Belföld

2010.10.08. 10:30

Vörösiszap: A Mosoni Dunát megvédték, de a Torna és a Marcal halott (frissítve)

A Mosoni Dunát megvédték, de a Torna patak és a Marcal folyó halott, ökológiai katasztrófa történt - közölte Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár pénteken.

MTI


A Mosoni Dunát megvédték, de a Torna és a Marcal halott

A Mosoni Dunát megvédték, de a Torna patak és a Marcal folyó halott, ökológiai katasztrófa történt - közölte Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár  pénteken.
Illés Zoltán a sajtó nyilvánossága előtti megbeszélésen tett jelentést Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek pénteken a vörösiszap sújtotta Kolontáron az elvégzett munkálatokról. 
Az államtitkár elmondta: a vízmozgást lelassították, a beleöntött magnézium és kalcium-nitrát a Rába és a Marcal torkolatáig csökkentette a ph értéket, ezzel a Mosoni Dunát megvédték, nem látni szennyeződést. Ezt nagyon fontos eredménynek nevezte, mivel nem jelent plusz terhelést a környezetnek.
Hozzátette: az iszap nagy része a Marcalban maradt. Most a legfontosabb feladat a lúgos kémhatás csökkentése.
Az ökológiai katasztrófa 800-1000 hektárt érint, a talajcseréhez komoly összeget kell idecsoportosítani. Az erdőfoltokat tarra kell vágni, de előtte savazással kell semlegesíteni. 
Muharay Árpád a katasztrófavédelem helyi vezetője közölte, hogy a vörösiszappal érintett terület a légi felvételek alapján a korábbi 800 hektárról 1017-re nőtt. 
A környezetvédelmi hatóság képviselője a megbeszélésen azt is elmondta: a levegő szálló por koncentrációja Devecseren 31,7 mikrogramm köbméterenként, az egészségügyi határérték - 50 mikrogramm/köbméter - alatt van.


Még egy hétig halászati tilalom Győr megyében

Várhatóan a jövő hét végéig tart a vörösiszap szennyezéssel érintett Győr-Moson-Sopron megyei vizek mentén elrendelt halászati, itatási és öntözési tilalom - tudta meg a megyei védelmi bizottság elnökétől pénteken az MTI.
Szakács Imre - akit a nap folyamán harmadszor választottak meg a megyei közgyűlés elnökének - elmondta: várhatóan ekkorra normalizálódik annyira a folyók pH-értéke, hogy fel lehet oldani a korlátozást.
A nap folyamán a megyei közgyűlés minden tagja jelezte: tíz-tízezer forinttal támogatja a katasztrófa Veszprém megyei károsultjait. A 15 fős Fidesz-KDNP képviselőcsoport jelentette be a felajánlást, amelyhez csatlakozott a négytagú MSZP-frakció és a Jobbik két megyei képviselője is.


A szennyezés nem fenyegeti a Fekete-tengert egy orosz szakértő szerint

   
Nem fenyegeti a Fekete-tengert a Kolontár mellett kiömlött vörösiszap - közölte pénteken az orosz tudományos akadémia "zöldfrakciójának" vezetője.
Alekszej Jablokov a Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta, hogy Magyarországon tényleg "valóságos regionális katasztrófa" történt, de annak hatását aligha lehet majd érezni a Duna 200-300 kilométeres szakaszán túl. 
"A Duna hatalmas folyó, és ezek a szennyezések gyorsan feloldódnak" - mondta Jablokov. A szakértő azt valószínűsíti, hogy az említett szakaszon kimutatható lesz még a szennyezés, de azon túl nagyon csekély mértékű lesz, és a Fekete-tengert el sem éri.
Hozzátette azonban, hogy Magyarországra nagyon komoly rekultivációs munka vár, mivel a vörösiszappal átitatott talajon semmi sem terem meg. Földcserére lesz szükség, és a szennyezett földet Jablokov szerint "közepes aktivitású vegyi hulladékként" kell kezelni.


