Belföld

2010.04.25. 21:14

Választás 2010 - Orbán: forradalom történt a szavazófülkékben

Megvan a Fidesz-KDNP kétharmados többsége a parlamentben: Fidesz-KDNP 262 mandátuma mellett a Fidesz-KDNP-MVMP 1, független 1, Jobbik 47, LMP 16, MSZP 59 mandátumot szerzett. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke vasárnap este azt mondta, forradalom történt a szavazófülkékben.

MTI



Az Országgyűlés összetétele


Az OVI vezetője a Sólyom László köztársasági elnök részvételével megtartott sajtótájékoztatón felidézte: az április 11-i első forduló eredménye alapján 57 országgyűlési egyéni választókerületben kellett második fordulót tartani.

Ezért most vasárnap a választásra jogosult állampolgárok az ország 516 településének 3.150 szavazókörében szavaztak. A választás ideje alatt a külföldön tartózkodók 85 külképviseleten adhatták le voksukat.

A külföldön leadott szavazatok megszámlálására kijelölt szavazókörök névjegyzékeiben 28.686 választó szerepelt, ebből 13.356 megjelent a vasárnapi voksoláson, szavazataikhoz adódik a külképviseleteken leadott 1.453 voks.

A hazai szavazókörök adatairól szólva elmondta: a külképviseleti szavazatok számlálásában nem érintett szavazókörök 99,22 százaléka, 3.093 szavazókör azt jelentette, hogy a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma a névjegyzék zárásakor 2.407.994 volt, a szavazás napján igazolással felvettek további 3.597 választópolgárt, vagyis a választópolgárok száma a névjegyzékben a szavazás befejezésekor 2.411.591 volt.

Szavazóként megjelent 1.121.778 választópolgár.

A 3.093 szavazókör jelentése alapján az urnákban lévő szavazólapok száma 1.121.505 volt, ebből érvénytelen 6.850 (az összes szavazat 0,61 százaléka), érvényes pedig 1.114.637 voks (amely az összes leadott szavazat 99,36 százaléka).

Mint mondta, az országos listán 58 mandátumot osztanak ki "alapesetben", az első fordulóban azonban nem tudtak kiosztani hat területi listás mandátumot. Ezek "felcsúsztak" az országos, úgynevezett kompenzációs listára, így ott 64 mandátumot osztanak ki.

Közölte: az országos listán várhatóan a Fidesz-KDNP 2, a Jobbik 21, az LMP 11, az MSZP 29 mandátumot szerez.

Az elnyert mandátumok várható megoszlása, a szavazatok 99,22 százaléka alapján: Fidesz-KDNP 262, Fidesz-KDNP-MVMP 1, független 1, Jobbik 47, LMP 16, MSZP 59 mandátum - mondta.


Elemzők: május 20. körül felállhat az új kormány

Elemzők szerint május 10-én vagy 17-én lehet az Országgyűlés alakuló ülése, és május 20-a körül felállhat az új kormány.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója vasárnap este a Hír TV választási műsorában felhívta a figyelmet arra, hogy a törvényi rendelkezések szerint a választások után 30 napon belül össze kell hívni a parlament alakuló ülését. Ez május 10-e vagy 17-e lehet, s akár már az alakuló ülésen kormányfőt lehet választani - tette hozzá.

Jó eséllyel május 20-a körül új kormánya lehet az országnak - mondta az elemző azt követően, hogy Sólyom László köztársasági elnök bejelentette: a lehető legkorábbi időpontra kitűzi az Országgyűlés alakuló ülésének időpontját.
Manchin Róbert, az Európai Gallup Intézet elnöke a televíziós műsorban a jogorvoslati lehetőségekre is utalva megjegyezte, hogy mindez az apparátuson és a bíróságokon is múlik.

Véleménye szerint komoly kormányzati vagy parlamenti döntéseket csak őszre lehet várni.

OLDALTÖRÉS: Reagálások

Orbán: ma forradalom történt a szavazófülkékben

Orbán: ma forradalom történt a szavazófülkékben

Orbán: ma forradalom történt a szavazófülkékben

 Ma forradalom történt a szavazófülkékben - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a budapesti Vörösmarty téren vasárnap este.
Szerinte a magyarok bebizonyították, hogy van értelme hinni a demokráciában.

"Demokratikus keretek között olyan nagy horderejű változást tudtunk véghezvinni, amelyet csak korábban forradalommal tudtak" - hangoztatta Orbán Viktor, hozzátéve: vasárnap Magyarországon beteljesedett egy történelmi tanulság, húsz év tanulsága, a rendszerváltás tanulsága, amely úgy hangzik, rendszert váltani nem lehet, rendszert csak megbuktatni, megdönteni lehet.



"Megdönteni és újat alapítani helyette, és ma ez történt" - fogalmazott Orbán Viktor.
Kijelentette, a magyarok megbuktatták a hatalommal visszaélő oligarchák rendszerét és helyette új rendszert alapítottak; ez pedig a nemzeti együttműködés rendszere.

Orbán Viktor szerint az a feladat, hogy a győzelem lendületével folytassák a megkezdett együttműködést, megkezdjék a mögöttünk levő korszak romjainak eltakarítását, a felelősség megállapítását, az újjáépítést.

A Fidesz elnöke vasárnap este a fővárosi Vörösmarty téren azt mondta: szerényen és alázattal azt üzenik Magyarország polgárainak, hogy megértették és diadalra vitték a magyarok történelmi álmát. "Győzedelmeskedjék a te akaratod" - fogalmazott.
   
Orbán Viktor a Hajrá Magyarország, hajrá magyarok fordulattal zárta beszédét.


Pokorni Zoltán: győzelem, győzelmi mámor nélkül

Győzelem, győzelmi mámor nélkül - így összegezte Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a frakciószövetség eredményét vasárnap este az MTI-nek.

Mindenki örül, a választók megadtak mindent, amit kértünk. Minden felhatalmazást, minden eszközt és lehetőséget, csak tegyünk valamit ezzel az országgal, ami értelmet ad, perspektívát nyit és véget vet annak a zűrzavaros, lecsúszó, tehetetlenkedő időszaknak, sokakat megalázó nyolc évnek, amit Gyurcsány-korszaknak hívtak - fogalmazott Pokorni Zoltán.

A Fidesz alelnöke szerint megelőlegezett a bizalom, amelynek az első napoktól meg kell felelni.

Ez nem azonnali gazdasági eredményeket jelent. A választók pontosan tudják, hogy egy kitartó, szisztematikus gazdaságpolitika kézzel fogható eredményei egy-két év múlva mutatkoznak. Sokkal inkább egyenes beszédet, tisztességes, őszinte hozzáállást és a politikai erkölcs megújulását várják az emberek. Ahol nem akarják propagandisztikus szólamokkal elfedni a tényleges szándékokat - mutatott rá a politikus.


Vona: a Jobbik óriási meglepetést fog okozni a parlamentben

Vona Gábor szavai szerint a Jobbik óriási meglepetést okoz majd a parlamentben, mert nem fogja elfelejteni ígéreteit, nem fog megváltozni és nem csapja be a választóit.

A Jobbik elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján a választási eredményeket értékelve elmondta: a Jobbik ugyanazt teszi majd a magyar Országgyűlésben, mint amit a választás előtt tett. "Továbbra is járni fogunk azon az egyenes, őszinte, bátor, igaz és magyar úton, amelyen (...) közel egymillió magyar ember jár velünk együtt" - fogalmazott Vona Gábor.

Mint mondta, hatvan év után végre egy olyan párt került a magyar Országgyűlésbe, amely ténylegesen alulról szerveződik. Ilyen jellegű áttörést nemzeti párt még nem ért el, és most megjelenik "a nép hangja és akarata" - tette hozzá.

