Belföld

2012.01.03. 07:46

Tüntetés az Operánál - Civilek százezres demonstrációja

Lesz még magyar köztársaság! – volt az egyik jelszava a civil szervezetek által meghirdetett demonstrációnak, amelyet az Operaházban az Alaptörvény életbe lépését ünneplő kormánypárti rendezvény ellenében tartottak a fővárosban.

MTI

Este hét órára megtelt az Andrássy út az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti, szakasza, annak ellenére, hogy az operaházi ünnepség miatt a demonstrációra kijelölt útszakaszt csak egyik oldalról lehetett megközelíteni. A tömeg a rendőrség becslése szerint fél nyolcra elérte a százezer főt.

Miközben az Operaházba az ünnepség résztvevői egyrészt a lezárt Révay utcán keresztül, majd az úgynevezett királyi lépcsőn, illetve bejáratnál fekete  molinóból képzett, külön folyosón érkeztek, az utcán a békés tömeg Bródy János "Lesz még magyar köztársaság" című számára gyülekezett. Már órákkal korábban zsúfoltak voltak a tömegközlekedési eszközök, amelyekkel az emberek igyekeztek a több tucat civil szervezet és az ellenzéki, parlamenti és azon kívüli pártok összefogásával meghirdetett rendezvényre. A transzparenseken leggyakrabban kormányellenes jelszavakat és demokráciát, sajtószabadságot, emberi jogokat követelő feliratokat lehetett látni.

A rendezvény az utcán pontban hét órakor az Örömódával az Európai Unió himnuszával kezdődött. Nem tudni, odabent, az Operaházban mivel indult a program, mivel a (vidéki) sajtót nem hívták meg az ünnepségre. Kint először Istvánffy András, a 4K! koordinátora felolvasta, mely szervezetek fogtak össze a tüntetés érdekében, majd nagy ováció közepette a demonstráció első szónoka, Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás képviselője lépett a színpadra. Ő mondta azt először, (majd csaknem minden szónok élt ezzel a fordulattal), hogy az Operaházban az ünneplők halotti tort ülnek a köztársaság, a jogállam és a demokrácia fölött. "Orbán Viktor büszke arra, hogy erős kormányos, csak nem veszi észre, a Titanicot kormányozza, amelyet megállít és süllyeszt a jéghegy, amely mi vagyunk!" – mondta Kónya, majd hozzátette: "A miniszterelnök 2012-t a remény évének nevezte újévi nyilatkozatában, és ahogy a tömegen végignézek, valóban az lesz!"

Kónya Péter beszédét – és a többi szónokét is - a kormányfő nevének említésekor éles füttyszó és "Orbán takarodj!" felkiáltás többször is megszakította. Kiemelte, hogy össze kell fogni mindenkinek, aki ezt a hatalmat leváltani akarja, függetlenül attól, hogy ehhez nem kell mindenben feltétlenül egyetérteni. A különböző szervezetek, pártok között lehetnek nézetkülönbségek, ha a demokrácia akarása közös.

A civil összefogás rendezvényének moderátora Ámon Betti volt, a Duna TV korábbi kulturális főszerkesztője, akit az elsők között bocsátottak el a közszolgálati médiától. Az operaházi ünneplést "bóvli"–nak nevezte és civil polgárként kijelentette: "Az alaptörvénynek nevezett tákolmányhoz nem járultunk hozzá, mi köztársaságot, demokráciát akarunk, ahol az emberi jogok, a vallás- és a sajtószabadság, a magántulajdon védelme és a szolidaritás az érték. Féltjük gyermekeinket, megélhetésünket, de nem félünk!" A tömeg hosszan skandálta vele: "nem félünk!".

Szűts Miklós festőművész a kultúra, a művészetek erejére hivatkozva tett hitet a magyar köztársaság mellett, hangoztatva: "Azért vagyok itt, mert fel vagyok háborodva: buli van odaát, az Operaházban” - mondta. Tizenhárommilliós buli. Ezt az országot a kulturális értékei teszik lakhatóvá, szerethetővé, és a világban ismertté pedig az idegenszívűnek titulált művészei, és nem hamar elfelejtett politikusai által válik.