Iszapömlés - Óránként mérik a Duna pH-értékét Szobnál

Másodfokú vízminőség-védelmi készültséget rendeltek el, s folyamatosan mérik a Duna pH-értékét a folyó szobi szakaszán péntek reggel 6 órától - tájékoztatta a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDV-Kövizig) az MTI-t.
A készültség keretében a Duna Pest megyei, szobi szakaszán kora óránként vízkémiai méréseket végeznek - áll az igazgatóság közleményében. 
Az MTI információi szerint a legutóbbi ellenőrzéskor nem észleltek a víz színében változást, és 8,19-es pH-értéket mértek. Szakértők elmondása szerint a szennyezett lé az egyre nagyobb vízhozamú folyókon áthaladva oly mértékben felhígult, hogy a komáromi, illetve a szobi szakaszokon már valószínűleg nem okoz gondot. Szobnál a Duna vízhozama eléri a másodpercenkénti 1500 köbméter.
A folyamatos mérésekre mégis szükség van, hogy idejében észleljék, ha egy szennyezett "csóva" mégis megjelenne a jelenlegi, teljesen "normális" vízminőségben - mondták el a szakértők. 
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. kolontári vörösiszap-tározójának gátszakadása következtében kiömlő szennyezőanyag - a Torna-patakon, a Marcalon, majd a Rábán keresztül október 7-én jutott a Dunába.
A tározó gátja hétfőn szakadt át, amelynek következtében mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint öten haltak meg a katasztrófa következtében, három embert még keresnek, és több mint 150 ember szenvedett különféle sérüléseket.


Iszapömlés - Nincs veszélyben a Duna

Nincs veszélyben a Duna; sikerült lecsökkenteni a víz pH-szintjét - jelentette ki Dobson Tibor pénteken Kolontáron, egy külföldi újságíróknak tartott sajtótájékoztatón.
A kármentesítési szóvivő hangsúlyozta: a Duna élővilága már nincs veszélyben, miután péntek reggel már 8 körüli pH-értéket mértek a folyóban.
A szóvivő szerint az érintett folyószakaszon már nem tapasztaltak halpusztulást sem.
Mint hozzátette: a Marcalon is jelentősen lecsökkent a szennyeződés szintje; jelenleg a fő feladat ennek a szintnek a megtartása.
Dobson Tibor beszámolt arról is, hogy a  belterületeken is felgyorsultak a mentesítési munkálatok. Egyre javul a helyzet - mondta.

OLDALTÖRÉS: Híreink csütörtökről



A Rábán és a Mosoni-Dunán nem kell védekezni (20:15)

Az eddig megtett lépések eredményeként sem a Rábán, sem a Mosoni-Dunán nem kell védekezni, csupán megfigyelést végeznek, sikerült a 10-es pH-szint alatt stabilizálni a helyzetet - áll a Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság csütörtök esti közleményében.
A nap folyamán a Marcal Rábába torkolása előtt folyamatosan gipszet és ecetsavat öntöttek a folyóba. Ennek hatására Gyirmótnál, a Marcal-duzzasztónál folyamatosan csökken a pH értéke, a délutáni adat szerint 9,79 - közölték. 
Jelezték egyben, hogy a nap folyamán újabb két mérőhelyet állítottak fel; ezek egyike Győr belterületén, kevéssel a folyó Mosoni-Dunába torkolása előtt, a másik a Dunán, Gönyűnél van, mindkét helyen folyamatosak a mérések.


Halpusztulás a Duna főágában (17:00)

Halpusztulás jeleit észlelték katasztrófavédők a Duna főágán, valamint a Mosoni-Duna és a Rába torkolatánál csütörtök délután - közölte Dobson Tibor az MTI-vel.
A kárfelszámolási szóvivő azt mondta: a Rába és a Duna torkolatában 9,1 pH-értéket mértek, és szórványos halpusztulásról érkezett jelentés. Közlése szerint ahhoz, hogy a folyó élővilágát meg lehessen menteni, a 14-es skálán 8 alá kell vinni a pH-értéket.
A hétfő délután bekövetkezett ökológiai és ipari katasztrófa után a Torna-patak vizében 13,5-es pH-értéket mutattak ki, majd a szennyező anyag a Marcal folyóba kerülve kipusztította annak teljes élővilágát.
A Duna főágát csütörtök délre érte el a vörösiszap-szennyeződés.
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. Ajka melletti egyik tározójának gátja hétfőn szakadt át, s mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen haltak meg az iszapömlés következtében, három embert még keresnek, s több mint 150 ember szenvedett különféle sérüléseket.