 

A pártelnök szerint nagy veszély, ha egyetlen párt átalakíthatja az ország közjogi berendezkedését a saját érdekei szerint, de "minden fenntartásunk ellenére úgy illik, hogy gratuláljunk a választásokon győztes pártnak, az ország és a nemzet érdekében sok sikert kívánunk a kormányzáshoz". Vona Gábor kijelentette, hogy pártja célja és küldetése "Magyarország megmentése", a Jobbik a legsürgetőbbnek tartott kérdésekben hajlandó együttműködni a Fidesszel. A Jobbik elnöke négy ilyen feladatot nevezett meg: az adócsökkentést, a "kilakoltatás rémétől fenyegetett családok megmentését", a közbiztonság megerősítését, és az elszámoltatás véghezvitelét.

Hozzátette, hogy a Jobbik kész minden parlamenti és parlamenten kívüli demokratikus eszközt latba vetni, ha azt látja, hogy a Fidesz választási ígérete ellenére "el kívánja sumákolni" ezeket a "sürgető feladatokat".

Vona Gábor gratulált az országgyűlési választásokon elért eredményéhez Molnár Oszkárnak, aki a helyi jelöltjét visszaléptetett Jobbik támogatásával szerez az edelényi választókörzetben az előzetes eredmények szerint egyéni mandátumot.


Molnár Oszkár egyetlen független jelölt győzött


Molnár Oszkár független képviselőjelölt győzött vasárnap a Borsod megyei Edelény választókörzetében.

Molnár Oszkár - aki az egyetlen független képviselő lesz a parlamentben - a 8-as számú körzetben elért eredményéről az MTI-nek azt mondta: "először is hihetetlen, másodszor fantasztikus, harmadszor nagyon köszönöm a választóknak, és a Jobbiknak. A győzelmet pedig a néhány hetes kisfiamnak ajánlom" - tette hozzá.

Az MTI kérdésére úgy fogalmazott: a Jobbik jelöltjének visszalépése nem jár semmiféle kötelezettséggel számára. Azt pedig, hogy ő lesz az egyetlen független a parlamentben, óriási feladatnak és nagy felelősségnek tartja. Mint mondta, szeretné megmutatni, hogyan kellene politizálni ebben az országban.

Elődleges feladatának a térség fejlesztését, támogatását, a munkanélküliség kezelését tartja, de mindennek megvalósítását csak kormányzati segítséggel tudja elképzelni.
Véleménye szerint a győzelmében nyilván számított a Jobbik visszalépése és az, hogy a személye ellen folytatott lejárató hadjárat visszájára sült el.

A szavazókörök 98,75 százalékának adatai alapján Molnár Oszkár - edelényi polgármester - független jelölt a voksok 42,12 százalékát tudhatja magáénak, Daher Pierre, a Fidesz-KDNP jelöltje 40,46, míg Gúr Nándor szocialista jelölt 17,42 százaléknyi szavazatot kapott.


Lendvai Ildikó lemond az MSZP elnöki posztjáról


Lendvai Ildikó vasárnap este bejelentette, hogy lemond az MSZP elnöki posztjáról és a pártelnökség is felajánlja lemondását a kongresszusnak.

Hozzátette: az elnökség május végére, június elejére hívja össze a párt kongresszusát, és - mint mondta - eddig fogja betölteni pártelnöki tisztségét.

A kongresszus majd új elnököt választ, értékel, meghatározza az ellenzéki politizálás stratégiáját, és a pártszervezetekben folyó konzultációk alapján kialakítja a további feladatok menetrendjét, benne a teljes, alulról felfelé történő tisztújításét - ismertette.
Hozzátette: a kongresszust a pártszervezetekben, a választmányban vita előzi meg, amelynek során mérlegelik: a tisztújítást már ez a május végi, június eleji kongresszus elrendelje, vagy alapszabály-módosítás után az önkormányzati választások után legyen a tisztújítás.

"Az MSZP tartozik jelenlegi és egykori választóinak, tartozik az országnak azzal, hogy szembenézzen saját hibáival is. Szembenézzen azzal, hogy az elmúlt nyolc év az ország számára ugyan nem volt kudarc, de nem hozott sikert az MSZP számára" - fogalmazott, megjegyezve, hogy a párt vezetése vállalja a felelősséget és levonja a konzekvenciákat. Hozzátette: ezt teszi ő is.

Mint mondta, a szocialista párt a kormányzás mellett sok egykori választója bizalmát is elvesztette. A politikus azt mondta, sajnálja, hogy nekik csalódást okoztak, és hogy bárki, aki az MSZP színeiben politizált, kormányzati vagy morális hibával csalódást okozott.

Lendvai Ildikó szerint az új kormány sokat tehet 52 százalékos választói bázisára támaszkodva, "tehet jót is, tehet rosszat is".

Az MSZP az ország érdekében abban érdekelt, hogy az új kabinet jól kormányozzon, az ország boldoguljon - fogalmazott, megjegyezve, hogy a szocialisták erre késztetik majd a kormányt javaslatokkal, kritikával, egymillió választójuk értékeinek és érdekeinek markáns képviseletével.

Hozzátette: a kétharmados többség megléte nem ígér sok jót, de az MSZP "elszántan fel fog használni minden lehetőséget a demokratikus intézmények, a demokratikus nyilvánosság védelmében".

Úgy fogalmazott: "az MSZP nem liheg majd senki nyakába, nem cirkuszol, de kemény és felelős ellenzékként a baloldal, a demokrácia és a progresszió szószólója lesz".

Kitért arra, hogy a parlament legnagyobb ellenzéki frakcióját alakíthatják meg.
Köszönetet mondott a közel 1,1 millió szavazójuknak, akik mindvégig, de különösen az elmúlt egy évben "rendkívüli teljesítménnyel és hősiességgel tartották életben a baloldalt".

Lendvai Ildikó szerint a választóik bíztak a párt megújulásában akkor is, amikor az MSZP nem tudta megvédeni magát a haszonlesőktől. "Beleroppanhattunk volna külön-külön bármelyik nehézségbe, ha ők nem bíznak a baloldalban" - vélekedett a pártelnök.

A sajtótájékoztatón - ahol nem lehetett kérdezni - jelen volt Mesterházy Attila listavezető, valamint az MSZP országos elnökségének több tagja.


Hiller: egyértelmű volt, hogy az elnökség felajánlja a lemondását

Hiller István szerint egyértelmű döntés volt, hogy az MSZP elnöksége felajánlja a lemondását és az volt a lehető leghelyesebb megoldás, amit választottak.
Az oktatási miniszter beszámolt arról: az elnökség kora délután ült össze, hogy értékelje a helyzetet.

Arra a kérdésre, miért az a megoldás születetett, hogy a kongresszus döntsön az elnökség sorsáról, azt válaszolta: ez egy nagyon demokratikus megoldás, és ez egyben a lehető leghelyesebb is.

Hiller István szerint azért nem lett volna jó megoldás az, hogy most lemondanak, mert a következő időszakban is nagyon fontos feladatok állnak előttük, megalakul az új parlament, az új MSZP-frakció, megalakul az új kormány, és lezajlik a kormányprogram vitája.

Egyetlenegy olyan pillanat sem képzelhető el, amikor az MSZP-nek nincsen vezetése - közölte.

Hiller István kitért arra: egy alapos értékelő elemzésre az MSZP legfelsőbb döntéshozó testülete, a kongresszus jogosult, ezért támogatta ennek az összehívását. A kongresszus feladatai között említette a pártelnök megválasztását, egy világos és egyértelmű elemzést, és az építkezés elindítását. Fontosnak tartja azt is, hogy a május végi, június elejei kongresszus egy pontos politikai menetrendet is felállítson.