Ripp Zoltán történész miután kemény történelmi párhuzamokat vont a jelenlegi kormány módszereivel kapcsolatban, végül Antall Józsefet idézte, aki konzervatív úriemberként – szerinte – egyszerűen undorodna attól, amit a kormány a jobboldal nevében művel. Iványi Gábor metodista lelkész a "köztársaság fölötti halotti tor" többször emlegetett kifejezésére utalva kijelentette: "hosszú életű lesz az, kinek halálhírét költik".

Majtényi László volt ombudsman szerint "sokkal jobb sors egy demokratikus állam bukott kormányfőé, mint egy, a népharag által megbuktatott diktátoré". Majd "megkérte" a parlamenti képviselőket, hogy mielőtt megbuknak és távozniuk kell, vonják vissza az alaptörvényt. "Éljen a magyar köztársaság! Éljen mindenki a jogaival!" – fejeződött be a Majtényitől szokatlan, keményhangú beszéd.

A demonstráció végén előbb Galkó Balázs színművész előadásában vers formájában, majd megzenésítve megszólalt a Szózat, amelyet a tömeg közösen mondott és énekelt. A szervezők nevében Székely Tamás, a VDSZ elnöke a résztvevőktől békés elvonulást kért, ez majdnem sikerült is: a demonstrálók egyrésze az Operaház előtt még vagy egy órán át skandálta: "Gyertek ki!" – aztán a mintegy ezerötszáz fő maradt, az operaházi ünnepség végét várva. Kisebb csoportok próbálták provokálni a demonstrálókat, ezek azonban nem jártak sikerrel.

Osváth Sarolta

A budapesti, az Operaháznál zajló tüntetéshez kapcsolódva gyertyás demonstrációt szerveztek este Nagykanizsán, a Turul-madárnál Tóth László és Bárdosi Gábor volt MSZP-s önkormányzati képviselők. A megmozduláson kicsivel 18.30 után körülbelül egy tucat résztvevő jelent meg, ám folyamatosan érkeztek a csatlakozók. Bárdosi Gábor elmondta: az akciót egyfajta figyelmeztetésnek szánták, utalva arra, hogy a választók nem felejtenek.



További információkért, fotókért lapozzon!

 

 

OLDALTÖRÉS: Élő közvetítés a tüntetésről


 


 


 

Online közvetítés

Közösen vett részt három ellenzéki párt, az LMP, az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) azon a tüntetésen, amelyet az Operaház elé szerveztek hétfő estére a civil szervezetek. Az eseményeket élőben követhették velünk.


A liveinfo.blog.hu élő közvetítését itt megnézhetik:

23:40 - Távoztak a tiltakozók

Hétfőn éjjel tizenegy óra után távoztak az Operával szemben, az Andrássy út járdáján tiltakozó emberek. 
A gálaest vendégei a dalszínház oldalbejáratain át távoztak.
A rendőrség elvonulása után megindult az autóforgalom, és a kisföldalatti is megállt már az Opera megállójánál.
Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn éjjel azt közölte az MTI-vel, hogy a demonstráción egy embert állítottak elő jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt. Tájékoztatása szerint a tüntetésen rendbontás nem történt.

22:16 -
Két távozó vendég nem a hátsó kijáraton hagyta el az Operaházat, hanem elvonultak a tüntetők sorfala előtt és kedélyesen integettek a tömegnek. A válasz intenzív fütty- és dudaszó volt.

Tudósítónk találkozott két turistával, akiket a rendőrök nem engednek vissza a szállodájukba. Meg kell várniuk a tüntetés végét.

A helyzet amúgy változatlan, a tömeg továbbra is "Bóvli!" és "Orbán takarodj!" rigmusokat skandál.


21:53 - A rendőrök kettős sorfala mögött elkezdtek szivárogni a gála vendégei az Operaházból.

21:12 - Továbbra is farkasszemet néz egymással a rohamrendőrök sorfala és a kitartó tüntetők körülbelül ezer fős maradéka. A rendőrök igyekeznek körbevenni az Operaházat. A tömeg hol elhalkul, hol pedig újra rázendít a kormányellenes rigmusokra.

20:33 - Az Operaház melletti utcákból indulnak a rohamrendőrök, hogy megkezdjék az oszlatást.