Fogyasztható a győri ivóvíz (16:45)

Fogyasztható a győri ivóvíz; a várost ellátó vízbázisok feljebb fekszenek annál, mint ahol a vörösiszap-szennyezés a térségbe ért - tudatta csütörtökön közleményben a Pannon-Víz Zrt. elnök-vezérigazgatója.
Az ivóvízkészletek biztonságban vannak, a vezetékes ivóvíz továbbra is fogyasztható - írja Tőke László. "A vezetékes víz, a víztermelő kutak és a talajvízfigyelő kutak vízminőségét akkreditált laboratóriumunk - külső laboratóriumokkal párhuzamosan - folyamatosan vizsgálja. Rendellenesség nem tapasztalható."     
A vízbázisvédelmi terveik révén a felszín alatti vízmozgásokat is modellezni tudják. Ennek alapján kijelenthető, hogy a Mosoni-Dunán levonuló szennyeződés "ötven éven belül nem befolyásolja vízbázisaink minőségét". A szennyezés miatt azonban a vízbázisvédelmi munkára az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt helyeznek - áll a közleményben.


Csökkent a pH-érték a Mosoni-Dunában (14:13)

A Mosoni-Dunában Győrnél, a Széchenyi hídnál 9,56-os pH-értéket mértek; a legelső méréseknél ez lényegesen jobb eredmény, a 7-es érték már semlegesnek számít - közölte Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője csütörtök délután az MTI-vel.

A közlemény szerint a szennyeződés hatása a magyarországi területeken a szennyező forráshoz közelebb eső Torna-patakban a legnagyobb, a Marcalban a semlegesítő szerek hatására sem alkalmas jelenleg ivóvízként és fürdésre, kerülni kell minden érintkezést vele. Kisebb a hatása a Rábán, valamint a Mosoni-Dunán a szennyezőanyag természetes hígulása, levegőztetés és az óvintézkedések - savval való semlegesítés, gipsz adagolása - miatt. 
A Marcal folyó torkolati szakaszán két helyen bioecetsavat juttatnak a vízbe. A beavatkozások következtében az eredetileg erősen lúgos kémhatású anyag 13-as pH-értékét sikerült a környezetre már kevéssé veszélyes 9,5-9,8 értékre csökkenteni. A víz által szállított nehézfémekkel szennyezett iszap kiülepítése érdekében a Marcalon a víz áramlási sebességének csökkentésére fenékküszöbök épülnek. 
Jelenleg a kárfelszámolás 813 fővel, 143 gépjárművel zajlik. A katasztrófavédelem veszélyhelyzeti felderítő csoportja az iszaptárolónál folyamatos figyelőszolgálatot lát el.
A káresemény felszámolására tett eddigi intézkedések eredményesnek minősíthetők. A szerencsétlenség súlyos helyzetet idézett elő, de a kormány és az irányítása alatt álló mentőerők a gátszakadás bekövetkeztétől folyamatosan kézben tartják a védekezést és a helyreállítást - áll a közleményben.



A Rábán és a Mosoni-Dunán nem kell védekezni (20:15)

Az eddig megtett lépések eredményeként sem a Rábán, sem a Mosoni-Dunán nem kell védekezni, csupán megfigyelést végeznek, sikerült a 10-es pH-szint alatt stabilizálni a helyzetet - áll a Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság csütörtök esti közleményében.
A nap folyamán a Marcal Rábába torkolása előtt folyamatosan gipszet és ecetsavat öntöttek a folyóba. Ennek hatására Gyirmótnál, a Marcal-duzzasztónál folyamatosan csökken a pH értéke, a délutáni adat szerint 9,79 - közölték. 
Jelezték egyben, hogy a nap folyamán újabb két mérőhelyet állítottak fel; ezek egyike Győr belterületén, kevéssel a folyó Mosoni-Dunába torkolása előtt, a másik a Dunán, Gönyűnél van, mindkét helyen folyamatosak a mérések.


Halpusztulás a Duna főágában (17:00)

Halpusztulás jeleit észlelték katasztrófavédők a Duna főágán, valamint a Mosoni-Duna és a Rába torkolatánál csütörtök délután - közölte Dobson Tibor az MTI-vel.
A kárfelszámolási szóvivő azt mondta: a Rába és a Duna torkolatában 9,1 pH-értéket mértek, és szórványos halpusztulásról érkezett jelentés. Közlése szerint ahhoz, hogy a folyó élővilágát meg lehessen menteni, a 14-es skálán 8 alá kell vinni a pH-értéket.
A hétfő délután bekövetkezett ökológiai és ipari katasztrófa után a Torna-patak vizében 13,5-es pH-értéket mutattak ki, majd a szennyező anyag a Marcal folyóba kerülve kipusztította annak teljes élővilágát.
A Duna főágát csütörtök délre érte el a vörösiszap-szennyeződés.
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. Ajka melletti egyik tározójának gátja hétfőn szakadt át, s mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen haltak meg az iszapömlés következtében, három embert még keresnek, s több mint 150 ember szenvedett különféle sérüléseket.


