Belföld

2010.11.29. 13:30

Az MSZP kivonul az ülésteremből a magán-nyugdíjpénztári javaslatok tárgyalásakor

Az MSZP nem vesz részt a magán-nyugdíjpénztári változásokról szóló törvényjavaslatok vitájában, kivonul annak kezdetekor az ülésteremből. Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető döntésüket azzal indokolta, hogy nem asszisztálnak az emberek megzsarolásához. Az erről szóló bejelentésről tartott hétfői sajtótájékoztatón ott állt mögötte az MSZP képviselőcsoportja.

MTI

Nem leszünk bűntársak egy ilyen cselekedethez - jelentette ki Mesterházy Attila, hozzátéve: ez az első ilyen döntése az MSZP-nek, de a jövőben sem fog közreműködni olyan ügyekben, amelyekben a kormány bűncselekmény elkövetésére buzdít és ehhez tettestársakat keres.
   
A szocialista politikus megismételte: amint lehetőségük nyílik rá, kártalanítják a magán-nyugdíjpénztári tagokat és felelősségre vonják azokat, akik elkövetői és társtettesei voltak ezeknek "a gyalázatos cselekedeteknek".
   
Kérdésre válaszolva a kárpótlás módjáról és mértékéről egyelőre nem tudott részleteket mondani.
   
Az MTI kérdésére közölte: a magán-nyugdíjpénztári változásokkal kapcsolatos törvényjavaslatok részletes vitájában és az arról szóló szavazásokon sem vesznek részt. Semmilyen formában nem kívánjuk legitimálni azt a döntést, amelyet a kétharmados többség meghoz majd - szögezte le.
   
Sérelmezte, hogy a kormány - előzetes konzultáció nélkül - pénteken este nyújtotta be a törvényjavaslatot és "eldugta" annak parlamenti vitáját hétfő éjjelre. Szavai szerint ez azért történt így, hogy a kabinet "tudjon sumákolni" és a lehető legkisebb nyilvánossága legyen az ügynek. Ez méltatlan ahhoz a hárommillió emberhez, akiket érintenek ezek az intézkedések, akiket kár ér  - vélekedett.
   
Mesterházy Attila "kármentésként" azt kérte az Alkotmánybíróságtól, ne tartsanak téli szünetet, hogy mielőbb állást foglalhassanak a magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos beadványok ügyében. Kérésüket azzal indokolta, hogy a parlament előtt lévő törvény január 31-i határidőt tartalmaz az átlépésre.
   
Tájékoztatása szerint az MSZP nyugdíjkerekasztalt hoz létre, amely pártpolitikától függetlenül, szakmai alapon azzal foglalkozik majd, hogyan lehet ismét stabillá tenni a nyugdíjrendszert, kijavítani a kormány hibáit.
   
Kiemelte: mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a parlamenten kívüli eszközökkel megértessék az emberekkel, hogy "miért életveszélyes ez az elmebeteg politika, amit a Fidesz folytat".

Ezek is érdekelhetik