Belföld

2011.01.17. 16:28

Megkezdték a rakpartok lezárását Budapesten

Megkezdték az alsó rakpartok lezárását a Duna áradása miatt Budapesten hétfő délután, ezzel egyidejűleg másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a fővárosban.

MTI

A Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint a budai alsó rakpartot a Halász utca és a Mozaik utca között, a pesti alsó rakpartot a Dráva és a Garibaldi utca között zárták le. A budai és a pesti alsó rakpart többi részét este 8 órától folyamatosan zárják majd le.
   
A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. megkezdi "az elrendelési szintekhez tartozó zsilipszerkezetek lezárását, az ideiglenesen kezelőszemélyzettel üzemelő és az automata átemelő állomások beüzemelését, valamint a védvonali áttörések lezárását" - írták a közleményben.
   
A BKK korábban arra kérte az érintetteket, hogy a rakparton parkoló járművüket vigyék biztonságos helyre. Felhívják a közlekedők figyelmét arra is, hogy a rakpartok lezárása, valamint az uniós elnökséghez kapcsolódó forgalmi korlátozások miatt torlódások várhatók a fővárosban.
   
A Főpolgármesteri Hivatal vasárnapi közleménye szerint az árhullám tetőzése Budapestnél - 700 centiméter körüli vízállással - a hét közepére várható.
   
Legutóbb tavaly júniusban kellett a rakpartokat a Duna áradása miatt lezárni, akkor több mint egy hétig nem használhatták az autósok ezeket az utakat. A Duna akkor 827 centiméteren tetőzött, az eddigi legnagyobb vízállást a 2006-ban regisztrálták, a folyó szintje akkor 860 centiméter volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!