Fogyasztható a győri ivóvíz (16:45)

Fogyasztható a győri ivóvíz; a várost ellátó vízbázisok feljebb fekszenek annál, mint ahol a vörösiszap-szennyezés a térségbe ért - tudatta csütörtökön közleményben a Pannon-Víz Zrt. elnök-vezérigazgatója.
Az ivóvízkészletek biztonságban vannak, a vezetékes ivóvíz továbbra is fogyasztható - írja Tőke László. "A vezetékes víz, a víztermelő kutak és a talajvízfigyelő kutak vízminőségét akkreditált laboratóriumunk - külső laboratóriumokkal párhuzamosan - folyamatosan vizsgálja. Rendellenesség nem tapasztalható."     
A vízbázisvédelmi terveik révén a felszín alatti vízmozgásokat is modellezni tudják. Ennek alapján kijelenthető, hogy a Mosoni-Dunán levonuló szennyeződés "ötven éven belül nem befolyásolja vízbázisaink minőségét". A szennyezés miatt azonban a vízbázisvédelmi munkára az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt helyeznek - áll a közleményben.


Csökkent a pH-érték a Mosoni-Dunában (14:13)

A Mosoni-Dunában Győrnél, a Széchenyi hídnál 9,56-os pH-értéket mértek; a legelső méréseknél ez lényegesen jobb eredmény, a 7-es érték már semlegesnek számít - közölte Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője csütörtök délután az MTI-vel.

A közlemény szerint a szennyeződés hatása a magyarországi területeken a szennyező forráshoz közelebb eső Torna-patakban a legnagyobb, a Marcalban a semlegesítő szerek hatására sem alkalmas jelenleg ivóvízként és fürdésre, kerülni kell minden érintkezést vele. Kisebb a hatása a Rábán, valamint a Mosoni-Dunán a szennyezőanyag természetes hígulása, levegőztetés és az óvintézkedések - savval való semlegesítés, gipsz adagolása - miatt. 
A Marcal folyó torkolati szakaszán két helyen bioecetsavat juttatnak a vízbe. A beavatkozások következtében az eredetileg erősen lúgos kémhatású anyag 13-as pH-értékét sikerült a környezetre már kevéssé veszélyes 9,5-9,8 értékre csökkenteni. A víz által szállított nehézfémekkel szennyezett iszap kiülepítése érdekében a Marcalon a víz áramlási sebességének csökkentésére fenékküszöbök épülnek. 
Jelenleg a kárfelszámolás 813 fővel, 143 gépjárművel zajlik. A katasztrófavédelem veszélyhelyzeti felderítő csoportja az iszaptárolónál folyamatos figyelőszolgálatot lát el.
A káresemény felszámolására tett eddigi intézkedések eredményesnek minősíthetők. A szerencsétlenség súlyos helyzetet idézett elő, de a kormány és az irányítása alatt álló mentőerők a gátszakadás bekövetkeztétől folyamatosan kézben tartják a védekezést és a helyreállítást - áll a közleményben.



A Rábán és a Mosoni-Dunán nem kell védekezni (20:15)

Az eddig megtett lépések eredményeként sem a Rábán, sem a Mosoni-Dunán nem kell védekezni, csupán megfigyelést végeznek, sikerült a 10-es pH-szint alatt stabilizálni a helyzetet - áll a Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság csütörtök esti közleményében.
A nap folyamán a Marcal Rábába torkolása előtt folyamatosan gipszet és ecetsavat öntöttek a folyóba. Ennek hatására Gyirmótnál, a Marcal-duzzasztónál folyamatosan csökken a pH értéke, a délutáni adat szerint 9,79 - közölték. 
Jelezték egyben, hogy a nap folyamán újabb két mérőhelyet állítottak fel; ezek egyike Győr belterületén, kevéssel a folyó Mosoni-Dunába torkolása előtt, a másik a Dunán, Gönyűnél van, mindkét helyen folyamatosak a mérések.


