Belföld

2011.08.16. 16:43

Lesz iskola Hahóton? A döntés az önkormányzat kezében van (frissítve)

Kedden kuratóriumi ülést tartott a Suli Harmónia Alapítvány Felsőrajkon. A megbeszélés tárgyát a hatóti tagintézmény bezárása, illetve továbbműködtetése képezte. Kiderült, az alapítvány továbbra is nyitott a tagintézmény további működtetésére, ám ehhez az kell, hogy a hahóti önkormányzat mielőbb rendezze tartozását. Ez jelenleg mintegy 7 millió forint.

zaol.hu


Mint már arról beszámoltunk, a hahóti önkormányzat nemrég a tagintézmény bezárása mellett döntött, mivel hónapok óta képtelenek voltak fizetni azt a havi 1,2 millió forintot, ami az iskola működtetéséért járna a Suli Harmónia Alapítványnak.

A keddi ülésen mindössze annyi dőlt el, hogy az alapítvány továbbra is nyitott a tagintézmény további működtetésére, ám ehhez az kell, hogy a hahóti önkormányzat mielőbb rendezze tartozását.

- Az alapítvány kuratóriuma nyitott abban a kérdésben, hogy továbbra is üzemeltesse a hahóti iskolát, viszont ennek érdekében a hahóti önkormányzatnak döntenie kell arról, tudja-e vállalni a finanszírozással kapcsolatos feladatokat - fogalmazott Vigh László Felsőrajk polgármestere, a Suli Harmónia Alapítvány felügyelő bizottságának tagja.

Hahót polgármestere, Szabó Zsolt azt mondta: miután a Suli Harmónia Alapítvány nem zárkózott el az elől, hogy szeptembertől tovább működhessen a tagintézmény, ezért először a testületnek kell állást foglalni abban, hogy megváltoztatják-e a bezárásról szóló határozatot.

- Az iskola ügyét a falu lakosságával is szeretném megvitatni, nekem és a testületnek ugyanis valamifajta garancia vagy megerősítés kell a tekintetben, hogy a helyiek által vállalt önkéntes felajánlások rendszeresen megérkeznek, s ezt az összeget az iskola működtetésére fordíthatja az önkormányzat - hangsúlyozta Szabó Zsolt.

Arról, hogy milyen határidőt szabott a Suli Harmónia Alapítvány az eddig felgyülemlett, mintegy 7 millió forintos tartozás kiegyenlítésére, sem a polgármester, sem az alapítvány képviselői nem kívántak nyilatkozni.


Korábbi beszámolónkért lapozzon!

OLDALTÖRÉS: Hahót - akcióban az iskolamentőkHahót - akcióban az iskolamentők


A hét végén iskolamegmentő akcióba kezdett a település, az önkormányzat ugyanis hónapok óta képtelen fizetni a költségek rájuk eső részét a Suli Harmónia Alapítványnak.  A falu lakói bizakodnak, sokan havi több ezer forintot ajánlottak fel a működtetésre. 

- Nagyon el lennék keseredve, ha bezárnák a sulit - hangsúlyozta Váriné Szakács Szilvia, akinek 5 éves lánya éppen jövőre kezdené az általános iskolát. - A vasárnapra összehívott falugyűlésen eldöntöttük, hogy ha törik, ha szakad, akkor sem engedjük bezáratni az iskolát, sőt, ezért még anyagi áldozatot is hajlandók vagyunk vállalni.Hahót - akcióban az iskolamentők


A hét végén iskolamegmentő akcióba kezdett a település, az önkormányzat ugyanis hónapok óta képtelen fizetni a költségek rájuk eső részét a Suli Harmónia Alapítványnak.  A falu lakói bizakodnak, sokan havi több ezer forintot ajánlottak fel a működtetésre. 

- Nagyon el lennék keseredve, ha bezárnák a sulit - hangsúlyozta Váriné Szakács Szilvia, akinek 5 éves lánya éppen jövőre kezdené az általános iskolát. - A vasárnapra összehívott falugyűlésen eldöntöttük, hogy ha törik, ha szakad, akkor sem engedjük bezáratni az iskolát, sőt, ezért még anyagi áldozatot is hajlandók vagyunk vállalni.Hahót - akcióban az iskolamentők


A hét végén iskolamegmentő akcióba kezdett a település, az önkormányzat ugyanis hónapok óta képtelen fizetni a költségek rájuk eső részét a Suli Harmónia Alapítványnak.  A falu lakói bizakodnak, sokan havi több ezer forintot ajánlottak fel a működtetésre. 

- Nagyon el lennék keseredve, ha bezárnák a sulit - hangsúlyozta Váriné Szakács Szilvia, akinek 5 éves lánya éppen jövőre kezdené az általános iskolát. - A vasárnapra összehívott falugyűlésen eldöntöttük, hogy ha törik, ha szakad, akkor sem engedjük bezáratni az iskolát, sőt, ezért még anyagi áldozatot is hajlandók vagyunk vállalni.

Váriné Szakács Szilvia szülőként azon reményének adott hangot, hogy összegyűlik majd annyi pénz, ami fedezi a működési költségek egy részét.

