Belföld

2011.08.10. 06:28

Jövőre hiányszakma lehet a gyermekpszichiáter

Szabó Máté országgyűlési biztos a gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátás vizsgálatakor megállapította, nő a tanulási nehézségekkel, magatartási zavarokkal küzdő gyerekek száma. Viszont kevés a gyermekpszichiáter. Olyannyira nem választják e szakterületet a fiatalok, hogy a képzés jövőre felkerülhet a hiányszakmák listájára.

zaol.hu

Dr. Babrik Zsuzsanna gyermekpszichiáter szakorvos elmondta, Zalában, zalaegerszegi székhellyel két fő-, és személyében egy részállású gyermekpszichiáter dolgozik. Hozzátette, evvel együtt a megye egészen jó ellátottságúnak számít, hiszen van olyan hely, ahol egyáltalán nincs főállású szakember.

- Valóban kevesen választják ezt a területet. Ennek véleményem szerint oka lehet, hogy több más képzéshez hasonlóan, ez esetben is hosszú időt, általában egy évet kell eltölteni más városban szakmai gyakorlattal. De szerepet játszhat az is, hogy az orvosi alapképzés során a hallgatók kevéssé találkoznak gyermekpszichiátriai esetekkel, nincs motivációjuk, hogy erre képezzék magukat. Kár, pedig nagyon nagy szükség lenne rájuk - erősítette meg a szakorvos az ombudsman megállapítását.

S nemcsak szakemberekre, hanem megfelelő fekvőbeteg-ellátó rendszerre is, hiszen mint szavaiból kiderült, a Dunántúlon egyáltalán nincs fekvőbetegosztály.

- Ha 18 éven aluli fiatalt szeretnénk kórházba befektetni, arra csak Budapesten van lehetőség, ahol négy ilyen ellátó hely működik, Zala a Vadaskert Kórházzal tartja a kapcsolatot - vázolta a helyzetet. - Akkor vagyunk igazán gondban, ha hirtelen szükségessé válik valakinek a felvétele, de nem biztos, hogy a budapesti kórházban el tudják helyezni. Ilyenkor a megyei kórház gyermekosztálya felveszi a 16 éven aluliakat, az a fölöttieket pedig a felnőtt osztály. Szükség esetén természetesen a további gyógyítást Budapesten végzik.

A szakember szerint szerencsére az esetek nagy részénél ambulánsan kezelhető a probléma, s elsősorban krízishelyzetben, öngyilkossági veszélyeztetettség esetén válik szükségessé a fekvőbeteg-ellátás.

Mint mondta, a gyermekpszichiátriai problémák megjelenése attól is függ, hogy fiúkról vagy lányokról van szó. Utóbbiak főleg befelé fordítják a feszültségeiket, így jöhet létre szorongás, depresszió, míg a fiúk kifelé irányítják, így inkább beilleszkedési nehézségekkel küzdenek.

- Általában a gyerekek húsz százaléka szenved valamilyen pszichiátriai problémában, s ez elég magas arány - tette hozzá.

Szavaiból kiderült, teammunkát végeznek pszichológussal , családterapeutával és különböző ellátó helyekkel, pedagógusokkal. Hozzátette, leggyakrabban a szülők válása okoz gondot a gyermekeknek. Megváltozik a viselkedésük, indulatosak, haragosak lesznek, súlyos érzelmi problémák alakulnak ki náluk. Ilyen esetekben nem is a gyerekkel foglalkoznak igazából, hanem a szülőknek próbálnak segíteni abban, hogy tudják kezelni a helyzetet.

A pszichiáter orvosként gyógyszert is írhat fel, a pszichológus főként pszichoterápiával segít.

- Csak a legvégső esetben alkalmazunk gyógyszeres terápiát, hiszen depressziós helyzetre nem kizárólag ez jelent megoldást, sokkal hatékonyabb segítséget tudunk nyújtani pszichoterápiával - hangsúlyozta Babrik Zsuzsanna. Úgy vélte, abban, hogy nő a magatartás- és tanulási zavarokkal küszködő gyerekek száma, szerepe van a társadalmi változásoknak, melyek lecsapódnak a családokban is. Olyan sok feszültség éri a felnőtteket, egzisztenciális, megélhetési problémák, hogy nincs energiájuk arra, hogy a gyerekekre figyeljenek.

- Készült egy felmérés arról, hogy egy család általában mennyit beszélget a gyerekkel. Az eredmény átlagosan napi hét perc lett. Ez annyira minimális, hogy nem érzik a biztonságot, az odafigyelést, ami nagyon fontos lenne - emelte ki Babrik Zsuzsanna.

Nagykanizsán ugyan nincsen gyermekpszichiáter, ennek ellenére zavartalan ez a fajta ellátás, hiszen a térségi pedagógiai szakszolgálat hatékonyan dolgozik együtt a zalaegerszegi gyermek- és ifjúsági mentálhigiéniés központtal, ahová kizárólag olyan fiatalok kerülnek, akiknek gyógyszeres kezelésre is szükségük van.

