Belföld

2011.06.15. 13:19

Hunvald-ügy - Nem évült el a közokirat-hamisítás

Nem évült el a közokirat-hamisítás a Hunvald-ügy 13 vádlottja esetében - mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen szerdán.

MTI

 A Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester és 24 társa ellen ingatlanpanamák, hivatali visszaélés, hűtlen kezelés, vesztegetés, csalás és más bűncselekmények vádjával folyó ügyben az elsőfokú büntetőper kezdetén, ez év áprilisában a Fővárosi Bíróság (FB) úgy határozott: 13 vádlott esetében elévült a közokirat-hamisítással kapcsolatos vád, és megszűnt az eljárás. Közülük kilenc vádlottal kapcsolatban nem is tartalmazott mást a vádirat, így ha esetükben jogerősen megállapították volna a közokirat-hamistás ügyében a büntetőeljárás elévülés miatti megszüntetését, akkor a továbbiakban 25 helyett csak 16 vádlottal szemben folytatódott volna a Hunvald-ügy.
   
Az ügyészség azonban fellebbezett az elévülésről szóló elsőfokú határozat ellen, ennek a tábla szerdán helyt adott: hatályon kívül helyezte a FB elsőfokú megszüntető végzését, és az eljárás folytatására utasított. Így mind a 25 vádlottal szemben folytatódhat tovább a Hunvald-ügy elsőfokú büntetőpere az FB-n.
   
A közokirat-hamisítással vádolt 13 személy többsége a VII. kerületi önkormányzati ingatlanok ügyészség szerint mélyen áron aluli értékesítése során a vevői oldalhoz köthető cégekkel volt kapcsolatban, azaz a vád szerint strómanként járt el a sok száz milliós kárt okozó ingatlanpanamákban.
   
Az elévüléssel kapcsolatos jogászi vita akörül forgott, hogy volt-e olyan eljárási cselekmény a nyomozás során, amely megszakította a közokirat-hamisítások ügyében hároméves elévülési időt. Az elsőfokú bíróság, illetve a másodfokú eljárásban a védők azzal érveltek, hogy ilyen nem történt. A másodfokú bíróság azonban az ügyészség álláspontját elfogadva, figyelemmel a büntetőeljárási törvény 2006. július 1-jei módosulásaira is, nem látott okot az elévülés megállapítására.
   
A tábla szóbeli indoklásában hangsúlyozta, hogy ezzel a döntéssel - az FB-hez hasonlóan - nem a 13 vádlott bűnösségének, illetve ártatlanságának kérdésében foglalt állást, kizárólag arról, hogy elévült-e a cselekmény, amellyel vádolják őket. A tábla döntése nyomán most már a közokirat-hamisítás vádját is érdemben kell vizsgálnia az elsőfokú bíróságnak a részletes bizonyítási eljárásban.
   
A Hunvald-ügy csütörtökön vádlottak meghallgatásával folytatódik az FB-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!