Az MSZP megújításában vagyok érdekelt. Ez az építkezés nem egyszerűen egy pártnak az újjáépítése, hanem a baloldalé, ami hosszabb folyamat - fogalmazott.
Arra a kérdésre, van-e az elnökségben egyetértés abban, hogy Mesterházy Attila lesz a párt új elnöke, azt felelte: erről testületi álláspont nincs.

Hozzátette: azért hívják össze a kongresszust, hogy az ilyen kérdésekben döntsön.

Emlékeztetett arra: amikor annak idején őt elnöknek jelölték, akkor azt mondta, "támogass vagy hallgass". Ez a tételmondat nem csak arra az időszakra vonatkozik, és magam számára is kötelező - szögezte le.


Schiffer: az LMP konstruktív de határozott ellenzéki politikára készül

Lehet Más a Politika (LMP) konstruktív, de határozott ellenzéki politikát kíván folytatni - jelentette ki Schiffer András, az LMP listavezetője vasárnap esti sajtótájékoztatóján. Közölte: az LMP kész az együttműködésre a demokratikus ellenzéki párttal és a kormánypártokkal is.

Schiffer András Szabó Tímeával együtt a párt irodaházának dohányzóhelyiségében egy asztalka előtt guggolva, a fotósok és operatőrök kereszttüzében hallgatta végig Orbán Viktor beszédét.

A listavezető sajtótájékoztatója elején gratulált a Fidesz-KDNP pártszövetségnek, valamint pártja 13 jelöltjének is, akik bejutottak a második fordulóba. Kiemelte, hogy a magyar történelemben először jutott be egy ökopolitikai párt a parlamentbe, ahol 16 képviselőjük lesz.

Schiffer András ezután úgy fogalmazott, hogy "az igazi forradalom akkor történt meg Magyarországon, amikor az elmúlt hónapokban és az elmúlt két évben először több tucat, majd száz és több ezer magyar állampolgár pártpolitikai tapasztalat és előírás nélkül kezébe vette a sorsát és elkezdett politikát csinálni". Véleménye szerint ugyanis az az igazi forradalom, amikor van elég magyar állampolgár, aki azt mondja, hogy meg lehet törni a kartelleket és képesek egy új pártot besegíteni a parlamentbe.

Hozzátette, hogy a történetük nem két éve kezdődött, az LMP folytatója akar lenni annak a kultúrának és hagyománynak, amelyeket korábban az ökopolitikai mozgalmak képviseltek.

A listavezető kijelentette azt is, hogy itt az ideje, hogy véget érjen a szekértábor-háború. Közölte, hogy az LMP konstruktív és következetes ellenzéki politikát akar folytatni.

A szavazás végén kialakult helyzetet, a Fidesz-KDNP fölényét rendkívülinek nevezte. Schiffer András erről úgy vélekedett, él bennük az aggodalom, mert a győztes pártszövetség a kampány alatt "nem sokat árult el abból", hogy mit kíván ezzel a hatalommal tenni.

Úgy fogalmazott, hogy ez a felhatalmazás viszont ugyanakkor egy lehetőség is, mert az elmúlt 12 évben megrendültek a demokrácia morális eresztékei, most viszont itt az alkalom, hogy a kétharmados többségű kormány önmérsékeltet tanúsítson és valamint megerősítsen ezekből a megroppant etikai eresztékekből.

Leszögezte, hogy az LMP a demokratikus ellenzéki párttal és a kormánypárttal is kész az együttműködésre, de nem enged az 1989-es jogállami értékekből. Közölte, hogy számukra továbbra is fontos az emberi méltóság, a magánszféra tisztelete, a jogegyenlőség, az állampolgári részvétel és a politikai sokszínűség.

A listavezető egyelőre nem tudta megmondani, hogy ki lesz a párt frakcióvezetője.
Kérdésre válaszolva azt mondta, nem gondolja, hogy a Fidesz felforgatná az 1989-ben kialakult alkotmányos kereteket, nem hiszi, hogy erről beszélt volna a kormányhatalom.

A sajtótájékoztatón jelen volt a LMP leendő frakciójának több tagja, valamint a párt azon képviselőjelöltjei is ott álltak Schiffer András mögött, akik a második fordulóban megmérettették magukat.


Mesterházy "párbeszédes és nem diktátumos" kormányzást vár a Fidesztől

"Párbeszédes és nem diktátumos" kormányzást, a nemzeti sorskérdésekben pedig az ellenzékkel való konzultációt vár el a Fidesztől Mesterházy Attila, az MSZP listavezetője, aki három feladatot határozott meg a szocialistáknak a következő időszakra.

A szocialista politikus vasárnap esti sajtótájékoztatóján közölte: az MSZP komoly vereségen van túl a két parlamenti választási forduló után és fel kell készülnie az ellenzéki szerepre.

Úgy vélte, a Fidesz által megszerzett kétharmados parlamenti többség a rendszerváltás óta példa nélküli felhatalmazást jelent egy politikai pártnak az ország kormányzására.
Hangsúlyozta, ez a többség nemcsak lehetőség, hanem óriási felelősség is, és nem szabad, hogy ez a példa nélküli felhatalmazás "demokratikus keretek közötti egypártrendszerré vagy puszta teljhatalommá silányuljon".

"Ezért elvárjuk a következő kormánytól, hogy nemzeti sorskérdésekben konzultáljon az ellenzékkel, mert a haza nem lehet ellenzék nélkül" - fogalmazott.

Mesterházy Attila szerint a következő magyar parlamentben nemcsak a kormány és az ellenzék között húzódik törésvonal, hanem a demokratikus pártok és a szélsőséges párt között is.

Ebben az időszakban a demokratikus erőknek együtt kell működnie a parlamentben - szögezte le.

Mesterházy Attila szerint a nemzeti ügyek attól válnak nemzetivé, hogy valaki megkérdezi az ellenzék véleményét is, hiszen sokan nem a Fideszre szavaztak.
Abban bízik, hogy a Fidesz - a kétharmad ellenére - párbeszédes és nem diktátumos kormányzást folytat majd.

A listavezető közölte, az MSZP a legnagyobb ellenzéki párt, a demokratikus ellenzék vezető ereje lesz, ez pedig felelősséggel is jár.

Kijelentette: a komoly vereségen túllévő MSZP-nek három fontos feladata van. Ezek közzé sorolta, hogy alaposan és objektíven értékeljék az elmúlt húsz, nyolc és négy év eseményeit.

Mesterházy Attila fontos feladatnak nevezte az ellenzéki szerepre való felkészülést. Mint mondta, ő egy olyan ellenzéki szerepben hisz, amely konstruktív, ha kell alternatívát mutat, és amely kemény kritikai hangot is megüt, ha úgy érzi, nem a nemzet érdekét szolgálja a kormányzópárt javaslata, vagy ha úgy látja, hogy ismételten meg akarják téveszteni a választókat.

Hozzátette: az MSZP-nek az is feladata, hogy segítse az országot az európai úton tartani.

Mesterházy Attila a harmadik feladatként az MSZP újjászervezését jelölte meg. Szerinte a szocialista pártnak nyitott, nemzeti, demokratikus, karakteresen baloldali néppártként kell működnie a következő években is.

A politikus megköszönte a pártra leadott szavazatokat és gratulált a mandátumot szerzett képviselőjelölteknek, különösen a két szocialista jelöltnek, Tóth Józsefnek és Szanyi Tibornak, akik nagy eséllyel megnyerték a második fordulót.

