Belföld

2011.01.11. 11:49

A Jobbik nemzeti kríziskezelőt hozna létre

Nemzeti kríziskezelőt hozna létre a Jobbik, hogy segítse a nehéz helyzetbe jutott, devizában eladósodott lakáshiteleseket.

MTI

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: pártja szerint a nemzeti kríziskezelő - amely lehetne akár bank, akár valamilyen pénzintézet, vagy központ - létrehozásának célja, hogy forintban és a magyar nemzet kezében legyenek az adósságok.
   
Az ellenzéki politikus közölte: a spanyol modell bevezetésére lenne szükség, arra, hogy fogadják el teljesítésként, ha egy adós rendelkezik a törlesztendő összeg 80 százalékával és azt kifizeti.
   
A kríziskezelő a "nemzetközi, manipulátor kereskedelmi bankoktól" magyar kézbe vonná a tartozásokat, ezzel adósságátvállaló szerepe is lenne, illetve csökkentett kamatlábbal, meghosszabbított futamidővel és a folyamatos kilakoltatási veszély nélkül rendezné a problémát - tette hozzá.
   
A 80 százalék kifizetésével a kereskedelmi bankok elismernék saját felelősségüket a felelőtlen hitelpolitikáért - mondta.
   
Megjegyezte: Jobbik megoldása "kármentést" jelentene, hiszen nem lehet felelőtlenül ígérni, hogy vissza lehet állítani a 2-3 évvel ez előtti helyzetet.
   
Közölte, a Jobbik szerint arra lett volna szükség, hogy végrehajtási moratóriumot is csatoljanak a kilakoltatási moratóriumhoz. Jelenleg ugyanis - fűzte hozzá - a kereskedelmi bankok és a végrehajtó cégek karöltve, már-már "maffiaszerű" eszközökkel odáig jutották a helyzetet, hogy a kilakoltatási moratórium végrehajtásáig az új tulajdonosok már a folyosón "sorakoznak", az eljárások a végükhöz közelednek. A Jobbik képviselője azt mondta: folyamatos az ingatlanvagyont nemzetközi kezekbe és a szabad piacra kijátszó "módszertan".
   
Rámutatott: minél hamarabb segíteni kell a nehéz helyzetbe jutott lakáshiteleseken, hiszen áprilisban lejár a kilakoltatási moratórium.
   
Felhívta a figyelmet arra, hogy a szakemberek 3-400 ezerre becsülik azon lakások számát, amelyeket lényegében menthetetlennek minősítettek, azaz az ezekben élők kilakoltatása a moratórium lejárta után be is következhet. Ez 1,1 millió ember érint - húzta alá. Azt is mondta, hogy egy átlagos lakás devizahitelének törlesztő részlete tavaly óta 30-33 százalékkal nőtt; ezt semelyik állampolgár nem tudhatta előre.
   
Z. Kárpát Dániel véleménye szerint a kormány csak ígéretek szintjén kezeli a problémát, a nemzeti eszközkezelő nem jött létre, a kormányzat nem a magyar emberekért dolgozik. "A kormányzat már-már hazaárulással felérő módon, saját ígéreteit figyelmen kívül hagyva" a probléma megoldásért nem tesz semmit - fogalmazott a jobbikos politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!