20:25 - Érkezik egy rendőrségi oszlatókocsi, LMP-sek "Viktor mehetsz vissza a balettbe ugrálni" molínóval várják őket.
Iványi metodista lelkész hangsúlyozta, az Operaházban a Magyar Köztársaság halotti torát ülik. Hozzátette, a Magyar Köztársaság Európa része és az is akar maradni.

Majtényi László jogtudós kiemelte, az Opera ma este a képmutatás háza, az utca viszont az alkotmányos erényeké.  A nyomor már elviselhetetlen, a káosz felé rohanunk. Arra kérte a fiatalokat, ne hagyják el az országot, hanem itt védjék meg szabadságukat. Felszólította a kormányt, hogy távozásuk előtt vonják vissza az alaptörvényt és a sarkalatos törvényeket.

20:23 - Az Operaház előtt reflektorral világítanak a rendőrök a tömegre, egyesek fáklyát gyújtanak. "Viktátor, Viktátor", skandálja a tömeg.

20:11 - Hivatalosan vége a tüntetésnek, a tömeg egy része elvonult, de az ottmaradtak az Operaházhoz tömörültek (ahol egyébként senki nem kapott gyülekezési engedélyt), és azt skandálják, hogy "Bemegyünk! Bemegyünk!".

Rendőrsorfal állt fel az egyre gyarapodó tüntetők és az épület közé. Pattanásig feszült a hangulat.

20:02 - Nehéz idők járnak, mindnyájan meg fogjuk szívni, az is, akinek van munkája és az is, akinek nincs. Egy dolog menthet meg bennünket, ha nem félünk – mondta Szűcs Miklós festő, aki arra buzdította a tömeget, hogy álljon ellen és ragaszkodjon a demokráciához és Európához.

Ripp Zoltán történész hangoztatta, a vágyott Nyugat szégyenpadjává váltunk, a világ döbbenve nézi a jogállamot eltipró országunkat. Itt az ideje a demokratikus ellenzék összefogásának, hangsúlyozta. A hatalom elmélyíti a válságot, eszelősök és akarnokok kezében van az irányítás, akik a józan közgazdászokra sem hallgat. Nincs más út, mint az, hogy illegitimnek minősítjük az Orbán-rendszert. Törvényes úton nyert, de felszámolta az alkotmányosságot. Azért vagyunk itt, hogy lemossuk a gyalázatot.

 19:20 - Az Operaházzal szemben álló tömeget oszlatni kezdték. A tüntetőket felszólították, hogy az Andrássy út színpad felöli oldalára vonuljanak át.

Kónya Péter, a Szolidaritás egyik alapítója korábban hangsúlyozta, meg fogják védeni a Köztársaságot. "Olyan államban akarunk élni, ahol nem kell éhségsztrájkolni a sajtószabadságért, nem kell visszamenőleges hatállyal törvényeket alkotni, nem lehet megállapítani különböző mértékű minimálbért, és olyan képviselőket kell küldeni a parlamentbe, akik nem uralkodni akarnak felettünk. Orbán Viktorék elfelejtették, a hatalom a népé, vissza fogjuk szerezni tőlük."

"Az Operaház narancsos fantomjai halotti tort készülnek ülni ma este a köztársaság, a jogállam és a demokrácia fölött" - jelentette ki Kónya Péter. A miniszterelnököt a Titanic kormányosának nevezte, a tömeget pedig magának a jéghegynek. "Olyan országban akarunk élni, ahol nem kell éhségsztrájkolni a sajtószabadságért, ahol nem kell visszamenőlegesen törvényeket hozni, ahol nem lehet területi alapon minimálbért bevezetni, és ahol nem kell féltenie az embereknek megszerzett javaikat - folytatta a szakszervezeti vezető.

Az idősebbekből és fiatalokból egyaránt álló tömegben általánosságban békés a hangulat, bár gyakran skandálják: "Orbán takarodj!"
A színpadról elhangzott: "Közel százezren vagyunk", amit hatalmas ováció fogadott.
A forgalmat több helyen is leállították, olyan helyeken is, ahol eddig háborítatlan volt a közlekedés.