Mesterházy Attila gratulált a Fidesznek is és Magyarország új miniszterelnökének is.
Megjegyezte, a választással egy történelmi korszak véget ért, egy új korszak kezdődik, és azt üzeni az MSZP támogatóinak, hogy a feladat még csak most kezdődik. Éljen Magyarország! Hajrá MSZP! - zárta nyilatkozatát a listavezető.

A sajtótájékoztatón, ahol nem lehetett kérdezni, jelen volt a lemondását bejelentő Lendvai Ildikó pártelnök mellett az MSZP országos elnökségének több tagja is.

 
VÁLASZTÁS 2010 második forduló - napközben történt

VÁLASZTÁS 2010 - Olvassa el dossziénkat!


OLDALTÖRÉS: Az Országgyűlés összetétele pártonként



Az Országgyűlés összetétele pártonként

OLDALTÖRÉS: Az Országgyűlés összetétele pártonként



Az Országgyűlés összetétele pártonként



Az Országgyűlés összetétele pártonként

A leadott szavazatok 97,43 százalékának összesítése után a következő képviselők kerültek a parlamentbe az Országos Választási Iroda adatai szerint.

 FIDESZ-KDNP (262 mandátum):
    Ágh Péter (területi lista - Vas megye)
    Dr. Ángyán József (területi lista - Pest megye)
    Dr. Aradszki András (Pest megye 8. vk.)
    Arnóth Sándor (Hajdú-Bihar megye 6. vk.)
    B Nagy László (területi lista - Csongrád megye)
    Babák Mihály (területi lista - Békés megye)
    Bábiné Szottfried Gabriella (Pest megye 2. vk.)
    Dr. Bácskai János (Budapest 12. vk.)
    Dr. Bagdy Gábor József (területi lista - Budapest)
    Balázs József (Heves megye 3. vk.)
    Balla György (területi lista - Jász-Nagykun-Szolnok megye)
    Balla Mihály (Nógrád megye 4. vk.)
    Balog Zoltán (területi lista - Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
    Balogh József (Bács-Kiskun megye 4. vk.)
    Dr. Balsai István (Budapest 2. vk.)
    Bánki Erik (területi lista - Baranya megye)
    Bányai Gábor (Bács-Kiskun megye 10. vk.)
    Bartos Mónika Éva (területi lista - Hajdú-Bihar megye)
    Básthy Tamás (Vas megye 3. vk.)
    Bebes István Géza (területi lista - Vas megye)
    Becsó Zsolt (Nógrád megye 2. vk.)
    Bencsik János (Komárom-Esztergom megye 1. vk.)
    Berényi László (területi lista - Somogy megye)
    Bíró Márk (területi lista - Nógrád megye)
    Bodó Imre (Csongrád megye 1. vk.)
    Dr. Bohács Zsolt József (Csongrád megye 3. vk.)
    Dr. Bóka István (Veszprém megye 2. vk.)
    Boldog István (Jász-Nagykun-Szolnok megye 6. vk.)
    Borbély Lénárd (Budapest 30. vk.)
    Borkai Zsolt (Győr-Moson-Sopron megye 3. vk.)
    Brájer Éva (területi lista - Fejér megye)
    Dr. Braun Márton (területi lista - Tolna megye)
    Dr. Budai Gyula (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4. vk.)
    Bús Balázs (Budapest 4. vk.)
    Czerván György (Pest megye 6. vk.)
    Dr. Czira Szabolcs (Pest megye 16. vk.)
    Dr. Czomba Sándor (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 8. vk.)
    Czunyiné Dr. Bertalan Judit (Komárom-Esztergom megye 3. vk.)
    Csampa Zsolt (területi lista - Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
    Csenger-Zalán Zsolt (Pest megye 9. vk.)
    Cseresnyés Péter (Zala megye 2. vk.)
    Dr. Cser-Palkovics András (Fejér megye 1. vk.)
    Csizi Péter (területi lista - Baranya megye)
    Csöbör Katalin (Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1. vk.)
    Dr. Dancsó József (Békés megye 6. vk.)
    Demeter Ervin Dénes (területi lista - Heves megye)
    Demeter Zoltán (Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. vk.)
    Dióssi Csaba (Pest megye 3. vk.)
    Domokos László (Békés megye 5. vk.)
    Dr. Dorkota Lajos (Fejér megye 3. vk.)
    Ékes Ilona Mária (területi lista - Budapest)
    Ékes József László (Veszprém megye 1. vk.)
    Erdős Norbert (Békés megye 3. vk.)
    Farkas Flórián (területi lista - Budapest)
    Farkas Sándor (Csongrád megye 5. vk.)
    Farkas Zoltán (Békés megye 4. vk.)
    Dr. Fazekas Sándor (területi lista - Jász-Nagykun-Szolnok megye)
    Fejér Andor (Jász-Nagykun-Szolnok megye 7. vk.)
    Firtl Mátyás Sándor (Győr-Moson-Sopron megye 7. vk.)
    dr. Fónagy János (Budapest 10. vk.)
    Font Sándor (Bács-Kiskun megye 6. vk.)
    Földesi Gyula (Budapest 29. vk.)
    Földi László (Pest megye 15. vk.)
    Fülöp István (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 9. vk.)
    Gajda Róbert (területi lista - Békés megye)
    Gazdaghné Wittner Mária (országos lista)
    Gelencsér Attila (Somogy megye 2. vk.)
    Dr. Gruber Attila László (Somogy megye 3. vk.)
    Gulyás Dénes (Pest megye 10. vk.)
    Dr. Gulyás Gergely Győző (területi lista - Vas megye)
    Dr. Gyimesi Endre (Zala megye 1. vk.)
    Gyopáros Alpár (Győr-Moson-Sopron megye 5. vk.)
    Győrffy Balázs (területi lista - Veszprém megye)
    Dr. György István (Budapest 14. vk.)
    Gyutai Csaba Kálmán (területi lista - Zala megye)
    Habis László (Heves megye 1. vk.)
    Hadházy Sándor (Pest megye 11. vk.)
    Halász János (Hajdú-Bihar megye 2. vk.)
    Hanó Miklós (területi lista - Békés megye)
    Dr. Hargitai János (Baranya megye 5. vk.)
    Harrach Péter (Pest megye 1. vk.)
    Dr. Heintz Tamás (Somogy megye 1. vk.)
    Dr. Hende Csaba (Vas megye 2. vk.)
    Herman István (Heves megye 6. vk.)
    Hirt Ferenc (Tolna megye 5. vk.)
    Hoffman Pál (Pest megye 12. vk.)
    Dr. Hoffmann Rózsa (területi lista - Győr-Moson-Sopron megye)
    Dr. Hollósi Antal Gábor (Budapest 5. vk.)
    Dr. Hoppál Péter (Baranya megye 1. vk.)
    Horváth István (Tolna megye 1. vk.)
    Dr. Horváth János (területi lista - Fejér megye)
    Horváth László (Heves megye 2. vk.)
    Dr. Horváth Zsolt (Bács-Kiskun megye 2. vk.)
    Dr. Horváth Zsolt (Veszprém megye 6. vk.)
    Dr. Hörcsik Richárd (Borsod-Abaúj-Zemplén megye 10. vk.)
    Dr. Illés Zoltán (Budapest 8. vk.)
    Dr. Iván László (területi lista - Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
    Ivanics Ferenc (Győr-Moson-Sopron megye 6. vk.)
    Jakab István (területi lista - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)
    Jánosiné Dr. Bene Ildikó (Jász-Nagykun-Szolnok megye 4. vk.)
    Kalmár Ferenc András (területi lista - Csongrád megye)
    Kapus Krisztián (Bács-Kiskun megye 5. vk.)
    Kara Ákos (Győr-Moson-Sopron megye 1. vk.)
    Dr. Karakó László (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 3. vk.)
    Karvalics Ottó János (Somogy megye 6. vk.)
    Dr. Kerényi János (területi lista - Bács-Kiskun megye)
    Kiss Attila (Hajdú-Bihar megye 9. vk.)
    dr. Kocsis Máté (Budapest 11. vk.)
    Koncz Ferenc (Borsod-Abaúj-Zemplén megye 11. vk.)
    Dr. Kontrát Károly (területi lista - Veszprém megye)
    Kontur Pál (területi lista - Komárom-Esztergom megye)
    Kósa Lajos (Hajdú-Bihar megye 3. vk.)
    Koszorus László Gáspár (területi lista - Baranya megye)
    Kovács Ernő (területi lista - Bács-Kiskun megye)
    Dr. Kovács Ferenc (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1. vk.)
    Kovács Ferenc (Vas megye 4. vk.)
    Dr. Kovács József (Békés megye 2. vk.)
    Kovács Péter (Budapest 24. vk.)
    Dr. Kovács Zoltán (Veszprém megye 3. vk.)
    Kozma Péter (területi lista - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)
    Kőszegi Zoltán (területi lista - Pest megye)
    Kővári János (Baranya megye 3. vk.)
    Dr. Kövér László Csaba (területi lista - Zala megye)
