Belföld

2010.05.10. 11:16

Lakat és vita a Zsámbéki-iskolán

Lelakatolta a Zsámbéki Premontrei Keresztelő Szent János iskola bejáratát hétfő reggelre az épület tulajdonosa, a keresztes nővérek rendje, így az oda járó kétszázötven gyerek csak késve, a lakat leverése után tudott bejutni a tantermekbe – közölte Lovas Lajos (Fidesz-KDNP), a település polgármestere.

MTI

Az iskola igazgató-helyettese, Holnapy Dénes Márton szerint a "lelakatolás" mögött az áll, hogy az épületet a tulajdonos el akarja adni.

Lovas Lajos azt mondta, hogy a keresztes nővérek rendje minden előzetes bejelentés nélkül, omlásveszélyre hivatkozva lakatoltatta le hétfő reggelre az intézményt, holott egy tavaly októberi statikai szakvélemény egyetlen szóval sem jelez ilyen veszélyt. Értetlenül áll a történtek előtt, nem hiszi, hogy azóta annyit romlott volna az iskola statikai állapota, de a biztonság kedvéért szakembereket hívnak a helyszínre egy alapos ellenőrzésre - közölte Zsámbék polgármestere.
   
Hétfő reggel az iskola vezetősége eltávolította a lakatot, így megkezdődhetett a tanítás, és remélhetőleg kedden rendben folyhat majd az érettségi is. Ha netán bezárnák az iskolát, a kétszázötven diákot sehol másutt nem tudnák elhelyezni - mondta Lovas Lajos.
   
A tulajdonos, a keresztes nővérek rendje és az iskolát működtető premontrei rend egyébként perben áll egymással – tette hozzá.
   
Kisstílű megoldásnak nevezte az épület lelakatoltatását a premontrei iskola igazgatóhelyettese, az intézmény fenntartójának képviselője, Holnapy Dénes Márton atya. Az MTI-nek azt mondta: a keresztes nővérek linzi székhelyű kongregációja a június 8-ai bírósági tárgyalás előtt minden bizonnyal kész helyzet elé akarta állítani őket. Ha engednének a nyomásnak, és kiköltöznének az épületből, nem lenne miről tárgyalni a régóta húzódó perben - tette hozzá.
   
Holnapy Dénes Márton úgy tudja, a nővérek azért szeretnék elvenni a használati jogot a premontrei rendtől, hogy az épületet ötmillió euróért eladhassák. Az állítólagos vevő egy Németországból hazatért, meggazdagodott magyar – fűzte hozzá az igazgatóhelyettes, majd kijelentette: „küzdünk az iskoláért”.
   
Az államosított intézményt annak idején azzal a kikötéssel adta vissza az állam a keresztes nővéreknek, hogy ott felekezeti oktatásnak kell folynia - magyarázta Holnapy Dénes Márton. Az igazgatóhelyettes szerint a keresztes nővérek 2006-ban kifejezetten kérték a premontreiektől, hogy az intézményt - amely egy ideig a főiskola gyakorlóiskolájaként működött - vegyék át, és működtessék tovább. Valószínűleg azóta rájöttek, hogy a 16 ezer négyzetméteres ingatlan (amelyből csak háromezer négyzetmétert foglal el az iskola, a többi része üresen áll) igen nagy értéket képvisel - fogalmazott.
   
Az igazgatóhelyettes azt mondta: mivel a tulajdonosnak nincs magyarországi képviselője, csak elektronikus levélben, németül tudnak értekezni a linzi ügyvédjükkel. „Rengeteg pénzünk ráment már a fordításra, ám ha néha meg is állapodtunk valamiben, azt a nővérek mindig felrúgták”- közölte Holnapy Dénes Márton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!