Belföld

2010.10.20. 16:00

Pénztárcánk kulcsa: mit hoz vagy visz a jövő évi szja?

Beterjesztették az Országgyűlés elé a második Orbán-csomagot. A kormány két meghatározó dolgot vállalt, tartania kell magát az idei 3,8 százalékos költségvetési hiánycél teljesítéséhez, ugyanakkor bevállalta a 16 százalékos, egykulcsos adó bevezetését.

Hajdu Péter

Hamarosan számolgathatnak a munkavállalók, hogyan járnak jövőre az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadóval, a gyermekkedvezményekkel.  Tizenöt éve dolgozom  a Flextronicsnál, most karbantartóként, a fizikai állományon belül, a helyi átlagnál kicsit jobban keresek  mondja Preisz Zoltán, akinek családját egerszegi otthonában kerestük fel, arról érdeklődve, mit remélnek, az új adótörvény bevezetése után.

- Nekem viszont egyelőre a minimálbérrel kell beérnem. A gyest követően próbáltam elhelyezkedni, ami idén májusban sikerült - így Preisz Zoltánné, Judit, aki egy kis egyszemélyes boltot vezet.
Mint mondják, beosztással éltek eddig is, sikerült megteremteniük a család számára elfogadható életszínvonalat, és ami fontos, három gyermeket nevelnek. A két nagyobb, Zsolt és Judit gimnazisták, a kicsi, Katica még kiscsoportos óvodás. A családfő elmondta, ha nem is pontosan, de kalkuláltak a számukra adódó lehetőségekkel, tudja, hogy mivel három gyermekük van, ő 33 ezer forinttal csökkenthetné jövőre a személyi jövedelemadóját.


- Világos, hogy ezt nem tudjuk elérni, hiszen a jövedelmünk és az adónk nincs annyi, amiből érvényesíthetnénk a maximum kedvezményt. Viszont úgy számolunk, hogy a gyermekkedvezmény révén leírhatjuk a teljes szja-t, jövőre nem fizetünk adót, és ez jelentős dolog számunkra - mondja a családfő.

MIRE FUTJA?

Arra a kérdésre, mire fordítják majd az adómentesség révén megnövekvő anyagiakat, elmondták, nagy beruházásra nem gondolnak, de van egy családi kívánság, amire egy ideje nem volt lehetőségük. Szeretnének elmenni nyaralni, és erre valószínűleg futja majd a családi költségvetés.

Valóban 16 százalék az egy kulcs mértéke? Ezt a kérdést Tóth Zoltánnak, az egerszegi WH-Consulting Kft. vezetőjének tettük fel.
- Előzetes tájékoztatók szerint arról volt szó, hogy valóban 16 százalék lesz, de mivel a szuperbruttósítás jövőre még megmarad, a tizenhat százalék még nem tisztán tizenhat százalék. Fel kell bruttósítani a béreket, azaz be kell szorozni 1,27-tel, az lesz a személyi jövedelemadó alapja, és annak az összegnek a 16 százaléka lesz az szja. Azt ígérték, hogy 2013-tól teljes mértékben megszűnik a bruttósítás, és akkor valóban a bérek 16 százaléka lesz az adó - mondja Tóth Zoltán.


BÉRSZINTEK

Folyamatos viták kereszttüzében áll a kérdés, hogy a jövő évi 16 százalékos szja kinek lesz kedvező, kinek nem. Megoszlanak a vélemények, amelyek egy része szerint mindenki jobban jár, mások szerint bizonyos jövedelemszint alatt kevesebb marad meg a bérből.

A könyvelő és pénzügyi tanácsadó cég vezetője elmondta:
- Egy biztos, a 300 ezer forint bruttónál nagyobb havi keresetűeknél több pénz marad mint idén, az ez alattiaknál már nem egyértelmű, ugyanis kiegészült az adókedvezmények rendszere a gyermekkedvezménnyel. A gyerekes családoknak jobb lesz a helyzete. De sokan vannak egyedülállóak, gyermek nélküliek is. Az ő zsebükben kalkulációnk szerint 270 ezer forintnál kevesebb bruttó bérből kevesebb pénz marad jövőre, az új adózás szerint. Az említett összegnél, 270 ezer forintnál lesz körülbelül a változás nulla, tehát az ideivel megegyező lesz a nettó bérük. Felette növekedik, alatta pedig az ideihez képest csökkenni fog a nettó bér. És azt beláthatjuk, hogy az országban a keresők döntő része kevesebbet keres 270 ezer forintnál  így a pénzügyi szakértő.

A gyermeket nevelők adózás utáni helyzete tehát kétségkívül javulni fog, de nem annyira, mint amit a kedvezmények mértéke sugall. Az egy- és kétgyermekesek közül sem mindenki tudja majd kihasználni a gyermekenkénti 10-10 ezer, a háromgyermekeseknél pedig a gyermekenkénti havi 33 ezer forint adókedvezményt. Csak egy részét, mivel a bére és a képződő adója nem éri el azt a szintet, amiből levonhatnák.


