Belföld

2010.09.09. 18:39

A lakáshitelesek megsegítésén dolgozik a kormány

Nyolc pontos javaslatcsomaggal segítene a devizában eladósodott lakáshiteleseken a Fidesz-KDNP; a kormánypárti politikusok által csütörtökön bejelentett javaslatok egyebek mellett megtiltanák az ügyfél számára hátrányos szerződésmódosítást, az önkényes kamatemelést, továbbá előírnák a középárfolyam alkalmazását és az ingyenes előtörlesztés lehetőségét. Az MSZP partnerként ajánlkozott a nehéz helyzetbe került hitelesek támogatásában.

MTI

Rogán Antal és Kósa Lajos kormánypárti képviselők Tapolcán, a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén tartott sajtótájékoztatójukon a fentiek mellett kiemelték, hogy a nyolc pontban összefoglalt, hangsúlyozottan csak a lakáshitelekre vonatkozó javaslatok lehetővé tennék a futamidő öt évvel történő meghosszabbítását, ugyanakkor a bankok számára előírná, hogy az ingatlan aktuális piaci értékénél nem követelhetnek többet az adóstól, illetve fizetésképtelenség esetén nem kérhetnek büntetőkamatokat és más extra díjakat.
   
Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ezzel egy időben arról adott tájékoztatást, hogy képviselőcsoportja kezdeményezése alapján a parlament akár már szeptemberben foglalkozhat a devizahitelesek soron kívüli megsegítésével.
   
Mesterházy Attila szocialista pártelnök-frakcióvezető szerint szerinte az Országgyűlés akár már jövő hétfőn, házszabálytól eltéréssel tárgyalhatná a kérdést. Közölte: üdvözli a Fideszt a magyar valóságban. Véleménye szerint minden késlekedés újabb és újabb családokat tesz tönkre, ezért az indítványokat minél előbb tárgyalni kell. Hozzátette: az elmúlt száz napban a Fidesz semmit nem tett a hitelesek érdekében, sőt csak rontott a helyzetükön. Felelőtlen nyilatkozatokkal és kormányzati bejelentésekkel háromszor döntötték be a forintot - tette hozzá.
   
Rogán Antal a javaslatcsomag részleteit kifejtve elmondta, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás tiltása azért szükséges, mert a bankok nem egy esetben jelentősen és önkényesen módosítják a kamataikat.
   
A politikus a további pontokat illetően kiemelte: több pénzintézet is tiltja vagy magas költség megfizetése mellett teszi csak lehetővé az előtörlesztést, azért akarják előírni az ügyfél kérésére az ingyenes előtörlesztés lehetőségét. Ugyancsak kérelemre biztosítani kellene, hogy automatikusan öt évvel meghosszabbítható legyen a törlesztési idő, így lehetővé válna a törlesztőrészletek mérséklése.
   
A "tiszta lappal indulás jogának" megteremtését is lehetővé tenné a Fidesz-KDNP javaslata, amely szerint az adóssal szembeni követelés "a jelzáloggal terhelt ingatlan aktuális értékének szász százalékát nem haladhatja meg". Ma ugyanis előfordulhat, hogy több a hitel az adott ingatlanon, mint annak az értéke, ezért a kockázatot közösen kellene viselnie a banknak és az ügyfélnek - fűzte hozzá.
   
A Fidesz-KDNP frakció által a javaslatok kidolgozásával megbízott Kósa Lajos a tájékoztatón elmondta: úgy gondolják, a deviza vagy akár forint lakáshitellel rendelkezők gondjainak megoldása azért rendkívül sürgető, mert he elbukják a hiteleiket és el kell hagyniuk a lakásukat, családok százezreinek élete mehet tönkre.
   
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón - Orbán Viktor miniszterelnököt idézve - azt emelte ki, hogy az eddigi sikerek után "még sok és nagyon komoly feladat áll előttünk annak érdekében, hogy elmondhassuk, az ország megújítását sikeresen végeztük el".
   
A szóvivő Orbán Viktor tájékoztatójából kiemelte, hogy a kormány politikájának középpontjában továbbra is három fő kérdés áll majd. Mint mondta, először is a gazdaság további erősítését emelte ki a kormányfő, hiszen az országnak erős, stabil gazdaságra van szüksége; ezt a világban zajló regionális és globális gazdasági folyamatok világossá teszik. A szóvivő rámutatott, hogy a miniszterelnök szerint különösen fontos "a hatékony állam irányába tett lépések további folytatása", valamint a Közép-Európa legversenyképesebb adórendszerének felépítését szolgáló további lépések megtétele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!