Az MTI tudósítói nem sokkal fél nyolc előtt azt jelentették: a tömeg az Operától a Jókai térig ér az Andrássy úton. A tüntetők között megjelent Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is.

 


19:15 - Kiemeltek egy embert az ellentüntetők közül az Andrássy úton

Egy embert kiemeltek az ellentüntetők közül az Andrássy út és Nagymező utca sarkán - jelentették hétfő este kevéssel este hét óra után az MTI tudósítói, akik szerint folyamatos a lökdösődés a helyszínen.

Beszámolójuk szerint a civilek által szervezett demonstráción az ellentüntetők közül többen eltakarták az arcukat, a rendőrök pedig sorfalat húztak a tüntetők és az ellentüntetők közé. 
A tüntetők oldalán az MTI tudósítói az MSZP frakciójának több tagját látták, többek közt Nyakó Istvánt, Ujhelyi Istvánt, Szekeres Imrét, Iváncsik Imrét. Az ellentüntetők közt Bertha Szilvia jobbikos országgyűlési képviselő tűnt fel. 
Az Operaház közvetlen közelében, a kordon mellett szórakoznak az emberek, többeknél fáklya, magyar zászló látható - jelentette az MTI egy másik tudósítója. 
A vendégek sorra érkeznek az Operaház épületéhez, közben a tömeg folyamatosan szidalmazza a kormányfőt.

 


19:00 - Lökdösődés kezdődött a Nagymező utca sarkán

Fél hét előtt kevéssel nagyobb lökdösődés kezdődött a Nagymező utca sarkánál, ahol a civilek által szervezett tüntetésre érkező szocialistákkal keveredtek nézeteltérésbe szélsőjobboldali szervezetek tagjai.

A közösen érkező szocialista képviselőket, köztük Szekeres Imrét és Nyakó Istvánt az utca sarkán álló szélsőjobboldali tüntetők közül többen elkezdték szidni, lökdösni, illetve volt, akit le is köptek.   
A nézeteltérés szópárbajjal indult, az egy csoportban vonuló MSZP-seket szidni kezdték, illetve "Gyurcsány takarodj" rigmusokkal fogadták, közülük többen visszaszóltak és ők, illetve a környéken álló demonstrálók a "nácik haza" rigmussal válaszoltak. A szélsőjobboldaliak közül többen az egész arcukat eltakaró símaszkot viseltek, egyikőjük a lökdösődés közben egy fotós kezéből kiverte a fényképezőgépet. Ezután tovább folytatódtak a tumultuózus jelenetek, de ekkor már a civilek közül rángattak többeket.

 

18:20 - Folyamatosan érkeznek a tüntetők az Andrássy útra

Folyamatosan érkeznek a tüntetők az Andrássy útra - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói hétfőn, nem sokkal 18 óra után. A tömeg az Opera előtt felállított színpadtól a Nagymező utcáig ér, az Oktogon felől folyamatosan érkeznek emberek. Mint beszámoltak róla: néhány tucatnyi ellentüntető gyülekezik a Nagymező utca és Andrássy út sarkán. 
Az Andrássy út színpad mögötti részét 18 óra előtt néhány perccel kiürítették. 
Az MTI tudósítói szerint nem történt rendbontás.


17:16
- Civil szervezetek együtt tüntetnek az Opera előtt az összes létező és virtuális ellenzéki párttal a kormány és annak törvényei ellen. Azért az Operánál, mert odabent a Fidesz-KDNP gálával ünnepli az új alaptörvényt. Az est költsége 13 millió forint, ezzel pedig olyan ellenzéki összefogást rántott össze a kormány, ami eddig példátlan. Közben szélsőjobboldaliak készülnek lecsapni a kormánnyal elégedetlen demonstrálókra.

A megrendezett koncert híre, melyen Erkel, Weiner, Bartók, Kodály, Dohnányi és Liszt művei szerepelnek a Magyar Állami Operaház Zenekara előadásában, és amelyen állami vezetők lesznek a vendégek között, pillanatok alatt rohant végig az interneten és találták meg benne a kormánnyal szembeni ellenállás erősen szimbolikus lehetőségét a civilek és az ellenzéki pártok is.

Schmitt Pál beszéde az Operaházban - Lapozzon!

