Belföld

2011.08.10. 13:04

Az MSZP egyeztene a választási rendszerről

Az MSZP arra szólítja fel a kormányt és a Fideszt, hogy érdemi egyeztetés után, társadalmi konszenzusra alapozza a parlamenti választási rendszer megváltoztatását.

MTI

Molnár Zsolt országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az MSZP olyan választási törvényt szeretne, amely időtálló és visszatükrözi a választói akaratot. "A demokrácia nem igazítható a Fidesz érdekeihez" – fogalmazott a politikus, hozzátéve: minden időben érvényes választási rendszerre van szükség, ami stabil, kiszámítható és nem pártérdekeket szolgál.

Elmondta azt is: ha a Fidesz nem tesz javaslatot az érdemi egyeztetésre a kérdésről, akkor az MSZP legkésőbb szeptember elején kezdeményezni fogja azt.    

Molnár Zsolt arról is beszámolt, hogy pártja gyors, átlátható, akár egyfordulós választást is elképzelhetőnek tart, a legfontosabbnak pedig azt tekinti, hogy a mandátumok aránya szorosan igazodjon a leadott szavazatok arányához.    

Mint mondta, pártja az LMP javaslatát több ponton problémásnak tartja, a kompenzáció beépítését azonban helyesli. A Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter által vázolt, a járásokhoz igazodó választókerületek kialakításáról a politikus kijelentette: a járási rendszer szerkezete egyelőre nem látható át.

A parlamentben külön albizottság foglalkozott a választójogi reformmal. Az országgyűlési képviselők választásáról az MSZP és a Fidesz még tavaly tavasszal, az LMP pedig hétfőn saját javaslatot nyújtott be. A Fidesz elnökségének - egyfordulós és vegyes választási rendszerre vonatkozó - elképzeléseit július 9-én ismertette a választójogi reform kidolgozásának koordinálásával megbízott fideszes európai parlamenti képviselő, Áder János, a vezető kormánypárt azóta azonban egyelőre nem terjesztett az Országgyűlés elé új szövegszerű törvényjavaslatot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!