Belföld

2011.06.21. 14:13

Köröztetik a Kolompár-per egyik tanúját

Körözteti a Kecskeméti Városi Bíróság a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen folyó per egyik tanúját, mert a szabályszerű idézésre nem jelent meg a keddi tárgyaláson, és a rendőrség sem tudta őt elővezetni.

MTI

 Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró a tárgyaláson azt mondta: a körözés elrendelése után a tanú nyomozati szakban tett vallomását fel lehet használni a bizonyítási eljárásban.
   
Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat korábbi elnöke és társai ellen 2009-ben indult büntetőper, majd újabb vádiratok benyújtása után az eljárásban három ügyet egyesítettek. A vád jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette, magánokirat-hamisítás vétsége, sikkasztás bűntette és a számvitel rendjének megsértése.
   
A keddi tárgyalási napon megbilincselve vezették a tárgyalóterembe Kolompár László másodrendű vádlottat, akinek őrizetbe vételét a büntetőper múlt szerdai tárgyalási napján rendelte el a bíróság, mert többször nem jelent meg a kitűzött tárgyaláson, ezzel akadályozta a bizonyítási eljárást.
   
A tanácsvezető bíró hangsúlyozta, hogy az eljárás akadályozását szigorúan ítéli meg, mert nem szeretné elhúzni a pert. Mint hozzátette: a bizonyítási eljárás az utolsó szakaszába érkezett, ősszel szeretne elsőfokú ítéletet hirdetni a perben.
   
A keddi tárgyaláson levetítették az egyik pályázat elszámolásával kapcsolatos ellenőrzést bemutató DVD-t, amelyet a másodrendű vádlott korábban nem látott. A felvétellel a Kiskunmajsai Cigány Önkormányzat épületének festését dokumentálták.
   
Szakértői vélemény szerint a munkálatokat végző ZOR Kft. - Kolompár Orbán feleségének cége - jelentősen túlszámlázta az elvégzett munkálatokat. Az elsőrendű vádlott, Kolompár Orbán védője szerint a szakértői véleményt nem lehet alapul venni, mert a munka ellenértékének megállapításakor több körülményt is figyelembe kell venni.
   
Kolompár Orbán és társai ellen 2009-ben indult büntetőper, majd újabb vádiratok benyújtása után az eljárásban három ügyet egyesítettek.
   
Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró a 2010. június 17-ei tárgyaláson bejelentette: a tárgyalás elölről kezdődik, mert azt megelőzően 2009 októberében tartott tárgyalást, és több mint hat hónap eltelt.

A 2010 februárjára tervezett tárgyalást azért kellett elhalasztani, mert Kolompár Orbán a MCF Roma Összefogás Párt képviselő-jelöltjeként indult az országgyűlési választáson, ezért mentelmi jog illette meg.
   
Az egyesített eljárásban Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész képviseli a vádat.
   
Az első vádpontot a budapesti ügyészség nyújtotta be, de képviseletét a Kecskeméti Városi Ügyészség látja el. A vádirat szerint Kolompár Orbán az OCÖ akkori elnökeként a szervezet pénztárából 5 millió 70 ezer forintot vett fel 2004-ben, majd azzal sajátjaként rendelkezett. Ezért jelentős értékre elkövetett sikkasztás és számviteli fegyelem bűntettével mint tettest két alkalmazottat mint társtettest vádol az ügyészség.
   
A második vádpont szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól (OFA) roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével valótlan tartalmú számlákkal számoltak el. Emiatt a vád jogosulatlan gazdasági előny megszerzése.
   
A harmadik vádpontban Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat volt elnökét és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolják. A vádlottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, illetve további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni.
   
Kolompár Orbán a bíróság előtt tett vallomásában nem ismerte el büntetőjogi felelősségét, és hangsúlyozta, hogy bűncselekményt sem követett el.
   
A bizonyítási eljárás csütörtökön tanúk meghallgatásával folytatódik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!