 

 

 

 

 

OLDALTÖRÉS: Schmitt Pál beszéde az Operaházban

 

 

 

 

 

 

Schmitt: erős viharban erőt ad az új alaptörvény

Schmitt Pál szerint mostantól az új alaptörvény ad különleges tartást és szilárdító erőt, amikor szinte naponta kell megújulni, új utakra lépni, illetve erős viharban helytállni. A köztársasági elnök úgy gondolja, a magyarok sorsa minden értelemben fordulópontra jutott, és biztos benne, hogy az új alaptörvény az a "jó föld, amelyre szükségünk volt, amelyből a lelki, szellemi és gazdasági megújulásunk sarjadhat".

A vasárnap hatályba lépett alkotmány tiszteletére a Magyar Állami Operaházban hétfőn rendezett gálaesten, amely Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának nyitányával kezdődött, az államfő beszédében hangsúlyozta: több mint két évtizede voltunk adósak az alkotmányos megújulással, "ezzel illett volna kezdeni egykor, az átmenet idején, ahogy barátaink is tették a vasfüggöny lebontása után".
Kiemelte: az alaptörvény attól különleges, hogy a "lelkülete mindig ott volt a magyarok gondolkodásmódjában, hagyományaiban, világlátásában, és ezeréves értékrendünkre épülve jelöli ki számunkra a követendő utat".


A köztársasági elnök üdvözölte, hogy az alaptörvény megfogalmazásában szereplő "sok többes szám első személy" kijelentés a hazára utal, arra a közösségre, amelynek részei a világban bármerre élő magyarok éppúgy, mint az államalkotó nemzeti közösségek. "Őszintén remélem, hogy ma velünk örülnek honfitársaink, magyarok szerte a világban, ők is ünneplik az új alaptörvényt, amely nemzeti összetartozásunknak is becses okmánya" - mondta az államfő, megemlítve ugyanakkor, hogy a haza fontos részei azok is, akik "ezt a közösséget tagadják, és az összefogás, az összetartozás ellen tiltakoznak".
Schmitt Pál örömét fejezte ki, amiért az alaptörvényben ismét méltó helyet kapott a Szent Korona. Mint mondta, az nem csupán különleges  tárgynak számít, hanem jogfolytonosságunk kifejezőjének, nemzeti szuverenitásunk és egységünk letéteményesének, európaiságunk közjelének.
Szólt arról is, sokak munkája kellett ahhoz, hogy az alaptörvény jogrendünk alapköve lehessen, korszerű, európai alakot ölthessen. Az eddigi, átmenetinek elfogadott, 1949-es dátummal ellátott alkotmányt immár olyan alaptörvény váltotta fel, amely széleskörű konzultáció eredményeként, a nemzeti és az európai értékekre építve született, s amely rögzíti az ország polgárainak - tartozzanak bármely nemzetiséghez -, az egyéni és a közösségi jogait - fejtette ki a köztársasági elnök.

Hangsúlyozta: az új törvény az Európai Unió alapjogi chartája szellemében meghatározza az alapvető szabadságjogokat, s megerősíti a jogállamiság és a demokrácia értékeit és intézményeit.
Emlékeztetett továbbá, hogy az alaptörvény a legfőbb közös értékeknek a családot, a rendet, az otthont, a munkát és az egészséget jelöli meg. Mint mondta, az alaptörvénynek nemcsak az előbeszéde hitvallás, de az ebből a forrásból meghozott minden döntés és minden ide visszamutató, innen induló jog "hitvallás lesz Magyarország, a magyarok jövője, európai értékrendje mellett".
Schmitt Pál beszédét az alaptörvény utolsó sorával - "Legyen béke, szabadság és egyetértés!" - zárta.

A gálaesten ott volt Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Giró-Szász András kormányszóvivő, Deutsch Tamás és Hankiss Ágnes néppárti európai parlamenti képviselő.
Részt vettek az ünnepségen a diplomáciai testület tagjai és meghívást kapott húsz kolontári lakos is a 2010 októberében vörösiszap-katasztrófa által sújtott Veszprém megyei településről. 