    Kubatov Gábor (területi lista - Budapest)
    Kucsák László (Budapest 26. vk.)
    Kulcsár József Ferenc (Budapest 22. vk.)
    Dr. Kupcsok Lajos (területi lista - Pest megye)
    Dr. Kupper András (Budapest 17. vk.)
    L. Simon László (Fejér megye 4. vk.)
    Lakatosné Sira Magdolna (területi lista - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)
    Dr. Lanczendorfer Erzsébet (területi lista - Győr-Moson-Sopron megye)
    Dr. Láng Zsolt Péter (területi lista - Budapest)
    László Tamás (Budapest 23. vk.)
    Lasztovicza Jenő (Veszprém megye 4. vk.)
    Dr. Latorcai János Miklós (területi lista - Békés megye)
    Dr. Lázár János (Csongrád megye 6. vk.)
    Lezsák Sándor (Bács-Kiskun megye 3. vk.)
    Lipők Sándor (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5. vk.)
    Lukács László (Bács-Kiskun megye 8. vk.)
    Dr. Lukács Tamás György (területi lista - Heves megye)
    Mágori Józsefné (Csongrád megye 7. vk.)
    Magyar Anna Mária (területi lista - Csongrád megye)
    Manninger Jenő (Zala megye 3. vk.)
    Márton Attila (Hajdú-Bihar megye 7. vk.)
    Dr. Matolcsy György (területi lista - Bács-Kiskun megye)
    Dr. Mátrai Márta Mária (területi lista - Somogy megye)
    Meggyes Tamás (Komárom-Esztergom megye 5. vk.)
    Menczer Erzsébet (Budapest 3. vk.)
    Dr. Mengyi Roland (Borsod-Abaúj-Zemplén megye 12. vk.)
    Michl József (Komárom-Esztergom megye 2. vk.)
    Mihalovics Péter Árpád (területi lista - Veszprém megye)
    Dr. Mikola István (területi lista - Fejér megye)
    Dr. Molnár Ágnes (területi lista - Győr-Moson-Sopron megye)
    Dr. Molnár Attila (területi lista - Komárom-Esztergom megye)
    Móring József Attila (Somogy megye 4. vk.)
    Dr. Nagy Andor (Nógrád megye 3. vk.)
    Nagy Csaba (Baranya megye 2. vk.)
    Dr. Nagy Gábor Tamás (Budapest 1. vk.)
    Dr. Nagy István (Győr-Moson-Sopron megye 4. vk.)
    Nagy István (területi lista - Budapest)
    Dr. Nagy Kálmán (Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3. vk.)
    Dr. Navracsics Tibor (Veszprém megye 7. vk.)
    Németh Szilárd (Budapest 31. vk.)
    Németh Zoltán (Budapest 32. vk.)
    Németh Zsolt Attila (területi lista - Budapest)
    Nógrádi Zoltán (Csongrád megye 2. vk.)
    Dr. Nyitrai Zsolt Péter (területi lista - Heves megye)
    Obreczán Ferenc (területi lista - Pest megye)
    Dr. Ódor Ferenc (Borsod-Abaúj-Zemplén megye 9. vk.)
    Dr. Orbán Viktor (területi lista - Fejér megye)
    Örvendi László József (területi lista - Hajdú-Bihar megye)
    Pálffy István Sándor (területi lista - Hajdú-Bihar megye)
    Pánczél Károly (Pest megye 13. vk.)
    Dr. Papcsák Ferenc (Budapest 21. vk.)
    Patay Vilmos (Tolna megye 4. vk.)
    Pelczné Dr. Gáll Ildikó (területi lista - Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
    Dr. Pesti Imre (területi lista - Budapest)
    Pichler Imre (Baranya megye 7. vk.)
    Pintér László (Zala megye 4. vk.)
    Pócs János (Jász-Nagykun-Szolnok megye 2. vk.)
    Pogácsás Tibor János (Pest megye 7. vk.)
    Pokorni Zoltán (Budapest 18. vk.)
    Polics József (Baranya megye 4. vk.)
    Dr. Pósán László (Hajdú-Bihar megye 1. vk.)
    Potápi Árpád János (Tolna megye 3. vk.)
    Dr. Puskás Imre (területi lista - Tolna megye)
    Dr. Puskás Tivadar (Vas megye 1. vk.)
    Rácz Róbert (területi lista - Hajdú-Bihar megye)
    Dr. Répássy Róbert (területi lista - Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
    Dr. Rétvári Bence (Budapest 15. vk.)
    Révész Máriusz Tibor (területi lista - Budapest)
    Riz Gábor (Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5. vk.)
    Riz Levente (Budapest 25. vk.)
    Rogán Antal (Budapest 7. vk.)
    Román István (területi lista - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)
    Rónaszékiné Keresztes Monika Mária (Budapest 9. vk.)
    Dr. Rubovszky György (területi lista - Somogy megye)
    Sági István (Jász-Nagykun-Szolnok megye 5. vk.)
    Dr. Salamon László István (területi lista - Pest megye)
    Sáringer-Kenyeres Tamás János (területi lista - Zala megye)
    Schmidt Csaba (területi lista - Komárom-Esztergom megye)
    Dr. Schmitt Pál (országos lista)
    Sebestyén László (Borsod-Abaúj-Zemplén megye 4. vk.)
    Selmeczi Gabriella (területi lista - Pest megye)
    Dr. Semjén Zsolt (Bács-Kiskun megye 7. vk.)
    Dr. Seszták Miklós (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 7. vk.)
    Seszták Oszkár (területi lista - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)
    Dr. Simicskó István (Budapest 16. vk.)
    Dr. Simon Miklós (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 6. vk.)
    Simonka György (Békés megye 7. vk.)
    Soltész Miklós (területi lista - Pest megye)
    Spaller Endre (területi lista - Budapest)
    Szabó Csaba (területi lista - Nógrád megye)
    Dr. Szabó Erika (területi lista - Bács-Kiskun megye)
    Dr. Szabó Tamás (Jász-Nagykun-Szolnok megye 1. vk.)
    Szabó Zsolt (Heves megye 4. vk.)
    Dr. Szakács Imre (Győr-Moson-Sopron megye 2. vk.)
    Szalay Ferenc (Jász-Nagykun-Szolnok megye 3. vk.)
    Szászfalvi László (Somogy megye 5. vk.)
    Szatmáry Kristóf (területi lista - Budapest)
    Szedlák Attila (területi lista - Veszprém megye)
    Szekó József (területi lista - Baranya megye)
    Székyné Dr. Sztrémi Melinda (Nógrád megye 1. vk.)
    Szijjártó Péter (területi lista - Győr-Moson-Sopron megye)
    Szólláth Tibor Zoltán (területi lista - Hajdú-Bihar megye)
    Dr. Szűcs Lajos (Pest megye 14. vk.)
    Talabér Márta (Veszprém megye 5. vk.)
    Tállai András (Borsod-Abaúj-Zemplén megye 13. vk.)
    Tamás Barnabás (Borsod-Abaúj-Zemplén megye 7. vk.)
    Dr. Tapolczai Gergely József (országos lista)
    Tarlós István (területi lista - Budapest)
    Dr. Tarnai Richárd (Budapest 28. vk.)
    Tasó László (Hajdú-Bihar megye 4. vk.)
    Tessely Zoltán (Fejér megye 7. vk.)
    Dr. Tiba István (Hajdú-Bihar megye 8. vk.)
    Tiffán Zsolt (Baranya megye 6. vk.)
    Dr. Tilki Attila (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 10. vk.)
    Tóth Ferenc (Tolna megye 2. vk.)
    Tóth Gábor (Pest megye 5. vk.)
    Dr. Tóth József (Heves megye 5. vk.)
    Törő Gábor (Fejér megye 5. vk.)
    Dr. Turi-Kovács Béla (területi lista - Pest megye)
    Ughy Attila (Budapest 27. vk.)
    V.Németh Zsolt (Vas megye 5. vk.)
    Vantara Gyula (Békés megye 1. vk.)
    Varga Gábor (Fejér megye 6. vk.)
    Dr. Varga István (területi lista - Jász-Nagykun-Szolnok megye)
    Varga József (területi lista - Budapest)
    Varga László Imre (területi lista - Bács-Kiskun megye)
    Varga Mihály (Jász-Nagykun-Szolnok megye 8. vk.)
    Vargha Tamás (Fejér megye 2. vk.)
    Dr. Vas Imre (Budapest 13. vk.)
    Vécsey László (Pest megye 4. vk.)
    Dr. Vejkey Imre (területi lista - Tolna megye)
    Vigh László (Zala megye 5. vk.)
    Vincze László Mihály (Csongrád megye 4. vk.)
    Dr. Vinnai Győző (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2. vk.)
    Dr. Vitányi István (Hajdú-Bihar megye 5. vk.)
    Dr. Völner Pál (Komárom-Esztergom megye 4. vk.)
    Wintermantel Zsolt (Budapest 6. vk.)
    Dr. Zombor Gábor (Bács-Kiskun megye 1. vk.)
    Dr. Zsiga Marcell (Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2. vk.)
    Zsigó Róbert (Bács-Kiskun megye 9. vk.)

