Belföld

2011.06.15. 13:05

Nincs zene a fővárosi aluljárókban

Egyelőre nem ad ki közterület-használati hozzájárulást a fővárosi önkormányzat azoknak, akik budapesti aluljárókban akarnak utcazenélni vagy szórólapot osztani; az első kérvények a napokban érkeztek meg a városházára.

MTI

 A Fővárosi Közgyűlés közterület-hasznosítási bizottságának szerdai ülésén elhangzott: a városvezetés azt kéri, hogy a testület ne adjon engedélyt az aluljárókra. Az indoklás szerint a szórólapozás általában szemeteléssel jár, a zene pedig az akusztikai körülmények miatt túl hangos.
   
Ughy Attila, a testület fideszes elnöke azt mondta: a város mereven áll a kérdéshez, miszerint minden tevékenységet megszüntetne az aluljárókban, ami nem közlekedéssel kapcsolatos. Álláspontja szerint a nyári időszakban szabadtéren lehet tartani a zenélést és a szórólapozást, de a zord idő beköszönte előtt újra kell gondolni a dolgot.
   
Losonczy Pál, a bizottság jobbikos alelnöke úgy vélte: sehol nincs olyan város a világon, ahol ne lehetne aluljáróban zenélni. Kitért arra is, hogy Magyarországon többnyire megélhetési utcazenészek vannak, a koncertek egyre inkább azért szűnnek meg, mert az emberek nem mennek el, ha jegyet kell venni. Hozzátette azt is, hogy például a hegedű hangja szabadtéren nem érvényesül úgy, mint egy aluljáróban.
   
A Fővárosi Közgyűlés április 27-én döntött arról, hogy engedélyköteles lesz a szórólapozás és az utcai zenélés. Az erről szóló rendelet a közterület-használati tarifákat is szabályozza, azonban mindkét esetben lehetőség van a díj "korlátlan mértékű" csökkentésére.
   
A szórólaposztás négy besorolási kategóriától függően minimum 3000, maximum 9100 forint négyzetméterenként havonta, míg az utcazenélés napi díja egy négyzetméterre 160 és 230 forint között van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!