A gálaesten Schmitt Pál beszéde után a program szerint két Erkel-ária hangzik el, Gara Mária cabalettája a Hunyadiból és a Hazám, hazám kezdetű a Bánk bánból, Szakács Ildikó és Boncsér Gergely előadásában. Weiner Rókatánca, Bartók Este a székelyeknél a Magyar képekből után Kodály-mű csendül fel, a Háry Intermezzója; a Toborzót Szegedi Csaba adja elő. A Székelyfonó című daljátékból A csitári hegyek alatt kezdetű kettőst szólaltatja meg Szakács Ildikó és Boncsér Gergely, majd újra a Háry következik: Schöck Atala és Szegedi Csaba a Tiszán innen, Dunán túl kezdetű kettőst énekli. A műsort a program szerint Liszt második Magyar Rapszódiája zárja.

 

 

 

 

 

OLDALTÖRÉS: Az alaptörvény visszavonását követelték a demonstrálók



 



 



 

Az alaptörvény visszavonását követelték a demonstrálók

Az alaptörvény és a sarkalatos törvények visszavonását követelték az operaház közelében hétfő este a civil szervezetek és "demokratikus ellenzéki pártok" szervezésében tartott budapesti demonstráció résztvevői, közvetlenül azelőtt, hogy a dalszínházban ünnepi gálaestet rendezett a kormány az alaptörvény hatálybalépése alkalmából.

Iványi Gábor metodista lelkész arról beszélt, nincs ott igazság, ahol a törvények erőszakkal, tárgyalás nélkül születnek, ahol az emberek félelemben élnek, ahol különbség van ember és ember között. Magyarország, a magyar köztársaság Európa része, és az akar maradni - hangsúlyozta. 
Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke kijelentette: az Opera ma "a képmutatás háza", az utca az alkotmányos erényeké, az Operában a bűn gyülekezik ma este. 
A miniszterelnök felesküdött a jogállami forradalom alkotmányára és arra, hogy védelmezni fogja, majd azt megdöntötte - jelentette ki. Közölte, Orbán Viktor "rendszeresen azzal kérkedik, ő és alaptörvénye a magyar szellemet képviseli, pedig ez nem igaz. Mint hozzátette: az övé "legfeljebb Horthyra mutat".
 Felszólította a kormányt, hogy távozásuk előtt vonják vissza az alaptörvényüket és az összes jogkorlátozó sarkalatos törvényt.
   
Az MTI tudósítói az ellenzéki pártok képviselői közül mások mellett Mesterházy Attilát, az MSZP elnök-frakcióvezetőjét, Nyakó István, Szekeres Imre és Szanyi Tibor szocialista képviselőket, Karácsony Gergelyt, az LMP frakcióvezető-helyettesét és Bokros Lajost, az MDF európai parlamenti képviselőjét látták. Ott volt a tüntetésen Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, a Demokratikus Koalíció vezetője.
Az ellentüntetők között megjelent Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője.
Ámon Betti, a Duna Televízió Kikötő című kulturális műsorának korábbi főszerkesztője, a rendezvény moderátora azt mondta: a civilek demonstrációján mintegy százezren gyűltek össze. 

Az MTI tudósítói arról számoltak be, hogy a tüntetők sorai az Operaháztól a Jókai térig érnek. a Nagymező utcában pedig több száz ellentüntető tartózkodik. A tüntetők és ellentüntetők között voltak összeszólalkozások, de további konfliktust nem tapasztaltak. Többször felhangozott a tüntetők részéről, hogy "Orbán, takarodj!", erre az ellentüntetők "Gyurcsány, takarodj!" felkiáltással "válaszoltak".
Gonda László, a Közhatalom Jogsértettjei Egyesületének alelnöke az Index hírportál beszámolója szerint az operaház háta mögött egy autó tetejéről arról beszélt kisebb hallgatóság előtt, hogy a Fidesznek nem volt más választása, mint a magán-nyugdíjpénztári pénzek államosítása. Mint hozzátette: a bajok már 1982-ben elkezdődtek, amikor az Magyar Nemzeti Bank akkori alelnöke, Fekete János "hazudott az államadósságról".