MSZP (59 mandátum):
    Dr. Baja Ferenc (országos lista)
    Baracskai József (területi lista - Zala megye)
    Dr. Bárándy Gergely (országos lista)
    Boldvai László (területi lista - Nógrád megye)
    Dr. Botka László (területi lista - Csongrád megye)
    Burány Sándor (területi lista - Budapest)
    Ficsor Ádám (országos lista)
    Dr. Garai István Levente (területi lista - Bács-Kiskun megye)
    Gőgös Zoltán (országos lista)
    Göndör István (országos lista)
    Gúr Nándor (területi lista - Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
    Gyurcsány Ferenc (országos lista)
    Harangozó Gábor István (országos lista)
    Dr. Harangozó Tamás (területi lista - Tolna megye)
    Dr. Hiller István (országos lista)
    Horváth András Tibor (területi lista - Fejér megye)
    Horváth Csaba (területi lista - Budapest)
    Dr. Ipkovich György (területi lista - Vas megye)
    Iváncsik Imre (országos lista)
    Dr. Józsa István (területi lista - Budapest)
    Juhász Ferenc (országos lista)
    Káli Sándor (területi lista - Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
    Kiss Péter (országos lista)
    Dr. Kolber István (területi lista - Somogy megye)
    Kovács László (országos lista)
    Kovács Tibor (országos lista)
    Dr. Lamperth Mónika (országos lista)
    Lendvai Ildikó (területi lista - Budapest)
    Lukács Zoltán (területi lista - Komárom-Esztergom megye)
    Mandur László (országos lista)
    Mesterházy Attila Csaba (országos lista)
    Dr. Molnár Csaba (területi lista - Győr-Moson-Sopron megye)
    Dr. Molnár Zsolt (területi lista - Budapest)
    Dr. Nemény András (országos lista)
    Nyakó István (országos lista)
    Dr. Oláh Lajos (területi lista - Hajdú-Bihar megye)
    Pál Béla (területi lista - Veszprém megye)
    Pál Tibor (területi lista - Budapest)
    Puch László (országos lista)
    Dr. Simon Gábor (országos lista)
    Simon Gábor (országos lista)
    Sós Tamás (területi lista - Heves megye)
    Dr. Steiner Pál (területi lista - Budapest)
    Szabó Imre (területi lista - Pest megye)
    Szabó Vilmos (országos lista)
    Dr. Szanyi Tibor (Budapest 19. vk.)
    Dr. Szekeres Imre Jenő (területi lista - Jász-Nagykun-Szolnok megye)
    Dr. Szili Katalin (területi lista - Baranya megye)
    Szűcs Erika Mária (országos lista)
    Tóbiás József (országos lista)
    Dr. Tóth József (Budapest 20. vk.)
    Tukacs István (országos lista)
    Dr. Ujhelyi István (országos lista)
    Dr. Vadai Ágnes (országos lista)
    Dr. Varga László (országos lista)
    Varga Zoltán (területi lista - Békés megye)
    Varju László (területi lista - Pest megye)
    Dr. Veres János (területi lista - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)
    Dr. Vitányi Iván (országos lista)



Jobbik (47 mandátum):
    Dr. Apáti István (országos lista)
    Balczó Zoltán (területi lista - Budapest)
    Balla Gergő (területi lista - Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
    Bana Tibor (országos lista)
    Baráth Zsolt (területi lista - Jász-Nagykun-Szolnok megye)
    Bertha Szilvia (országos lista)
    Bödecs Barnabás (országos lista)
    Dúró Dóra (országos lista)
    Egyed Zsolt (területi lista - Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
    Endrésik Zsolt (területi lista - Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
    Farkas Gergely (országos lista)
    Ferenczi Gábor (területi lista - Veszprém megye)
    Dr. Gaudi-Nagy Tamás (területi lista - Budapest)
    Dr. Gyenes Géza (országos lista)
    Gyöngyösi Márton (területi lista - Bács-Kiskun megye)
    Dr. Gyüre Csaba (területi lista - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)
    Hegedűs Lóránt Gézáné (országos lista)
    Hegedűs Tamás Mihály (országos lista)
    Kepli Lajos (országos lista)
    Dr. Kiss Sándor (területi lista - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)
    Korondi Miklós (területi lista - Pest megye)
    Kulcsár Gergely (területi lista - Hajdú-Bihar megye)
    Dr. Lenhardt Balázs Péter (országos lista)
    Magyar Zoltán (területi lista - Győr-Moson-Sopron megye)
    Murányi Levente (területi lista - Jász-Nagykun-Szolnok megye)
    Németh Zsolt (területi lista - Baranya megye)
    Novák Előd (országos lista)
    Dr. Nyikos László (országos lista)
    Palotai Szilárd (területi lista - Nógrád megye)
    Pörzse Sándor (területi lista - Budapest)
    Pősze Lajos (területi lista - Somogy megye)
    Rozgonyi Ernő (területi lista - Fejér megye)
    Rubi Gergely (területi lista - Hajdú-Bihar megye)
    Samu Tamás Gergő (területi lista - Békés megye)
    Schön Péter (országos lista)
    Sneider Tamás (országos lista)
    Dr. Staudt Gábor (országos lista)
    Szabó Gábor (országos lista)
    Szávay István (országos lista)
    Szilágyi György (országos lista)
    Vágó Sebestyén (területi lista - Komárom-Esztergom megye)
    Varga Géza (országos lista)
    Volner János (területi lista - Pest megye)
    Vona Gábor (területi lista - Heves megye)
    Zagyva György Gyula (területi lista - Csongrád megye)
    Zakó László (területi lista - Zala megye)
    Zsiga-Kárpát Dániel Gábor (országos lista)
   