A hahótiak többsége egyébként csak néhány napja szembesült azzal, hogy az önkormányzatnak nincs pénze az iskola működtetésére, pontosabban március óta nem fizették azt a havi 1,2 millió forintot, mely az iskolát üzemeltető Suli Harmónia Alapítványt illetné meg.

- Az igazi probléma az, hogy az állami normatíva csupán a valós költségek felét, úgy 40-50 százalékát fedezi - mutatott rá Vigh László országgyűlési képviselő, Felsőrajk polgármestere, aki az alapítvány felügyelőbizottságának tagja is. - A normatívából havonta 17 millió forintot kap az alapítvány, ám a tanárok bére - pedig kevesebbet keresnek, mint a közalkalmazottak - 15 milliót visz el. A fennmaradó 2 millió forintos összeggel pedig folyamatosan sakkozni kell, nem mindegy ugyanis, hogy a járulékokra vagy a rezsire fordítjuk. Sajnos az elmúlt időszakban az alapítvány elmaradt a járulékok befizetésével, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nemrég az összes pénzt - mintegy 22 millió forintot - leemelte a számlánkról. Ezzel olyan helyzetbe kerültünk, hogy ha nem kapjuk meg az önkormányzatok által fizetett hozzájárulást, akkor működésképtelenné válik az alapítványi rendszer.

Pedig az önkormányzatok egy része - és ez esetben nem csak Hahót - már hónapok óta nem tud fizetni.

- Azt reméltük, hogy a közel 23 millió forintos önhikis igényünket respektálja az állam, ám a kért összegnek csak töredékét, 2,6 millió forintot kaptunk - így Szabó Zsolt, Hahót polgármestere, aki hozzátette: képtelenek szorosabbra húzni azt a bizonyos nadrágszíjat, ugyanis már egy lyuk sincs a gatyamadzagon . - Amin csak lehet, azon spórolunk, létszámot csökkentettünk és fogunk is még, ritkítottuk a szemétszállítást, átszerveztük a védőnői ellátást, minimálisra csökkentettük működési kiadásainkat, munkahelyi korlátozásokat vezettünk be, a telefonálás és a papírfelhasználás tekintetében is. Így sikerült elérni, hogy a 2011. évi költségvetést közel 40 millió forinttal csökkentettük, de még most is nehéz helyzetben vagyunk, hiszen napi gondot jelent a működés.

Nos, a hahóti önkormányzat láthatóan egyáltalán nincs irigylésre méltó helyzetben, a dél-zalai település 12 millió forintos folyószámlakerete kimerítve, s még körülbelül 10 millió forintnyi kifizetetlen számla sorakozik a hivatalban.

A falubeliek mindenesetre elszántnak tűnnek, amit az is bizonyít, hogy múlt vasárnap már több százezer forintnyi felajánlás gyűlt össze.

- Én is ebbe az iskolába jártam, sőt, a gyerekeim is, természetes, hogy erőmhöz mérten segítek az iskola megmentésében - árulta el Péter János, aki havi 2 ezer forintot ajánlott fel. - Ha már iskola sem lesz ebben a faluban, akkor semmi - summázta álláspontját.

Az iskolát egyébként nem most először csapta meg a bezárás szele, már a 2000-es évek elején, majd később is majdnem lakat került az épületre.

- Ha őszinte vagyok, egy kicsit bosszant, hogy csak most derült ki, milyen nagy a baj - fogalmazott Tóth Józsefné, az iskola korábbi igazgatója, aki egyben a hahóti iskoláért alapítvány elnöke is. - A lakosság zöme nem is tudta, hogy gond van, a hír derült égből villámcsapásként hatott. Az viszont mindenképpen örömteli, hogy széles körű a helyiek összefogása, ez az aktivitás jól jellemzi a közösség erejét.

- Mi is a múlt héten szembesültünk a problémával, az évzárón még semmi sem utalt arra, hogy szeptembertől bezárhat az iskola - mondtael Soósné Ferencz Ottília, a hahóti intézmény vezetője, aki kollégáival tegnap Felsőrajkon, a Suli Harmónia Alapítvány székhelyintézményében volt továbbképzésen.

- Évek óta azt halljuk, hogy nincs pénz az oktatásra, ugyanakkor a pályázati rendszer keretében milliárdokat költ az állam eszközfejlesztésre, modernizálásra vagy egyéb teljesen felesleges beruházásokra - fakadt ki Vogl Mária magyartanár. - Szóval az alapfokú oktatásra nincs pénz, de digitális táblákra, multimédiás szoftverekre van. Olyan ez, mint amikor lyukas a gyerek cipője, de azt éppen nem lehet venni, csak ezüst bokaláncot. Ha a pályázati forrásokat a fejkvó-tára költené az állam, akkor nem lenne semmi probléma és a kis létszámú falusi iskolákat sem fenyegetné folyamatosan a bezárás réme.

Mint megtudtuk: a Suli Harmónia Alapítvány kedd délután tartja kuratóriumi ülését, várhatóan ott derül majd ki, hogy sikerül-e megmenteni a hahóti iskolát a bezárástól.