A tüntetés helyszínén megjelent Pintér Sándor belügyminiszter, aki az Opera épületével szomszédos Dalszínház utcában a Magyar Nemzet online (MNO) tudósítójának azt mondta: a rendőrség megfelelően biztosítja a helyszínt és szakszerűen végzi a dolgát. Az MNO azt is megkérdezte, hogy előfordulhat-e a 2006. október 23-ihoz hasonló esemény. Erre a tudósítás szerint Pintér határozott nemmel felelt.




 

OLDALTÖRÉS: MSZP: lesz még Magyar Köztársaság, Fidesz: káoszt csinálnak a gyurcsányi gyűlöletkeltők






Fokozott rendőri jelenlétet kér az LMP






Fokozott rendőri jelenlétet kér az LMP






Fokozott rendőri jelenlétet kér az LMP

Az LMP fokozott rendőri figyelmet és jelenlétet tart szükségesnek az operaház környékén, mivel oda hétfő estére két, egymással ellentétes célú tüntetést is bejelentettek.

Szél Bernadett, az LMP szóvivője hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: pártja mindenkit arra kér, hogy nyugodtan, békésen mondja el véleményét a kormány politikájáról. "Reméljük, hogy olcsó politikai célok érdekében senki nem fog konfliktust provokálni, a rendőröket vagy más békés tüntetőket megtámadni" - írja.
Az ellenzéki párt szerint a Belügyminisztériumnak és a rendőrségnek mindent meg kell tennie, hogy a két, egymáshoz közeli időpontban és helyszínen bejelentett demonstráció békés legyen, de gondoskodniuk kell arról is, hogy mindenki a gyülekezési jognak megfelelően tüntethessen.

A Jobbik távol tartja magát az Operaháztól

A Jobbik egyetlen rendezvényen sem vesz részt, amely összefüggne a hétfő esti operaházi gálaesttel. Az ellenzéki párt szerint a társadalmi, szociális és gazdasági katasztrófa elkerülésének módja nem jelentheti a köztársaság eszméje és a demokrácia melletti "álságos tüntetést" azokkal, akik korábban lábbal tiporták a demokratikus jogokat.

Mirkóczki Ádám, a párt országgyűlési képviselője és szóvivője hétfőn, az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: elfogadhatatlannak tartják, hogy a Fidesz 13 millió forintot költ a "maga és szűk holdudvara operaházi szórakoztatására", miközben soha nem látott terhek érik a magyar embereket. Úgy véli, a Fidesz cinikus módon akkor ünnepli a csak saját maga által támogatott alkotmány hatályba lépését, amikor az ahhoz szabott törvények garmadájával emberek százezreit hozták katasztrofális anyagi és egzisztenciális helyzetbe. A Jobbik nem a demokráciát félti a Fidesztől, hanem az emberek megélhetését és az ország gazdasági függetlenségét óvja a kormány politikájától - fűzte hozzá.
A Jobbik szóvivője szerint pártjának azért sincs helye az Operaház elé hirdetett tüntetésen, mert azon a "liberális anarchisták" mellett jelen lesz Gyurcsány Ferenc is, aki maga ugyanígy ünnepelt baráti körével, amíg hatalmon volt. Gyurcsány és szövetségesei mai tüntetése hiteltelen, hazug és képmutató, mert a volt kormányfő 2007-ben az Operaháznál kijárási tilalmat rendelt el és még a tiltakozást sem engedte, a tüntetőket pedig köztársaságellenes terroristaként kezelték és szétverték - írja az ellenzéki politikus.
 Mirkóczki Ádám arra is kitér, hogy a Jobbik a demonstrációval szembeni ellentüntetéssel sem ért egyet, mivel az azt a látszatot keltené, hogy a "magyar családok megélhetését veszélybe sodró Orbán-kormánnyal" vállalnak közösséget.


Fidesz: káoszt csinálnak a "gyurcsányi gyűlöletkeltők"

A Fidesz szerint hétfő este világossá válik: míg a nemzeti ügyek kormánya az emberek felhatalmazása alapján kijavítja a Gyurcsány-korszak hibáit, addig az "országot tönkretevő gyurcsányi gyűlöletkeltők" rendetlenséget, káoszt csinálnak és törvénytelenségre buzdítanak.