LMP (16 mandátum):
    Dorosz Dávid (területi lista - Budapest)
    Ertsey Katalin (országos lista)
    Ivády Gábor (országos lista)
    Jávor Benedek (területi lista - Budapest)
    Karácsony Gergely Szilveszter (területi lista - Budapest)
    Kaufer Virág (országos lista)
    Kukorelly Endre (területi lista - Pest megye)
    Mile Lajos (országos lista)
    Osztolykán Ágnes (területi lista - Budapest)
    Scheiring Gábor (országos lista)
    Schiffer András (országos lista)
    Szabó Rebeka Katalin (országos lista)
    Szabó Timea (országos lista)
    Szilágyi László (országos lista)
    Dr. Szilágyi Péter Zoltán (országos lista)
    Vágó Gábor (országos lista)
   

Független (1 mandátum):
    Molnár Oszkár (Borsod-Abaúj-Zemplén megye 8. vk.)

 

OLDALTÖRÉS: Volt miniszterek és államtitkárok esnek ki a parlamentből



Volt miniszterek és államtitkárok esnek ki a parlamentből



Volt miniszterek és államtitkárok esnek ki a parlamentből



Volt miniszterek és államtitkárok esnek ki a parlamentből

Az új Országgyűlésben az MSZP-nek 59 képviselője lesz, szemben az eddigi 188-cal. Több ismert politikus nem lesz tagja a parlamentnek, köztük volt miniszterek, államtitkárok.

Kevesebb mint a harmadára csökken a szocialista képviselők száma az

Országgyűlésben, összeállításában az MTI néhány ismert kieső politikust sorol fel.

Arató Gergely, az oktatási tárca politikai államtitkára 2002 óta volt képviselő.

Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára, négy ciklusban volt tagja a parlamentnek.

Baráth Etele szintén négy ciklusban volt képviselő, korábban volt tárca nélküli miniszter és a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára.

Csiha Judit ugyancsak 1994 óta volt képviselő, dolgozott az igazságügyi minisztérium politikai államtitkáraként, és volt privatizációért felelős tárca nélküli miniszter is.

Csizmár Gábor is tizenhat éven keresztül volt tagja az Országgyűlésnek, több kormányban is töltött be államtitkári pozíciót.

Donáth László szinten tizenhat évi képviselőség után búcsúzik a parlamenttől.

Gál Zoltán a rendszerváltás óta folyamatosan tagja volt az Országgyűlésnek, 1994-től 1998-ig pedig az elnöke is.

Gál J. Zoltán a legutóbbi két ciklusban dolgozott képviselőként, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára is volt.

Hagyó Miklós, Budapest volt főpolgármester-helyettese 2002 óta volt országgyűlési képviselő.

Horn Gyula volt kormányfő, aki 1990 óta volt tagja az Országgyűlésnek, 2007 szeptembere óta betegsége miatt nem vett részt a parlament munkájában.

Jánosi György 1991-től volt képviselő, 2002-től egy évig gyermek-, ifjúsági és sportminiszter.

Juhász Gábor négy ciklust töltött a parlamentben, tavaly szeptember óta a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter.

Katona Béla is a rendszerváltás óta volt képviselő, tavaly szeptembertől az Országgyűlés elnöke.

Keleti György volt honvédelmi miniszter 1992-től volt képviselő, ötször nyert egyéni mandátumot.

Keller László tizenhat évi képviselőség után búcsúzik a parlamenttől, háromszor is államtitkári posztot töltött be.

Korózs Lajos szociális államtitkár szintén 1994 óta volt képviselő.

Kökény Mihály, aki a népjóléti, majd az egészségügyi tárcát is vezette, ugyancsak 1994-től volt a parlament tagja.

Mécs Imre 2006-tól politizált az MSZP-ben, előtte négy ciklusban az SZDSZ tagja volt.

Molnár Gyula újbudai polgármester tizenhat évig volt országgyűlési képviselő.

Suchman Tamás húszévi képviselőség után köszön el a parlamenttől, volt privatizációs miniszter, ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter, majd a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

Szabó Zoltán 1995 és 1998 között művelődési államtitkár volt, az elmúlt négy ciklusban képviselő.

Teleki László 2002-ben került be az Országgyűlésbe, volt a Miniszterelnöki hivatal politikai államtitkára, majd az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumi politikai államtitkára.

Tóth András 1994-től volt tagja a parlamentnek, két kormányban is töltött be államtitkári tisztséget.

OLDALTÖRÉS: Feldolgozottsági adatok


21:53 Az országgyűlési mandátumok száma 97,97 százalékos feldolgozottságnál


21:53 Az országgyűlési mandátumok száma 97,97 százalékos feldolgozottságnál


21:53 Az országgyűlési mandátumok száma 97,97 százalékos feldolgozottságnál


A leadott szavazatok 97,97 százalékának összesítése után a pártok parlamenti mandátumainak száma az Országos Választási Iroda adatai szerint:

    1. FIDESZ-KDNP: egyéni választókerület: 172, területi lista: 87, országos lista: 3, összesen: 262, a parlamenti mandátumok aránya: 67,88 százalék.
    2. MSZP: egyéni választókerület: 2, területi lista: 28, országos lista: 29, összesen: 59, a parlamenti mandátumok aránya: 15,28 százalék.
    3. Jobbik: egyéni választókerület: 0, területi lista: 26, országos lista: 21, összesen: 47, a parlamenti mandátumok aránya: 12,18 százalék.
    4. LMP: egyéni választókerület: 0, területi lista: 5, országos lista: 11, összesen: 16, a parlamenti mandátumok aránya: 4,15 százalék.
    5. Független: egyéni választókerület: 1, területi lista: 0, országos lista: 0, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,26 százalék.
    6. FIDESZ-KDNP-MVMP: egyéni választókerület: 1, területi lista: 0, országos lista: 0, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,26 százalék.


20:15 A mandátumok száma - a szavazatok 92,67 százalékának összesítése után

A leadott szavazatok 92,67 százalékának összesítése alapján a Fidesz vezette pártszövetség 263, az MSZP 59, a Jobbik 47, az LMP 16 helyet szerez az Országgyűlésben. Az egyetlen független képviselő az edelényi Molnár Oszkár lehet.

A pártok parlamenti mandátumainak száma az Országos Választási Iroda adatai szerint.

    1. FIDESZ-KDNP: egyéni választókerület: 172, területi lista: 87, országos lista: 3, összesen: 262, a parlamenti mandátumok aránya: 67,88 százalék.
    2. MSZP: egyéni választókerület: 2, területi lista: 28, országos lista: 29, összesen: 59, a parlamenti mandátumok aránya: 15,28 százalék.
    3. Jobbik: egyéni választókerület: 0, területi lista: 26, országos lista: 21, összesen: 47, a parlamenti mandátumok aránya: 12,18 százalék.
    4. LMP: egyéni választókerület: 0, területi lista: 5, országos lista: 11, összesen: 16, a parlamenti mandátumok aránya: 4,15 százalék.
    5. Független: egyéni választókerület: 1, területi lista: 0, országos lista: 0, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,26 százalék.
    6. FIDESZ-KDNP-MVMP: egyéni választókerület: 1, területi lista: 0, országos lista: 0, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,26 százalék.