A teljesen adómentes kafetéria elemek eltűntek, viszont csak 16 százalékot kell majd fizetni az üdülési csekkre, melegétkeztetésre, nyugdíj-előtakarékossági és önkéntes nyugdíjpénztári támogatáshoz, az internethasználat támogatása és új elemként az úgynevezett megújulási kártya után, aminek a részletei még nem ismertek. Az egyéb jövedelemkategóriák, az osztalék, árfolyamnyereség,a kamat is 16 százalékkal adózik majd az idei 25 helyett.

Megtartják-e a kafetériát majd a munkáltatók? Nyilván mások és mások a lehetőségek. Az egerszegi, 150 főt foglalkoztató Ganzeg Kft.-ben például igyekeznek bővíteni ezt a kört.

JUTTATÁSOK

Kafetéria rendszert nem működtetnek, de az elemeit több éve alkalmazzák.
- Tavaly is volt, idén is adtunk havonta 18 ezer forint értékű melegétkeztetési utalványt a dolgozóknak. A vidékről bejárók útiköltség-térítése mellett az egerszegi dolgozók helyi járatú autóbusz-bérletének árához is hozzájárulunk, ez a két elem maradt meg a válság óta. Most állítjuk össze az üzleti tervünket, az étkezési utalvány és a buszbérlettérítés mindenképpen megmarad, és valószínűleg visszahozzuk az iskolakezdési támogatást, az üdülési csekket és az ajándékutalványt. A kedvezményes adózást figyelembe véve még mindig jobban megéri, mint a munkabér - mondta Zsohárné Szabó Éva ügyvezető.

OLDALTÖRÉS: Szakszervezeti álláspont



Szakszervezeti álláspont



Szakszervezeti álláspont



Szakszervezeti álláspont

A szakszervezetek alapvető érdeke és törekvése a bérek javítása és lehetőségek szerinti emelése. Milyen mértékre törekednek az érdekegyeztetéseken? - érdeklődtünk Somogyi Lászlótól,
az MSZOSZ Zala megyei képviseletvezetőjétől.


- Tisztességes munkáért tisztességes bért szeretnénk elérni a munkavállalók számára. A jelenlegi helyzet nem felel meg ennek a követelménynek, mert az érvényben levő minimumbér nem éri el a létminimum összegét. Most kezdődnek a bérekkel kapcsolatos tárgyalások. Az MSZOSZ és más szakszervezeti konföderációk is érdekeltek abban, hogy az Országos Érdekegyeztetési Tanácsban igazi munka, szociális párbeszéd  folyjon, a bértől kezdve mindazokig a dolgokig, amelyek a munkavállalók élet- és munkakörülményeit meghatározzák. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a kormánynak van olyan szándéka, miszerint átalakítja az érdekegyeztetés rendszerét, tartalmát, sőt, az összetételét. Ragaszkodunk ahhoz, hogy az OÉT-ben a jelenlegi tripartit rendszer működjön (kormány, munkaadók és munkavállalói érdekképviseletek) - bocsátotta előre Somogyi László.

Felvetettük, a minimumbéresek az egykulcsos, 16 százalékos szja egyértelmű vesztesei lesznek, ezért emelni kell a kötelező legkisebb munkabért. Pillanatnyilag a kormányzat 5 százalék körüli mértéket sugall, mit tart szükségesnek a szakszervezet?

- Az egykulcsos személyi jövedelemadót határozottan elutasítja az MSZOSZ. A legkisebb keresetűek  16 százalékos megadóztatása ugyanis elfogadhatatlan. De számításunk szerint a munkavállalók mintegy 85 százaléka veszítene ezen az adón. Ahhoz, hogy ne érje nagy anyagi sérülés a kiskeresetűeket, tíz százalék körüli minimumbér-emelést kellene elérni.


Szerintem (Hajdu Péter jegyzete)
A jövő évi személyi jövedelemadó rendszerben szerényen megbújik egy eddig ismeretlen dolog, az úgynevezett MEGÚJULÁSI KÁRTYA, aminek a részleteit állítólag külön kormányrendelet tartalmazza majd. Egyelőre annyit lehet róla tudni, e leendő plasztik lényege, hogy a kártya kibocsátására felhatalmazott banknál vezetett számlára a munkáltató támogatást utalhat majd. Ebből a munkáltatói támogatásból a munkavállaló a rendszerbe bevont szolgáltatóknál vásárolhat. Vajon kik lesznek bevonva a rendszerbe, és melyik vagy melyek lesznek azok a bankok, amelyek kibocsáthatják megújulásunk kártyáját? Ami a bankokat illeti, kétségkívül hálával tartozik nekik a hatalom az elvont 200 milliárd forintért. Különösen az egyiknek, a bankok sorát vezetőnek. Nem konfrontálódott, persze nem is tehetett mást, egy kicsit morogva engedelmeskedett a válságadónak. Mendemondák szerint eldöntött dolog már, kik lesznek a kedvezményezettek, akikhez a megújulási kártya betereli majd a lakossági forgalmat. Mert nyilván sok emberről lesz szó, sok kicsi tételből álló, nagyon sok pénzről. Joggal várja
a munkavállaló is, hogy a megújulási kártyán ő is nyerjen, érezhető kedvezményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!