Selmeczi Gabriella, a vezető kormánypárt szóvivője hétfőn, az MTI-hez eljutatott közleményében úgy fogalmaz: a "Gyorskocsi utcaiak továbbra is a gyurcsányi gyűlöletkeltést folytatják, és Magyarország kárát akarják".
Az nem demokrata, aki szerint csak akkor van demokrácia, ha ő van hatalmon: ideje lenne, hogy a szocialisták is elfogadják az emberek döntését - közölte a szóvivő, rögzítve azt is: a magyarok korábban egyértelmű döntést hoztak arról, hogy nem kérnek a gyűlöletből és a széthúzásból.    

Az MTI december végén számolt be arról, hogy a Magyar Állami Operaház hétfőn ünnepi gálaestet rendez az új alaptörvény 2012. január 1-i életbe lépésének alkalmából. A 20 órakor kezdődő rendezvényre állami vezetőket, közéleti szereplőket, valamint operarajongókat hívtak meg, az esemény 13 millió forintos költségét az állam biztosítja. A gálaesttel egy időben civil demonstrációt hirdettek, amelyhez a pártok közül csatlakozott az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az LMP.

 
MSZP: lesz még Magyar Köztársaság

Az MSZP szerint az Operaház előtti, hétfői demonstráció résztvevői nem kívánnak rárontani a gálaestre érkezőkre, csupán sokaságuk megmutatásával kívánják elérni, hogy a kormány hagyjon fel jelenlegi politikájával.
Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy az Andrássy útra tervezett civil tüntetés célja az "Orbán-rezsim megbuktatása" és arra kérte a demonstráción résztvevő politikai erőket, hogy ne akarjanak saját üzenetekkel kitűnni, hanem valamennyien csupán azt fejezzék ki: lesz még Magyar Köztársaság.

Az ellenzéki párt elnökségi tagja a szocialista szimpatizánsokat arra bíztatta, a délutáni demonstráción viseljenek valamilyen vörös színű ruhadarabot és - mint fogalmazott - ne ijedjenek meg "néhány tucat Fidesz-bérenc nácitól".





OLDALTÖRÉS: Húsz kolontári is részt vesz az operaházi ünnepségen









Húsz kolontári is részt vesz az operaházi ünnepségen









Húsz kolontári is részt vesz az operaházi ünnepségen









Húsz kolontári is részt vesz az operaházi ünnepségen


Húsz kolontári lakos is részt vesz a hétfő esti operaházi gálaünnepségen, amelyet az új alaptörvény 2012. január 1-jei életbe lépésének alkalmából rendeznek meg. Tili Károly, a település független polgármestere az MTI-nek azt mondta: megtiszteltetésnek érzik a meghívást.

A 20 órakor kezdődő rendezvényre állami vezetők, közéleti szereplők, operarajongók mellett meghívtak húsz lakost a 2010 októberében bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa által sújtott településről. 
"Szeretném megköszönni, hogy nem felejtették el Kolontárt. Nemes gesztus ez a kormány, a miniszterelnök részéről" - mondta a polgármester.
 Tili Károly hozzátette: a húsz embert azok közül választották ki, akik a legtöbbet tették a katasztrófa idején és az után a településért, és a bajba jutott emberekért. A húsz meghívott között vannak a képviselő-testület tagjai is.
"Nagy megtiszteltetésnek érezzük ezt, hiszen az új alaptörvény életbe lépése történelmi pillanat. Jelentős esemény ez személyes vonatkozásban is: a legtöbb kolontári még soha nem járt az Operában" - fogalmazott.
   

A Somogyért Egyesület is ott lesz a civilek budapesti demonstrációján

A Somogyért Egyesület is ott lesz a civilek budapesti demonstrációján; jelenlétükkel egyetértésüket fejezik ki azokkal, "akik veszélyesnek ítélik a parlament és a kormány törvényhozásának másfél év óta tartó gyakorlatát, valamint a várható következményeket" - közölte Gyenesei István hétfőn az MTI-vel.

A Somogyért Egyesület elnöke közleményében úgy fogalmazott: meggyőződésük, hogy csak hatékony civil kontroll mellett működő hatalom képes jól kormányozni. A hétfői demonstrációról azt írta, hogy azt önszerveződő, valódi nemzeti együttműködésnek tekintik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!