Belföld

2010.11.07. 14:49

Budai: A legfőbb ügyész nyilatkozzon Gyurcsány mentelmi joga ügyében!

Az elszámoltatási kormánybiztos arra kéri Kovács Tamás legfőbb ügyészt, nyilatkozzon, valóban érkezett-e a nyomozóhatóság részéről Gyurcsány Ferenc volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvány, és megfelel-e a valóságnak, hogy ez az irat körülbelül négy hete érkezett meg.

MTI

Budai Gyula vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: kedden a parlamentben Sukoró-ügyben kérdésre válaszolva Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettese azt mondta, "a főügyészség vizsgálja mentelmi joggal érintett személy büntetőjogi felelősségét"; ezt annál is inkább vizsgálnia kell, mert Schiffer András (LMP) feljelentése kifejezetten mentelmi joggal érintett személy büntetőjogi felelősségének kérdéskörével kapcsolatos.
   
Budai Gyula már szerdai tájékoztatóján is azt közölte, hogy a válasz alapján egyértelműen megállapítható: ez a személy nem más, mint Gyurcsány Ferenc, ugyanis Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a sukorói telekcsere ügyében konkrétan, nevesítve Gyurcsány Ferenccel szemben tett büntetőjogi feljelentést hivatali visszaélés bűntette miatt.
   
A kormánybiztos ugyanakkor felidézte, hogy szerdai sajtótájékoztatóját követően Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője úgy reagált: pillanatnyilag a legfőbb ügyész asztalán semmilyen olyan mentelmi jogot érintő indítvány nincs, amelyről a legfőbb ügyésznek dönteni kell.
   
Itt a lehetőség, hogy a legfőbb ügyész tisztázza ezt az ellentmondást - mondta Budai Gyula, hozzátéve, hogy információik szerint körülbelül négy hete a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek főosztályán található a nyomozóhatóság irata, amelyben a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését indítványozza.
   
"Hagyjuk abba ezt a bújócskát! A legfőbb ügyész álljon ki, és válaszoljon a kérdéseimre. Amennyiben a Legfőbb Ügyészség úgy gondolja, hogy nem megalapozott Gyurcsány Ferenc vonatkozásában a mentelmi jog felfüggesztése, úgy azt küldje vissza a nyomozóhatóságnak, de ezeket az ellentétes tartalmú nyilatkozatokat fejezzük be, öntsünk végre tiszta vizet a pohárba" - hangsúlyozta az új elszámoltatási kormánybiztos, hozzáfűzve, hogy szerinte "hétfő-kedd bőven elég kell, hogy legyen" Kovács Tamás legfőbb ügyésznek a nyilvánosság tájékoztatására.
   
Budai Gyula a már említett szerdai tájékoztatóján úgy fogalmazott, küszöbön áll Gyurcsány Ferenc büntetőjogi felelősségre vonása a sukorói ingatlanpanama ügyében. A miniszterelnöki megbízott akkor azt is hozzátette, reméli, a Legfőbb Ügyészség "nem fog falazni" a volt miniszterelnöknek.
   
Ezt követően, pénteken Papcsák Ferenc leköszönő elszámoltatási kormánybiztos is nyilatkozott kaszinóügyben, és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal részjelentése alapján azt mondta: a Gyurcsány-kormány az Álomsziget-, valamint a sukorói projektet úgy nyilvánította nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá, hogy a törvény által megkövetelt fontos közcél nem állt fenn. Rámutatott, a kiemelt beruházássá nyilvánításról szóló döntés meghozatalában részt vett akkori kormánytagok esetében - különös tekintettel Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökre - felmerül a hivatali hatalommal való visszaélés bűntettének alapos gyanúja. A rendelkezésre álló dokumentumok alapján ugyanis megállapítható: ismert volt számukra az, hogy a kiemeltté nyilvánítás törvényi feltételei nem állnak fenn, így egy ilyen tartalmú kormányrendelet megalkotása törvénysértő volt - mondta akkor Papcsák Ferenc.

Ezek is érdekelhetik