Belföld

2011.01.25. 09:35

Az internet biztonságáról is egyeztetnek az EU és az USA bel- és igazságügyi szakértői

Az internet biztonsága, a számítógépes bűncselekmények elleni küzdelem hatékonyabbá tétele is téma lesz az Európai Unió és az Egyesült Államok magas szintű szakértői tanácskozásán csütörtökön és pénteken Gödöllőn - tájékoztatott a Külügyminisztérium.

MTI

A szakértők a magyar soros EU-elnökség idején a miniszteri találkozóknak otthont adó Grassalkovich-kastélyban  megvitatják a transzatlanti bel-és igazságügyi együttműködés időszerű kérdéseit, ezenkívül előkészítik az EU és az Egyesült Államok bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó, félévenkénti miniszteri ülését. Ez utóbbit április 14-15-én rendezik meg, ugyancsak Gödöllőn.
   
A csütörtöki és pénteki tanácskozáson az Egyesült Államok belbiztonsági és igazságügyi tárcáján, valamint a soros magyar elnökségen kívül képviselteti magát az Európai Bizottság, több uniós ügynökség (az Europol, az EU rendőri ügynöksége, az Eurojust, az EU ügyészi koordinációs szervezete, a Frontex, az EU határőrizeti ügynöksége és a Cepol, az uniós rendőri vezetők együttműködését szolgáló szervezete), továbbá a magyart követő lengyel soros elnökség és az EU Tanácsának főtitkársága.
   
A tanácskozás egyik fő témájáról, az internet határokon átnyúló jellege miatt egyre terjedő számítógépes bűnözés elleni küzdelemről, valamint az internet biztonságáról a magyar EU-elnökség miniszteri szintű konferenciát szervez április 12-13-án.
   
Szintén a kétnapos találkozó napirendjén szerepel a légiutas-nyilvántartási (PNR - Passenger Name Record) adatok, illetve az adatvédelem kérdése, a résztvevők megvitatnak migrációs és emberkereskedelemmel összefüggő kérdéseket is.
   
A megbeszéléseken kitérnek a terrorizmus elleni küzdelem aktuális kérdéseire, továbbá arra, hogyan vehetnek részt az EU tagállamai abban a vízumprogramban, amely az Egyesült Államokba történő könnyített beutazást szolgálja, illetve milyen feltételekkel vehetik igénybe az utazási engedélyt jóváhagyó elektronikus rendszert (ESTA).


Dosszié az EU-elnökség híreivel - Klikk!

Ezek is érdekelhetik