Belföld

2010.10.22. 14:10

Operaház: visszavonták Vass Lajos megbízatását

Azonnali hatállyal visszavonták pénteken a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Vass Lajos vezetői megbízatását - erősítette meg az érintett az MTI értesülését.

MTI

Vass Lajos az MTI-nek elmondta, hogy Réthelyi Miklós a nemzeti erőforrás miniszter október 22-vel, azonnali hatállyal vonta vissza az ő főigazgatói, valamint Szabó Attila gazdasági igazgatói megbízatását.
   
Hardy F. Gábor, a Magyar Állami Operaház pénzügyeit és gazdálkodását átvilágító bizottság elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az elmúlt 3-4 hét alatt igen sok szabálytalanságot tártak fel. Ezeknek a dokumentálása megtörtént, mintegy ötven oldalnál tart már az anyag, amely - mint fogalmazott - sajnos folyamatosan bővül.
   
"Azt lehet mondani, hogy a vezetők igen pazarlóan gazdálkodtak, több milliárd forint elköltését látjuk helytelennek. Az eddig elkészült vizsgálati dokumentumot néhány nappal ezelőtt átadtuk Réthelyi Miklós miniszternek, aki Szőcs Géza államtitkárral és a jogászokkal konzultálva úgy találta, hogy mindezek elégségesek arra, hogy Vass Lajost és Szabó Attilát a vezetői tisztségükből visszavonja" - összegezte a bizottság elnöke. Hozzátette: a bizottság álláspontja szerint sem Vass Lajosnak, sem Szabó Attilának nem érdeke, hogy a házban maradjon beosztott közalkalmazottként, ezért jelenleg arról tárgyalnak, közös megegyezéssel távozzanak. Ha megállapodnak, Réthelyi Miklós a miniszteri biztosi feladatkört a munkáltatói jogokkal is kibővíti.
   
Az operaházat szeptember eleje óta irányítja miniszteri biztos Horváth Ádám operaénekes személyében, akire a tárca a ház működésének operatív feladatait bízta. A dalszínház gazdasági-pénzügyi, művészi és működési tevékenységének átvilágítását egy szakértőkből létrehozott bizottság végzi, amelynek irányítását a miniszter a tárca vezető szakjogászára bízta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!