Belföld

2011.01.05. 13:59

Az összeomlás szélén: eladósodott Ajka

Likviditási nehézségekkel küzd az ajkai önkormányzat, a város több szolgáltatónál felhalmozódott tartozásállománya a milliárdos nagyságrendet is elérheti - mondta el Fülöp Zoltán, a város fideszes önkormányzati képviselője szerdán.

MTI

Ajka "az összeomlás szélén áll", a város 560 milliós működési célhitelkérelmét és a folyószámla hitelkeretének 200 milliós emelését a számlavezető OTP Bank elutasította - mondta Fülöp Zoltán, aki nyolc évig - egy hónappal ezelőtti leváltásáig - az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke volt. A város önkormányzata a képviselő tájékoztatása szerint több szolgáltatónál jelentős tartozást halmozott fel, ezek összege - bár pontos információt nem kaptak - a milliárdos nagyságrendet is elérheti.
   
Fülöp Zoltán elmondta, hogy Ajka a város többségi tulajdonában lévő Avar Ajka Városgazdálkodási Kft.-nek 330 millió forinttal tartozik, a cég parkfenntartási, hulladékszállítási és hóeltakarítási feladatokat lát el. A helyközi közlekedést biztosító Somló Volánnak a 2010-re vállalt 43 millió forintos kötelezettségből december 14-ig mindössze 3 millió forintot fizettek, a vízszolgáltató Bakonykarszt Zrt.-nél eléri a 30 millió forintot a város tartozása.
   
Fazekas Csaba, a Bakonykarszt Zrt. gazdasági igazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy az ajkai önkormányzatnak nincs tartozása a cégüknél. A gazdasági igazgató hozzátette, hogy több ajkai vállalkozás tartozik a cégnek, de azt nem tudja, hogy ezek a város tulajdonában vannak-e.
   
Megerősítette a tartozás tényét Barta János, a Somló Volán Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek. Elmondta, hogy Ajka adóssága 40 millió forintot tesz ki, és ez jelentős nehézséget okoz a vállalatnak.
  
Kapusi Krisztián, a hulladékgazdálkodási vállalat regionális igazgatója annyit erősített meg, hogy Ajka tartozik a cégüknek, de összeget nem mondott.
   
Schwartz Béla, Ajka szocialista polgármestere az ügyben későbbre ígért tájékoztatást az MTI-nek.
   
Pákai Péter, a pénzügyi bizottság frissen kinevezett szocialista elnöke az MTI-nek nem kívánt nyilatkozni az ügyben, mert véleménye szerint a város likviditási gondjaival kapcsolatos kérdésekben nem az ő feladata tájékoztatást adni.
   
Szerdai cikkében a Magyar Hírlap - ellenzéki, fideszes helyi önkormányzati képviselőkre hivatkozva - azt írta, hogy már nemcsak fizetésképtelen, hanem hitelképtelen is Ajka városa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!