és a szociális intézmények sorsának alakulása váratlanul érte a minisztériumot, de a központi közigazgatás és az ágazatok vezetői rendelkeznek azzal a tudással és tapasztalattal, hogy ezt - az ágazatonként is eltérő követelményeket jelentő - feladatot is eredményesen tudják megoldani" - írta.
   
Úgy fogalmazott, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kétéves működése alatt bebizonyította, hogy a minisztérium életre hívásának gondolata helyes volt. Szerinte az elmúlt két év azt is bebizonyította, hogy a kialakított, több területet összefogó működési rend bevált a gyakorlatban. Mint írta, nyugodtabb idők eljöttével, a minisztérium alkalmas lesz olyan összetett feladatok komplex kezelésére, mint az egészségmegőrzés, a kábítószer-használat elleni fellépés, a család mint alapérték.
   
A miniszterelnök válaszlevelében azt közölte: nyilvánvaló, hogy "a 2010-es parlamenti forradalom" a legtöbb átalakítást, újszerű gondolkodást, kreatív logikát és vezetői bölcsességet igénylő területeit Réthelyi Miklós minisztériumában sorolták be. "A magyar társadalom szellemi, kulturális, értékrendbeli reformjai erősen kötődnek az Ön kétéves miniszterségéhez" - fogalmazott Orbán Viktor.
   
A kormányfő sajnálatát fejezte ki, hogy a távozó kormánytagot nem tudta rábírni a kormányalakításkor kötött, két évre szóló megállapodásuk meghosszabbítására. 


A levelezés itt!


Földink,  a miniszter

A zalai megyeszékhelyen született és Keszthelyen érettségizett prof. Réthelyi Miklós.Bár korábban két kormányban is vállalt államigazgatási feladatot (1990-ben a népjóléti, 1998-99-ben az oktatási tárca főosztályvezetője volt), nem közéleti szerepvállalásairól ismert Réthelyi Miklós: a SOTE 71 éves anatómiaprofesszora gerincvelőkutatásaival szerzett nemzetközi hírnevet. 2010-ben a nemzeti erőforrásokért felelős tárcát kapta Orbán Viktor kormányában.


Réthelyi Miklós életrajza:

1939. június 8-án született Zalaegerszegen.
   
1963-ban a Pécsi Orvostudományi Egyetemen kapott diplomát többek között Szentágothai János tanítványaként.
  
1963-tól - professzorával együtt - a Budapesti, majd a Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. és II. számú Anatómiai Intézetében dolgozott, 1986-tól egyetemi tanár, 1994-2004-ben az I. számú Anatómiai Intézet igazgatója. 1991-ben, az első szabad rektorválasztáson, négy jelölt közül őt választották a SOTE vezetőjének. 1995-től öt éven át vezette a SOTE Egészségügyi Menedzserképző Központját. 2000 óta a Semmelweis Egyetem Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskolájának a vezetője.

Dolgozott Ukrajnában, Párizsban és több alkalommal az Egyesült Államokban. 1990-ben a Népjóléti Minisztérium főosztályvezetője, 1998-99-ben az Oktatási Minisztérium tudományos ügyek főosztályának vezetője, 1999-2002-ben Széchenyi professzori ösztöndíjas volt.
   
1994-2000-ben az MTA közgyűlési képviselője, az Elméleti Orvostudományi Tudományos Bizottság, valamint az Informatikai Bizottság tagja. A Nemzetközi Agykutatási Szervezet magyar nemzeti bizottság titkára.
   
1973-ban elnyerte a biológiai tudomány kandidátusa, 1983-ban az orvostudomány doktora címet. Munkásságát 1991-ben Akadémiai Díjjal, 2004-ben Szent-Györgyi Albert-díjjal ismerték el. Több mint 80 publikáció szerzője.


Balog Zoltán életrajza:

Balog Zoltán 1958. január 7-én született Ózdon.
   
1976-ban érettségizett a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában, középiskolai éveiben, 1974 és 1976 között békeszolgálati önkéntesként dolgozott egyházi épületek újjáépítési és renoválási munkálatain Wittenbergben, Goppelnben és Drezdában.
   
Gimnáziumi tanulmányait követően betanított esztergályosként dolgozott a Diósgyőri Gépgyárban.
   
1978-1983-ban végezte teológiai stúdiumait Debrecenben és Budapesten. Tanulmányi évei alatt 1980-ban vendéghallgatóként teológiát hallgatott a kelet-berlini Egyesült Protestáns Egyháznál, ugyanebben az évben a püspökszentlászlói katolikus szociális otthonban is dolgozott, 1981-83 között pedig négy szemesztert töltött Halléban a Luther Márton Egyetem Teológia Tanszékén. 1983-ban szerzett lelkészi diplomát a Budapesti Református Teológiai Akadémián.
   
1983-tól 1987-ig református lelkészként dolgozott Maglódon és öt szórványgyülekezetben.
   
1987 és 1989 között az Egyházak Világtanácsa posztgraduális ösztöndíjasa volt Tübingenben. 1989-91-ben óraadó tanárként dolgozott a Budapesti Református Hittudományi Egyetem Újszövetségi Tanszékén, 1991-96-ban hittant tanított a Budapesti Német Iskolában, 1992-93-ban a Baár-Madas Református Gimnáziumban. 1993 és 1996 között a Bonni Egyetem Ökumenikus Intézetének tudományos munkatársa volt.
   
1996-tól 2006-ig a Budapesti Németajkú Református Egyházközség megválasztott lelkészeként tevékenykedett. Közben 1996-97-ben a Testnevelési Egyetem Mentálhigiénés Tanszékén dolgozott mint tudományos ügyvivő, 2002-2003-ban pedig a Köztársasági Elnöki Hivatalban a Társadalompolitikai Főosztály vezetője volt.
   
2002-ben a Semmelweis Egyetemen mentálhigiénés szakember képesítést szerzett.
   
1991 és 1994 között a Fidesz országgyűlési frakciójának egyházpolitikai tanácsadójaként, 1998 és 2002 között Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadójaként tevékenykedett. 2003-tól a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány kurátora és főigazgatója volt, e tisztség megszűntével 2007 áprilisától az Alapítvány kuratóriumi elnöke. 2009 augusztusa óta elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesületnek.
   
A 2006-os országgyűlési választásokon a Fidesz országos listáján szerzett mandátumot, majd bejelentette, hogy országgyűlési képviselősége idejére lelkészi szolgálatát szünetelteti. 2006 és 2010 között az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságát elnökölte, 2007. februártól a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyetteseként, valamint a párt kulturális kabinetjének vezetőjeként is tevékenykedett.
   
A 2010-es parlamenti választásokon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi lista 3. helyéről jutott be az Országgyűlésbe. 2010. június 2-ától Orbán Viktor második kormányában a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára lett, közreműködésének köszönhetően fogadta el a magyar elnökség idején az Európai Bizottság az európai romastratégiát.
   
Balog Zoltán 1993 és 2003 között elnökségi tagja volt az Európai Protestáns Szabadegyetemnek, 1999 óta a Bethesda Gyermekkórház Alapítvány kurátora, 2012-től a magyar Raoul Wallenberg Emlékbizottság tagja. 2011-ben a Köztársaság Elnökének Érdemérme kitüntetésben részesült.
   
Németül felsőfokon, angolul társalgási szinten beszél, bibliai görögből német állami nyelvvizsgája van.
   
Párttagsága nincs. Nős, 5 gyermek édesapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!