Halpusztulás a Duna főágában (17:00)

Halpusztulás jeleit észlelték katasztrófavédők a Duna főágán, valamint a Mosoni-Duna és a Rába torkolatánál csütörtök délután - közölte Dobson Tibor az MTI-vel.
A kárfelszámolási szóvivő azt mondta: a Rába és a Duna torkolatában 9,1 pH-értéket mértek, és szórványos halpusztulásról érkezett jelentés. Közlése szerint ahhoz, hogy a folyó élővilágát meg lehessen menteni, a 14-es skálán 8 alá kell vinni a pH-értéket.
A hétfő délután bekövetkezett ökológiai és ipari katasztrófa után a Torna-patak vizében 13,5-es pH-értéket mutattak ki, majd a szennyező anyag a Marcal folyóba kerülve kipusztította annak teljes élővilágát.
A Duna főágát csütörtök délre érte el a vörösiszap-szennyeződés.
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. Ajka melletti egyik tározójának gátja hétfőn szakadt át, s mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen haltak meg az iszapömlés következtében, három embert még keresnek, s több mint 150 ember szenvedett különféle sérüléseket.


Fogyasztható a győri ivóvíz (16:45)

Fogyasztható a győri ivóvíz; a várost ellátó vízbázisok feljebb fekszenek annál, mint ahol a vörösiszap-szennyezés a térségbe ért - tudatta csütörtökön közleményben a Pannon-Víz Zrt. elnök-vezérigazgatója.
Az ivóvízkészletek biztonságban vannak, a vezetékes ivóvíz továbbra is fogyasztható - írja Tőke László. "A vezetékes víz, a víztermelő kutak és a talajvízfigyelő kutak vízminőségét akkreditált laboratóriumunk - külső laboratóriumokkal párhuzamosan - folyamatosan vizsgálja. Rendellenesség nem tapasztalható."     
A vízbázisvédelmi terveik révén a felszín alatti vízmozgásokat is modellezni tudják. Ennek alapján kijelenthető, hogy a Mosoni-Dunán levonuló szennyeződés "ötven éven belül nem befolyásolja vízbázisaink minőségét". A szennyezés miatt azonban a vízbázisvédelmi munkára az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt helyeznek - áll a közleményben.


Csökkent a pH-érték a Mosoni-Dunában (14:13)

A Mosoni-Dunában Győrnél, a Széchenyi hídnál 9,56-os pH-értéket mértek; a legelső méréseknél ez lényegesen jobb eredmény, a 7-es érték már semlegesnek számít - közölte Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője csütörtök délután az MTI-vel.

A közlemény szerint a szennyeződés hatása a magyarországi területeken a szennyező forráshoz közelebb eső Torna-patakban a legnagyobb, a Marcalban a semlegesítő szerek hatására sem alkalmas jelenleg ivóvízként és fürdésre, kerülni kell minden érintkezést vele. Kisebb a hatása a Rábán, valamint a Mosoni-Dunán a szennyezőanyag természetes hígulása, levegőztetés és az óvintézkedések - savval való semlegesítés, gipsz adagolása - miatt. 
A Marcal folyó torkolati szakaszán két helyen bioecetsavat juttatnak a vízbe. A beavatkozások következtében az eredetileg erősen lúgos kémhatású anyag 13-as pH-értékét sikerült a környezetre már kevéssé veszélyes 9,5-9,8 értékre csökkenteni. A víz által szállított nehézfémekkel szennyezett iszap kiülepítése érdekében a Marcalon a víz áramlási sebességének csökkentésére fenékküszöbök épülnek. 
Jelenleg a kárfelszámolás 813 fővel, 143 gépjárművel zajlik. A katasztrófavédelem veszélyhelyzeti felderítő csoportja az iszaptárolónál folyamatos figyelőszolgálatot lát el.
A káresemény felszámolására tett eddigi intézkedések eredményesnek minősíthetők. A szerencsétlenség súlyos helyzetet idézett elő, de a kormány és az irányítása alatt álló mentőerők a gátszakadás bekövetkeztétől folyamatosan kézben tartják a védekezést és a helyreállítást - áll a közleményben.



