Belföld

2011.11.20. 15:08

Egyiptomba csak halaszthatatlan esetben utazzunk

A Külügyminisztérium azt javasolja az Egyiptomba utazni készülőknek, hogy megfelelő körültekintéssel tervezzék meg útjukat, és csak halaszthatatlan esetben utazzanak oda - mondta Tóth József külügyi szóvivő vasárnap.

MTI


Ismét tüntetnek a kairói Tahrír téren

Vasárnap folytatódott a hatalmat gyakorló katonai tanáccsal elégedetlen tömegek tüntetése a kairói Tahrír téren, ahol ismét szórványos összetűzések voltak tüntetők és rendőrök között. Az egyiptomi kabinet vasárnap rendkívüli ülést tartott az utcákat elborító erőszak miatt.

Vasárnap több ezren vonultak az utcákra amiatt, hogy kilenc hónappal Hoszni Mubarak elnök megbuktatása után még mindig a hadsereg kezében van a hatalom, a rendőrség pedig ugyanolyan brutálisan lép fel békés tüntetőkkel szemben, mint Mubarak uralma idején. Szombaton még ötvenezren skandálták a Tahrír téren a "Szabadság, szabadság!" jelszót.
Fiatal tüntetők töltényhüvelyeket és üres könnygázgránátokat lóbálva kiabálták: "Így néz ki, amikor a belügyminisztérium önmérsékletet gyakorol!" Egy biztonsági illetékes viszont azt állította, hogy a rendőrség szombaton kizárólag törvényes módszereket alkalmazva szállt szembe a "bajkeverőkkel". 
Az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az összecsapásokban ketten meghaltak, és 942-en megsebesültek. Egy belügyminisztériumi tisztségviselő közlése szerint 55 tüntetőt vettek őrizetbe az erőszak szombati kezdete óta.
   
Televíziós nyilatkozatában a hadsereg egy tábornoka arra figyelmeztetett, hogy az ország veszélyes helyzet felé sodródik. "Akik a kormányzat bukását követelik, azok az állam bukását akarják" - jelentette ki Mohszen Fangari tábornok.
Egyiptomban nyolc nap múlva kezdődnek a parlamenti választások, amelyeknek lebonyolítását veszélybe sodorhatja az országszerte erősödő erőszak. A szavazást ráadásul beárnyékolja a katonai kormányzat és a politikai pártok kötélhúzása. Ennek tétje nem kevesebb, mint az, hogy melyek legyenek a majdani alkotmány alapelvei, illetve hogy polgári ellenőrzés alá kerüljön-e a nagyhatalmú hadsereg.
Fangari tábornok szerint a választások a tervezett időben meg fognak kezdődni, a hadsereg és a belügyminisztérium pedig szavatolni fogja a biztonságot. Egyúttal megismételte, hogy a hadsereg 2012 végén "visszatér a kaszárnyákba", s akkor sor kerülhet az elnökválasztásra.
"Nagyon aggódom a legutóbbi kairói és alexandriai hírek miatt - hangoztatta berlini közleményében Guido Westerwelle német külügyminiszter. - Felszólítok minden felet, hogy tartózkodjék az erőszaktól. Az egyiptomi nép az utóbbi hónapokban a demokratikus haladás érdekében gyakorolt nyomást országában, Ennek nem szabad veszélybe kerülnie."
A választásokról szólva a német diplomácia vezetője hangsúlyozta: nagyon fontos azok békés és rendezett körülmények közötti megtartása, miáltal Egyiptom "jelentős lépést tehet a demokrácia felé", s mindent meg kell tenni azért, hogy a hatalom egy legitim, demokratikus kormány kezébe kerüljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!