19:57 A mandátumok száma - a szavazatok 56,76 százalékának összesítése után

A leadott szavazatok 56,76 százalékának összesítése alapján a Fidesz vezette pártszövetség 263 helyet szerez meg az Országgyűlésben.
A pártok parlamenti mandátumainak száma az Országos Választási Iroda adatai szerint:

1. FIDESZ-KDNP: egyéni választókerület: 173, területi lista: 87, országos lista: 2, összesen: 262, a parlamenti mandátumok aránya: 67,88 százalék. 2. MSZP: egyéni választókerület: 1, területi lista: 28, országos lista: 29, összesen: 58, a parlamenti mandátumok aránya: 15,03 százalék.
3. Jobbik: egyéni választókerület: 0, területi lista: 26, országos lista: 22, összesen: 48, a parlamenti mandátumok aránya: 12,44 százalék.
4. LMP: egyéni választókerület: 0, területi lista: 5, országos lista: 11, összesen: 16, a parlamenti mandátumok aránya: 4,15 százalék.
5. Független: egyéni választókerület: 1, területi lista: 0, országos lista: 0, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,26 százalék.
6. FIDESZ-KDNP-MVMP: egyéni választókerület: 1, területi lista: 0, országos lista: 0, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,26 százalék.

Összesen: egyéni választókerület: 176, területi lista: 146, országos lista: 64, összesen: 386, a parlamenti mandátumok aránya: 100,00 százalék.


19:35: Eredményre várva:
37,08 %-os feldolgozottság mellett

A szavazatok 37,08 százalékának összesítése szerint a Fidesz megszerezte a parlamenti mandátumok kétharmadát.
A párt jelöltjei a még eldöntetlen 57 egyéni választókerület közül 56-ban első helyről várták a folytatást vasárnap.
   
A választókban már az első forduló után tudatosult, hogy a Fidesz várhatóan kétharmados többséget szerez - értett egyet a vasárnapi részvételi adatokat kommentálva Filippov Gábor, a Progresszív Intézet és Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője. Az MTI-nek nyilatkozó politológusok szerint inkább a Fidesznek kedvez az alacsony választási hajlandóság.
   
Filippov Gábor szerint a Fidesz kétharmados többsége borítékolható, és ezt sugallta a média is.
   
Kósa Lajos Fidesz-alelnök szerint a baloldali szavazók számára nem volt tétje a második fordulónak, ugyanis teljes mértékben kizárt, hogy fordítani tudjanak az első fordulós eredményeken. A politikus 70-80 százalékra tette annak esélyét, hogy meglesz a kétharmados többségük, amelyet "bónusznak" nevezett.
   
Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője úgy nyilatkozott: mindenkit köszönet illet, aki a választások második fordulójában elment szavazni. A politikus a Fidesz-kormány első lépéseit firtató kérdésre azt mondta, meg kell várni az eredményeket, mert minél szélesebb lesz a nemzeti egység, annál könnyebben tud majd az ország kilábalni a válságból.
   
Az MSZP szóvivője szerint az alacsony részvételi arány nem ad okot örömre, az soha nem a demokráciát erősíti. Budai Bernadett úgy értékelte, az alacsony részvételnek oka lehetett, hogy a demokrata szavazók csak az igazán esélyes választókerületekre koncentráltak; az MSZP-nek nem sikerült eléggé nyilvánvalóvá tennie, mennyire fontos a demokratikus ellensúly "Orbán Viktor túlhatalmának megakadályozására"; illetve sok választóra hatottak azok az üzenetek, amelyek szerint a választás lefutott, a kormányváltás eldőlt.
   
A Jobbik összesen "50 körüli" országgyűlési képviselői mandátumra számít a választások második fordulója után - mondta Balczó Zoltán EP-képviselő, a párt alelnöke. A Jobbik a második fordulóban érintett 57 egyéni választókerületből 42 helyen volt érdekelt, néhány helyen a mandátumszerzés reményével is.

Pénteken reggel bontja fel a külképviseleti urnákat az OVB

OLDALTÖRÉS: Pénteken reggel bontja fel a külképviseleti urnákat az OVB










Várhatóan péntek reggel 9 órakor kezdi felbontani a külképviseletekről érkező urnákat az Országos Választási Bizottság.

A 85 külképviseleten - nagykövetségen és konzulátuson - az országgyűlési képviselő-választás második fordulójában a magyarországi szavazással egy időben történt a voksolás (kivéve az amerikai kontinenst, ahol már szombaton szavaztak az időeltolódás miatt). A külképviseleteken az Országos Választási Iroda közlése szerint 1.453 voksot adtak le.

A külképviseleti voksolás sajátossága, hogy a külföldön leadott szavazatokat nem ott számolják össze, hanem Magyarországra szállítják, hogy a külföldön szavazók hazai lakóhelye szerinti választókerület egyik szavazókörének szavazatai közé keverhessék őket, így gondoskodva a szavazatok titkosságáról.

Ha a választópolgár valamelyik külképviseleten szavaz, a szavazólapját ugyanúgy borítékba teszi, mint Magyarországon. A lezárt boríték mellé azonban ki kell töltenie egy nyilatkozatot is, amelyben a választópolgár és a külképviseleti választási iroda (küvi) vezetője igazolja, hogy a mellékelt borítékban a választópolgár szavazata van. (A nyilatkozat tartalmazza a választópolgár nevét, lakcímét, személyi azonosítóját.)
Ezt a nyilatkozatot és a lezárt borítékban lévő szavazatot egy nagyobb borítékba teszik, lezárják, a választópolgár a borítékot a leragasztáson aláírja, majd ezt az úgynevezett szavazási iratot dobja az urnába.

Az urnát a szavazás befejezése után lezárják, a küvi vezetője pedig elindul vele Budapestre. A Magyarországra repülővel vagy - az izlandi vulkáni hamufelhő miatt több helyről - autóval érkező urnákat azonnal (de legkésőbb csütörtök éjfélig) az Országos Választási Központba kell szállítani.

A szavazóurnákat az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteken reggel bontja fel, és egyéni választókerületenként csoportosítja, majd a csoportosított szavazási iratokat délután átadják az illetékes országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) elnökének.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság elnöke által átvett szavazási iratokat az egyéni választókerületi bizottság bontja fel.

Az oevb kizárólag a külső borítékok felbontására jogosult, és arra, hogy a szavazásról szóló nyilatkozatot összevesse a külképviseleti névjegyzék adataival. Így lehet ugyanis megállapítani, hogy a szavazatot az arra jogosult adta-e le. Ha a bizottság az ellenőrzésnél érvénytelennek minősíti a szavazási iratot, akkor a lezárt belső borítékot nem szabad felbontani.

Az érvényes szavazási iratokból a szavazólapot tartalmazó belső borítékokat - azok felnyitása nélkül - a bizottság szállítóborítékba zárja, amelyet a bizottság elnöke átad a külképviseleti szavazatok számlálására kijelölt szavazatszámláló bizottság elnökének.
A második fordulóban a külképviseleti szavazatok megszámlálására kijelölt szavazókörben a szavazás lezárása után az urnákat ugyan lezárják, ám a szavazatok megszámlálását csak akkor kezdik meg, ha a külképviseleti szavazatokat már bekeverték az urnába.

OLDALTÖRÉS: A Szonda Ipszos becslése

 

 

 

A Szonda Ipszos becslése

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!