Elérte a Duna főágát a szennyeződés (12:09)

A Rábán és a Mosoni-Dunán keresztül elérte a Duna főágát is a vörösiszap-szennyeződés csütörtök délre - közölte Dobson Tibor, a kárfelszámolás szóvivője az MTI-vel Kolontáron.

A szóvivő kijelentette: sem a fővárosi, sem az északi, sem a dunántúli ivóvízbázist nem veszélyezteti a szennyeződés. A folyamatos mérések szerint nehézfémet nem tartalmaz az ivóvíz - tette hozzá.
   
Dobson Tibor azt mondta: a csütörtök déli mérések szerint a Mosoni-Duna vizének 9,4, a Rábának pedig 9,6 a pH-értéke, de halpusztulásról eddig innen nem érkezett jelentés. Megjegyezte, hogy a Marcal folyónak viszont már a teljes élővilága kipusztult.
   
Előzőleg a szóvivő arról tájékoztatta az MTI-t: ahhoz, hogy a Rába és a Duna élővilágát meg tudják menteni, a pH-értéket 9 alá kell csökkenteni. Közölte, a Marcalban az összes hal kipusztult és a növényzetet sem lehet megmenteni, ettől kezdve az a cél, hogy a Rábát és a Dunát megmentsék.
   
Győr-Moson-Sopron megyét szerdán kora délután érte el a Marcal folyón a Veszprém megyei gátszakadás után kiömlött vörösiszap, mérések szerint a víz pH-értéke akkor elérte a 12-es szintet. A Marcal szennyezettsége csütörtök hajnalban 10 körüli pH-értéket mutatott. A Rábába csütörtökön hajnali 3 óra körül jutott el a szennyeződés, a pH-érték a szakemberek feltételezése szerint ekkor már 10 alá csökkent. A Mosoni-Dunát csütörtök délelőtt, 9,3 pH-értékkel érte el a vörösiszap.
   
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. Ajka melletti egyik tározójának a gátja hétfőn szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen haltak meg az iszapömlés következtében, három embert eltűntként tartanak nyilván, több mint 120 ember megsérült.



A Marcal élővilága kipusztult, veszélyben a Rába és a Duna (10:50)
 
Dobson Tibor azt mondta: a Marcalban az összes hal kipusztult és a növényzetet sem lehet megmenteni. Ettől kezdve az a cél, hogy a Rábát és a Dunát megmentsék.
Mint hozzátette, a Marcal már azzal "halálra lett ítélve", hogy az igen erős lúgos kémhatású vörösiszap a Torna-patakon keresztül belefolyt. A szakemberek megpróbálták például ecetsavval és gipsszel csökkenteni az igen erős lúgos kémhatást - ezeket négy ponton öntötték a folyóba -, de nem sikerült megakadályozni az ökológiai katasztrófát.
   
Dobson Tibor kiemelte: ahhoz, hogy a Rába és a Duna élővilágát meg tudják menteni, a pH-értéket 9 alá kell csökkenteni, de ez eddig még nem sikerült. Folyamatosan mérnek több ponton is és figyelik a folyószakaszt. Egyelőre sem a Rábán, sem a Dunán nem érkezett halpusztulásról szóló információ - tette hozzá.
   
Győr-Moson-Sopron megyét szerdán kora délután érte el a Marcal folyón a Veszprém megyei gátszakadás után kiömlött vörösiszap, mérések szerint a víz pH-értéke akkor elérte a 12-es szintet. A Marcal szennyezettsége csütörtök hajnalban 10 körüli pH-értéket mutatott. A Rábába csütörtökön hajnali 3 óra körül jutott el a szennyeződés, a pH-érték a szakemberek feltételezése szerint ekkor már 10 alá csökkent. A Mosoni-Dunát csütörtök délelőtt 9.27-kor, 9,3 pH-értékkel érte el a vörösiszap.
   
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. Ajka melletti egyik tározójának a gátja hétfőn szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen haltak meg az iszapömlés következtében, három embert eltűntként tartanak nyilván, több mint 120 ember megsérült.

Elérte a Mosoni-Dunát a szennyeződés (9:41)

Elérte a Mosoni-Dunát a vörösiszap-szennyeződés csütörtök délelőtt 9.27-kor, 9,3 pH-értékkel - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.
A szakemberek továbbra is mérik a víz szennyezettségét, a pH-érték folyamatosan csökken - áll a közleményben.
   