Ha nem sikerül az iskolamentés, a gyerekek oktatását akkor is biztosítani kell.

- Természetesen mi tudjuk fogadni a hahóti diákokat, van egy iskolabusza is az alapítványnak, azzal hozni és vinni is tudnánk a gyerekeket - mutatta a járművet Vigh László, aki hozzátette: ha kényszerűségből be kell zárni a hahóti intézményt, akkor vélhetően a tanári kar létszámát a fogadó helyen is csökkenteni kell. - Bízom abban, hogy a most induló tanévet még sikerül kihúzni valahogy, a kormány tervei szerint ugyanis a 2012-es tanévtől az állam teljes egészében átvállalja a pedagógusok fizetését, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a normatíva 80-85 százalékát - ennyit takarnak ugyanis a bérköltségek - megkapják az önkormányzatok.

Szép tervek, ám a hahóti iskolát most kell megmenteni a bezárástól, s ezzel Szabó Zsolt polgármester is tisztában van.

- Nem akarok vészmadár lenni, de kicsit tartok attól, hogy a most még meglévő, nagy lelkesedés idővel alábbhagy, s jó magyar szokás szerint a végén lassan elhal - osztotta meg aggályait a település vezetője. - Úgy gondolom, hogy a település költségvetése nem borulhat fel egyetlen tétel miatt, márpedig az iskolára a jövőben is rengeteg pénzt kell költeni. Elhiszem, hogy lelkesek azok a szülők, akiknek a gyermeke most iskolás, de mi lesz, ha kijárták a nyolc osztályt, akkor is ilyen fontos lesz számukra az iskola?

A polgármester azt is elmondta: egyelőre nem tudják, hogy miből fizetik ki a Suli Harmónia Alapítványnak az eddig felgyülemlett több millió forintos tartozást, de folyamatosan keresik a lehetőségeket. Ha ugyanis a következő önhikis fordulóban - ez ügyben októberben várható döntés - sem kapnak elegendő pénzt, akkor nem lesz miből fizetni. Azt pedig senki sem várhatja el a település lakóitól, hogy havonta több mint egymillió forintot fizessenek ki az iskola fenntartására.A végső szót ráadásul nem is mi, hanem a Suli Harmónia Alapítvány kuratóriuma mondja majd ki, mely éppen ma, azaz kedd délután tartja ülését. Természetesen ennek ellenére drukkolok ennek az önkéntes megmozdulásnak, és kívánom, hogy e nemes küzdelem sikerrel járjon, hiszen az iskola mindenkinek a szívügye.

A polgármester azt is elmondta: egyelőre nem tudják, hogy miből fizetik ki a Suli Harmónia Alapítványnak az eddig felgyülemlett több millió forintos tartozást, de folyamatosan keresik a lehetőségeket. Ha ugyanis a következő önhikis fordulóban - ez ügyben októberben várható döntés - sem kapnak elegendő pénzt, akkor nem lesz miből fizetni. Azt pedig senki sem várhatja el a település lakóitól, hogy havonta több mint egymillió forintot fizessenek ki az iskola fenntartására.A végső szót ráadásul nem is mi, hanem a Suli Harmónia Alapítvány kuratóriuma mondja majd ki, mely éppen ma, azaz kedd délután tartja ülését. Természetesen ennek ellenére drukkolok ennek az önkéntes megmozdulásnak, és kívánom, hogy e nemes küzdelem sikerrel járjon, hiszen az iskola mindenkinek a szívügye.

Körbetartozás az oktatásban

Nemcsak a hahóti önkormányzat tartozik a Suli Harmónia Alapítványnak, hanem a szervezetnek is van kifizetetlen számlája az önkormányzat felé. Mint kiderült: a diákok étkeztetését helyben, az óvodai konyhán oldják meg, s az étkezés költségeit az alapítványnak kellene kifizetni. A hahóti önkormányzat azonban pont azért nem jut a pénzéhez, mert az alapítvány sem kapta meg az iskola fenntartásához szükséges támogatást.

OLDALTÖRÉS: A szerző jegyzete, olvasóink véleménye

Szerintem (Pásztor András jegyzete)

Szerintem (Pásztor András jegyzete)

Szerintem (Pásztor András jegyzete)

Iskolát bezárni sosem népszerű döntés. A gyermekek oktatásán túl ugyanis egy-egy település identitását adhatja meg, s  jövőjét is jelenti az iskola. De mi tévő legyen az ember, ha nincs már miből fizetni a számlákat, ha az adósság mocsara egyre mélyebbre húzza az önkormányzatot? Meggyőződésem, hogy egy testület nem akkor tesz jót az emberekkel, ha vakon teljesíti vágyaikat. Abból ugyanis sosem fogy ki senki. Egy testület akkor dolgozik felelősségteljesen, ha tud nemet is  mondani. Egy településen ugyanis nemcsak iskola van, hanem felújításra váró utak, járdák, közösségi terek, miegymás.

Ezek is érdekelhetik