Belföld

2010.08.09. 16:58

Alsóörsi tragédia: nem tudni, ki volt az orvlövész valódi célpontja?

Nem bizonyítható, hogy az Alsóörsön augusztus 4-én lelőtt Gamauf János főtörzsőrmester és a feltételezett gyilkos szexuális érdeklődése azonos lett volna, ezért nem tudni, hogy a célpont valóban ő volt, vagy más, a helyében ott álló rendőrrel is végzett volna az elkövető - áll a Népszabadság honlapján hétfőn megjelent cikkben.

Horváth A. Attila

A Népszabadság információi szerint míg Gamauf János szexuális identitása a rendőrségen belül ismert volt, a hatóságok a feltételezett gyilkos, a 33 éves Sz. Bálint több magyar barátnőjét is azonosították már.
   
A lap emlékeztet: a múlt héten a Központi Nyomozó Főügyészség hivatalosan azt közölte, hogy a Felsőörs határában lakossági bejelentés alapján megtalált Sz. Bálint öngyilkos lett, közvetlen közelről leadott lövés végzett vele. Az ügyészség az idegenkezűséget, azaz, hogy gyilkosság történt, kizárta. Ez után a Blikk arról adott hírt, hogy egy helyi vadász két lövést hallott.
   
Egy, a lap által megkérdezett szakértő elvben nem zárta ki, hogy automata fegyverből két vagy több lövedék is távozzon - feltéve, hogy a fegyver tűzváltó karját az öngyilkosjelölt előzőleg sorozatlövésre állította -, de ennek kicsi a valószínűsége. Ha valóban több lövés dördült, akkor Sz. vagy elhibázta az első lövését, vagy volt még valaki a helyszínen, aki "segített neki" az öngyilkosságban - olvasható a cikkben.
   
Egy nevének elhallgatását kérő rendőrségi tisztviselő a Blikk korábbi hírére reagálva úgy nyilatkozott a Népszabadságnak, hogy nem a kettős gyilkossághoz használt automata fegyver, hanem egy pisztoly segítségével végzett magával Sz. Bálint. A lap forrása azonban nem kívánt részletekbe bocsátkozni arról, hogy állt-e ital, drogok vagy gyógyszerek hatása alatt Sz. a kettős gyilkosság időpontjában.
   
Sz. Bálint Bázelben élt. A Népszabadság forrásai szerint hosszú, elhúzódó nyomozás várható: elkerülhetetlennek látszik ugyanis, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség jogsegély keretében felkérje a svájci hatóságokat, tárják fel a svájci-magyar kettős állampolgárságú Sz. Bálint bázeli kapcsolatait, életvitelét, hallgassák ki ismerőseit, munkatársait és lövészklub-társait.


Előzmény:
Alsóörsön, a 71-es balatoni főúton szerdára virradóra szolgálat közben lelőtték Gamauf János, 29 éves balatonalmádi rendőrt, s halálos lövés érte Németh Ádám 21 éves alibánfai főiskolást is, aki annak az autónak a hátsó ülésén foglalt helyet, amelyet a rendőr igazoltatásra megállított. 
Németh Ádám mellett hátul, középen ült az a fiatalember, akit szintén lövések értek, s vasárnap már távozhatott a veszprémi kórházból.  
A bűncselekmény elkövetésével egy svájci-magyar állampolgárságú férfit gyanúsít a rendőrség, illetőleg a Központi Nyomozó Főügyészség. A gyanúsított férfi öngyilkosságot követett el, holttestét a bűncselekmény helyszínétől mintegy 5-6 kilométernyire találták meg az autójában, Alsóörs és Felsőörs között egy cserjés, bokros területen.Kapcsolódó cikkeink - kattintson az alábbi címekre!


Alsóörsi tragédia: Szerdán, a sajtónyilvánosság kizárása mellett temetik Ádámot


Egy éve ismerte gyilkosát a rendőr, tartalékos katona volt Sz. Bálint


Szülei vitték haza a kórházból az alsóörsi lövöldözés egerszegi sérültjét


Alsóörsi tragédia: szolgálati halottá nyilvánították a lelőtt rendőrt

Ezek is érdekelhetik