Dobson Tibor kárfelszámolási helyszíni szóvivő az MTI-nek elmondta: a szakemberek folytatják a Rába és a Marcal torkolatánál a lúg semlegesítését ecetsav és gipsz segítségével. Mint hozzátette, a Rábában nem tapasztaltak halpusztulást.
   
Győr-Moson-Sopron megyét szerdán kora délután érte el a Marcal folyón a Veszprém megyei gátszakadás után kiömlött vörösiszap, mérések szerint a víz pH-értéke akkor elérte a 12-es szintet. A Marcal folyó szennyezettsége csütörtök hajnalban 10 körüli pH-értéket mutatott. A Rábába csütörtökön hajnali 3 óra körül jutott el a szennyeződés, a pH-érték a szakemberek feltételezése szerint ekkor már 10 alá csökkent; korábbi közlések szerint ilyen értéknél már elkerülhető, hogy további környezetvédelmi károkat okozzon az anyag.
   
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. Ajka melletti egyik tározójának a gátja hétfőn szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen haltak meg az iszapömlés következtében, három embert eltűntként tartanak nyilván, több mint 120 ember megsérült.


Útlezárás Győr megyében (9:06)

A vörösiszapár elleni védekezési munkálatok miatt lezárták a Rábapatonát Koroncóval összekötő utat - közölte Kocsis Tünde alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.
Az MTI a védekezésben résztvevőktől úgy tudja: Koroncónál savat öntenek a Marcalba a lúgos kémhatású vörösiszap semlegesítésére, ezért a munkálatokhoz közeli területre csak védőfelszerelésen lehet belépni.

Elérte a Rábát az iszap (07:10)

Hajnali három óra körül elérte a Rábát a hétfőn elszabadult vörösiszap-ár – értesült a védelemben résztvevőktől csütörtökön az MTI.

Közlésük szerint mostanra sikerült annyira oldani a szennyezés lúgosságát, hogy annak pH-értéke 10 alá csökkenjen; korábbi közlések szerint ilyen értéknél már elkerülhető, hogy további környezetvédelmi károkat okozzon az anyag. Dobson Tibor kármentesítési szóvivő korábban az MTI-nek elmondta: a gipsszel történő semlegesítés nyomán fokozatosan csökken a Marcal folyó szennyezettsége, csütörtök hajnalban már 10 körüli pH értéket mutat, így valószínűsíthetően a vörösiszap szennyeződés nem okoz környezetvédelmi kárt a Rábában.
   
A katasztrófa sújtotta térségben folyamatosan történik a talajvíz és a felszíni vizek monitorozása a szennyezettség meghatározása érdekében, a monitorozott kutak Kolontáron 7.5 pH értéket mutattak - közölte a kármentesítési szóvivő.


Dobson Tibor: a Marcal folyó pH értéke már 10 körül van (07:01)

Fokozatosan csökken a Marcal folyó szennyezettsége, jelenleg 10 körüli pH értéket mutat, s remény van arra, hogy a vörösiszap szennyeződés - 10 alatti pH érték esetén - nem okoz környezetvédelmi kárt a Rábában - mondta Dobson Tibor kármentesítési szóvivő szerda este az MTI-nek.

A katasztrófa sújtotta térségben folyamatosan történik a talajvíz és a felszíni vizek monitorozása a szennyezettség meghatározása érdekében, a monitorozott kutak Kolontáron 7.5 pH értéket mutattak - közölte a kármentesítési szóvivő.
   
Dobson Tibor elmondta: a Bakonykarszt Zrt.-vel történt egyeztetés nyomán Devecserben a szennyvízaknákat, átemelőket, vízóraaknákat kitakarítják, és a járdákat, külső homlokzatokat megtisztítják, Kolontáron az utcákat tisztítják meg az iszaptól. A szóvivő megismételte: a vörösiszap veszélyes anyag, lúgos-maró hatású, de nem sugárveszélyes, így csak akkor lenne indokolt maszk viselése, ha por alakban terjedne.
   
A MAL Zrt. Ajka melletti egyik tározójának gátja hétfőn szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen vesztették életüket az iszapömlés következtében, három embert eltűntként tartanak nyilván, s összesen százhuszonhárman sérültek meg.

A katasztrófa helyszíne III.

A katasztrófa helyszíne IV.


A katasztrófa helyszíne V.