- Miden egyéb lelki problémát helyben is tudunk orvosolni - így Gellén Melinda, a Térségi Pedagógiai Szakszolgálat vezetője, aki hozzátette: a tanulási, s magatartási zavarokkal küzdő gyerekek először amúgy is hozzájuk kerülnek. - A szülő maga is behozhatja a gyermeket, ha azt tapasztalja, hogy nincs minden rendben csemetéjével, de a tavalyi évtől iskolapszichológiai ellátás is működik Kanizsán, amely keretében szintén sok gyerekkel foglalkozunk. A középiskolások problémái döntően serdülőkori pszichológiai sajátosságok (krízisek) következményeként jelennek meg, így például állandó konfliktusforrás a szülőkkel, felnőttekkel való kommunikáció, de a párkapcsolati helyzetek is nagyfokú lelki megterhelést eredményezhetnek, illetve saját jövőképükkel kapcsolatos kételyeiket is gyakran beszélik meg a szakemberekkel.

Mint azt a szakszolgálat vezetője jelezte: egyre több a szorongással küzdő gyerek, vannak, akik például némaságba burkolóznak annak ellenére, hogy tudnak beszélni vagy saját hajukat tépik, esetleg társaik irányába mutatnak argessziót.

- A gyerekeket gyógypedagógus és pszichológus párhuzamosan vizsgálja, s ha arra a következtetésre jutnak, hogy komolyabb lelki problémája van a fiatalnak, akkor családterapeutát is bevonunk a kezelésbe - folytatta Gellén Melinda.

- Ez utóbbi általában segít, a viselkedési problémák zöme ugyanis a családi gondokra vezethető vissza. Ennek megoldásában viszont a szülőknek is együtt kell működniük, máskülönben nem lehet változást, eredményt elérni.

Mint azt a szakszolgálat vezetője hangsúlyozta: sok szülő ódzkodik elhozni gyermekét. Pedig a terápiák nagyon intim környezetben folynak, a lelki problémákról, zavarokról kizárólag a terápiát végző szakember tud.

Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: A gyermek a tünethordozó

A gyermek a tünethordozó

A gyermek a tünethordozó

A gyermek a tünethordozó

– A gyerekkorban elszenvedett lélektani problémák orvoslásában a családterápia az egyik leghatékonyabb módszer – állítja dr. Harkány Éva pszichiáter szakorvos, aki két évtizeden keresztül irányította a zalaegerszegi gyermekpszichiátriai gondozót. – Úgy érzékelem, hogy évről évre emelkedik azoknak a gyerekeknek a száma, akiknek szükségük lenne valamilyen fajta segítségre – mondta dr. Harkány Éva. – A gyermekek közel fele olyan kisebb fejlődési elakadásban – például szobatisztaság elsajátítása – szenved, melyek időben való felismerése, illetve kezelése gyors eredményt hozhat. A maradék 50 százalékról ugyanakkor kijelenthető, hogy lelki eredetű problémákkal küzdenek.

A gyermekek ugyanis sokkal érzékenyebben reagálnak a családban történő változásra, az elhúzódó krízishelyzeteket – munkanélküliség, alkoholizmus, válás – roppant nehezen tudják feldolgozni. Tulajdonképpen ezen hátrányos környezeti hatásoknak egyfajta tünethordozói lesznek a problémás gyerekek. Mint azt dr. Harkány Éva elmondta: a tünetek életkor szerint változnak a gyerekeknél, a kicsiknél dadogás, bepisilés jelentkezhet, a 3–8 éves korosztályra a tanulási problémák, illetve a társakkal szembeni agresszió a jellemző, míg a kamaszok esetében nem ritka a deviáns viselkedés, így például öngyilkossági kísérlet vagy a szerek használata.

– Tapasztalataim szerint a gyerekkorban elszenvedett lelki problémákat családterápia keretében lehet a leghatékonyabban orvosolni, ám ez csak a szülők bevonásával oldható meg – hangsúlyozta a szakorvos, aki hozzátette: ha a felnőttek nem mûködnek együtt, akkor reménytelen, hogy eredményesen zárul a terápia. 

Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: Szerintem

Szerintem (Sinkovics Eta jegyzete) 

Szerintem (Sinkovics Eta jegyzete) 

Szerintem (Sinkovics Eta jegyzete) 

Akárhogy is fordul a szó, mindig oda jutunk ki – család. S ez nem véletlen, hiszen a gyereknek ez a kis közösség a legfőbb támasza, ez jelenthet számára biztonságot. Ha az apróságot sokan körülveszik, kézről kézre adják, riadt kismadárként keresi mamáját, mint biztos fogódzót. S így van ez később is, mégha kamaszos szemérmességgel, próbálják is titkolni. Nem véletlen, hogy nagyon megviseli a gyerekeket, ha egyszer csak azt látják, hogy apa már nem velük lakik, s az anyukának minden reggel sírós a szeme. Érzékeny lelkükkel hamar felfogják, valami megváltozott, már semmi sem lesz úgy, mint régen. Talajvesztetten haragban állnak mindenkivel, az egész világgal. Nemrég azt olvastam valakiről, hogy azért nem szeretett iskolába járni, mert bélyegként viselte, hogy elváltak a szülei, s neki nem volt apukája. Kevesebbnek érezte magát... Egy idős pszichológusnő a tévében azt fejtegette, ne gondolják a nők, jót tesznek azzal, hogy egyedül is vállalnak gyereket. Nem lehetnek egyszerre apák és anyák... Nem tudhatjuk, még a gondos, szeretetteli családi légkör mellett sem, mivé lesznek a csemeték. De az biztos, nevelésüknél nincs szebb és nagyobb feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!