Belföld

2010.05.25. 15:40

Vona lemondott mentelmi jogáról

Vona Gábor lemondott mentelmi jogáról az Országgyűlés alakuló ülésén viselt ruházata kapcsán az ellene esetlegesen induló szabálysértési eljárás miatt.

MTI

Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője kedden közleményben azt közölte az MTI-vel, Vona Gábor, a Jobbik elnöke, frakcióvezetője levélben tájékoztatta Schmitt Pál házelnököt és az Országgyűlés illetékes bizottságát, hogy "bár az alakuló ülésen viselt ruházatával semmilyen jogsértést nem követett el, az ellene ez ügyben esetlegesen induló szabálysértési eljárásban lemondott mentelmi jogáról"
   
A szóvivő a közleményében leszögezi azt is, hogy a "Jobbik - Magyarországért Mozgalom a törvényes rend talaján álló párt, amelynek elnöke ígéretéhez híven nem a mentelmi jog igazságtalan kiskapui mögé bújva érvényesíti igazát, hanem bízik az igazságszolgáltatás törvényes működésében".
   
Az MTI hétfőn számolt be arról, hogy megérkezett a feljelentés Vona Gábor ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK); a rendőrség közleménye szerint "a BRFK a továbbiakban a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény rendelkezéseinek megfelelően jár el."
   
A Jobbik elnöke ellen Bajnai Gordon kérésére az igazságügyi miniszter a kormány nevében tett feljelentést amiatt, hogy Vona Gábor gárdamellényben tette le képviselői esküjét a parlament alakuló ülésén.
   
A leköszönő miniszterelnök az Országgyűlés alakuló ülésén felidézte: bíróság mondta ki, hogy ezek a jelképek félelmet keltenek, ezért a szervezet működése, a gárdista egyenruha viselése jogszabályellenes. Bajnai Gordon hangsúlyozta: a törvény mindenkire vonatkozik, és tízszeresen, százszorosan vonatkozik a törvényhozás tagjaira.
   
Az országgyűlési képviselőket mentelmi jog illeti meg, így Vona Gábor csak azt követően vonható felelősségre, ha az Országgyűlés kétharmados döntése megvonja tőle mentelmi jogát (vagy saját maga mond le arról). A felmentést a legfőbb ügyész indítványozhatja a parlament elnökénél, majd ezt követően a mentelmi bizottság dönt a képviselő sorsáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!