 

Átszakadt a tározó 


Vörösiszap-áradat: Adománygyűjtés lapcsoportunknál - KLIKK IDE a részletekért!  

 

 

OLDALTÖRÉS: Szerdai hírek :



Szerdai hírek



Szerdai hírek



Szerdai hírek


Megerősítették a Marcal töltését Mersevátnál (16:00)

Homokzsákokkal megerősítették a Marcal töltését Mersevátnál, az eső ugyanis megemelte a vízszintet és a vörösiszappal erősen szennyezett vizet mindenképp a mederben kívánják tartani - mondta Kovács Ferenc, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke szerdán.
   
Mersevátnál a település felől egyébként is magas a töltés, így csak az ellenkező oldalon kellett azt kissé megemelni annak érdekében, hogy a szennyezett víz ne kerüljön be egy közeli halastóba.
Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: Szergénynél tovább folytatódik a védekezés, eddig háromszáz tonna gipszet és folyékony műtrágyát öntöttek a Marcalba. Ezzel próbálják semlegesíteni a víz lúgosságát. Méréseik szerint a víz pH értéke eléri a 12-es szintet, amit 9 alá próbálnak csökkenteni.
A vízügyi igazgató elmondta azt is: a folyó egy Veszprém megyei szakaszán megpróbálják majd keresztgáttal leszűkíteni a medret, ezzel a vízfolyás sebességét lassítják, így a szennyezőanyag jobban ülepíthető és később kiszűrhetővé válik.


Három sérültet ápolnak Győrben

A vörösiszapömlés Győrben ápolt három sérültje közül egy állapota életveszélyes - közölte az MTI érdeklődésére szerdán Tamás László János, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa. Ennek az idős embernek a testfelülete több mint hetven százalékán sérült meg a vegyi égés következtében - tette hozzá.
A másik két páciensnél 30-35, illetve 10-15 százalékos ugyanez a sérülési arány - mondta el, megjegyezve: e sérülések gyógyulása teljesen más jellegű, mint például a tűz által okozottak égési sérüléseké.
Itt nem egy pontra koncentrálódik, hanem "térképszerű" a sérülés, függően attól, hogy belenyúlt-e valaki a maró anyagba vagy az csak ráfröccsent
A főigazgató főorvos szerint mindhárom sérült esetében hónapokba telik majd a sebek gyógyulása, s ezt követően kerülhet majd csak sor a további, még szükséges műtétekre.


A vörösiszap elérte Vas megyét

A Vas Népe helyszínen lévő tudódítói jelentették: este nyolc óra körül ér a szennyezett víz Szergényhez.

 

A vízügyi szakemberek folyamatosan mérték a víz ph-értékének emelkedését, amely 23 órakor érte el azt a szintet, ami a beavatkozást már szükségessé tette - mondta.
   
Hozzáfűzte: a Marcal hídjáról több tonnányi gipszet és műtrágyát szórnak a folyó vizébe, amit a tűzoltók vízsugárral terítenek szét, így próbálják közömbösíteni, csökkenteni a vörösiszap káros környezeti hatásait.
   

Nádor István elmondta: ha a védekezésnek ez a módja Szergénynél beválik, a folyó több szakaszán is hasonló mentesítő helyeket létesítenek, mindent elkövetnek azért, hogy minél kevesebb szennyezőanyag kerüljön a Rábába.
   
Az igazgató szerint a védekezésnek ez a módja még akár napokig is eltarthat. Nádor István korábban elmondta: az igazi megoldás az lenne, ha egy arra alkalmas mezőgazdasági területen vezetnék át "kiülepítenék" a szennyezett vizet, ahonnan később egy talajcserével eltávolíthatnák a káros anyagokat.


Az ÁNTSZ felhívása szerint "a szennyezőanyag azonosítása, meghatározása folyamatban van. Addig  veszélyes, egészségkárosító kockázatokat okozó  szennyezésnek tekintendő. A vörösiszappal való mindennemű érintkezés-kontaktus kerülendő: bőrrel való érintkezés, szembe, orrba, szájnyálkahártyára való rákerülés. Amennyiben ez történt bő, folyó vizzel le kell mosni az érintkezett területet. Tilos a folyóparton való tartózkodás,a folyóvízzel való érintkezés!Tilos  a folyóparton való tartózkodás, nézelődés, kutya sétáltatás!" - olvasható a vasi portálon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!