Belföld

2010.04.11. 19:24

Mit mondanak a közvélemény-kutatók?

A Szonda Ipsos és a Nézőpont négypárti parlamentet jósol, a Medián szerint kétharmados többséggel első a Fidesz, A Századvég úgy véli, a két rendszerváltó párt kiesik a parlamentből.

Horváth A. Attila

Mit mondanak a közvélemény-kutatók?

Szonda Ipsos: négypárti parlament alakul, Fidesz-KDNP, MSZP, Jobbik, LMP a sorrend

A Fidesz-KDNP 57, az MSZP 19, a Jobbik 15, az LMP 5 és fél százalékos eredménnyel kerül be a következő Országgyűlésbe a Szonda Ipsos becslése szerint.
Az intézet a Magyar Televízió megrendelésére készítette el kutatását a választás előtti csütörtökön és szombaton, kétezer fő személyes megkérdezésével. Az adatokat az MTV választási műsorában ismertették.
   
A Szonda Ipsos kutatása szerint 3 százalékos eredményével az MDF nem jut be a parlamentbe.

A viszonylag magas szavazási hajlandóság Závecz Tibor, a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója szerint is az MSZP-nek kedvezhet, az pedig, hogy Budapesten az országosnál átlagnál is magasabb a választási részvétel, az LMP-t segítheti.
   
Závecz Tibor az MTI-nek rámutatott, hogy az LMP támogatottsága az utóbbi hetekben folyamatosan nőtt, a párt potenciális támogatóinak fele azonban korábban nem ígérte biztosra a részvételét. Mint mondta, a magas részvételi arány bizakodásra adhat okot az LMP számára.
   
A Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója is annak a véleményének adott hangot, hogy az országosan 65 százalék körüli eredmény feltehetően a Jobbik esélyét rontja.

Progresszív Intézet: előre borítékolható eredmény

Filippov Gábor, a Progresszív Intézet munkatársa szerint az előre borítékolható eredmény, azaz a Fidesz győzelme, és az ellenzéki párt stratégiájából következő, alacsony intenzitású kampány arra engedett következtetni, hogy "a választók nem élik meg élénk érzelmekkel a választások tétjét", erre azonban részben rácáfolt a részvételi arány.
   
Filippov Gábor szerint könnyen elképzelhető, hogy a nem várt szavazók elsősorban a "hontalan liberálisok" táborából érkeztek. "Megfigyelhettük, hogyan növekedett a kampány hajrájában az LMP ismertségével egyenes arányban a párt népszerűsége" - mondta.
   
A politológus szerint az is lehetséges, hogy a választás előtti napokban nyilvánosságra került Kubatov-beszéd az utolsó lökés volt az alulmotivált baloldali szavazók egy részének, akik így korábbi szándékuk ellenére elmentek szavazni.
   
A Progresszív Intézet elemzője úgy véli, valószínűleg a Jobbik fog rosszul járni a részvételi adatok alakulásával. Mint közölte, a párt szavazóbázisának aktivitása a kampány alatt végig igen magas volt, és az elmúlt hetekben nem történt olyan esemény, amely arra engedne következtetni, hogy új Jobbik-szavazók jelentős mértékben gyarapíthatták a részvételüket korábban ígérők táborát.
   
A győzelmi hangulat és a korábban magas részvételi szándék új Fidesz-szavazók tömeges megjelenését sem teszi valószínűvé - mondta Filippov Gábor.


Nézőpont: négypárti parlament

A Fidesz-KDNP 54, az MSZP 20, a Jobbik 17, az LMP 6 százalékos eredményre számíthat a választáson a Nézőpont Intézet MTI-hez eljuttatott becslése szerint.

Az intézet a választás napján készült telefonos felmérése alapján az MDF nem jut be az Országgyűlésbe. 

Milován Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője ezzel szemben hangsúlyozta az MTI-nek: miközben a késő délutáni adatok szerint a részvétel egyre inkább megközelíti a 2006-ban tapasztaltat, Budapesten egy százalékkal nagyobb az eltérés a két adat között, mint országosan, azaz a fővárosban kora estig nem voltak annyira aktívak a választók, mint négy éve.
  
A vártnál magasabb részvétel Milován Orsolya szerint azon kis pártoknak kedvezhet, amelyek nem rendelkeznek masszív szavazótáborral.


Medián: kétharmados többséggel első a Fidesz, utána MSZP, Jobbik, LMP sorrend

Meglehet a kétharmados többsége a Fidesz-KDNP-nek a következő Országgyűlésben - derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet az RTL Klub megbízásából a Medián készített, és amelyet a csatorna vasárnap esti választási műsorában ismertettek. A párt 270, az MSZP 55, a Jobbik 49, az LMP 12 képviselői helyet szerezhet.
A Medián kutatása szerint a Fidesz-KDNP a listás szavazatok 55 százalékát kapta meg. Az MSZP-re a választók 19, a Jobbikra 17 százalékuk szavazott.
   
Az LMP bekerül az Országgyűlésbe a Medián kutatása szerint, az intézet 6 százalékos támogatottságot mért a pártnak. Az MDF 2 százalékos eredményével kiesik - véli a Medián, amely 1 százalékot mért a többi párt együttes támogatottságaként.

Mindez azt jelenti, hogy a Fidesz-KDNP a kétharmados parlamenti többséghez szükséges 258 képviselőnél tizenkettővel többel rendelkezhet a következő ciklusban a Medián felmérése alapján. A kutatás 3.000 fő személyes megkérdezésével készült a választást megelőző péntek délutántól vasárnap estig.


Századvég: szoros kétharmadot érhet el a Fidesz-KDNP, két rendszerváltó párt kiesik a parlamentből

A Századvég Alapítvány nagymintás közvélemény-kutatása a Duna Televízió megbízásából
Szűken bár, de meglesz a Fidesz kétharmada az új Országgyűlésben; két rendszerváltó párt – az MDF és az SZDSZ – nem jut be a parlamentbe. Ezek a főbb megállapításai a Századvég Alapítvány nagymintás felmérésének, amelyet a Duna Televízió megbízásából készített 2010. április 10-én, szombaton, háromezer fő megkérdezésével.

Jelentősen átalakul a parlamenti patkó a mostani országgyűlési választások után – ezt vetíti előre a Századvég Alapítvány friss felmérése. A legtöbb képviselőt – szám szerint 260-at – a Fidesz-KDNP küldhet az Országgyűlésbe. Ezzel szűken bár, de meglesz az ellenzéki pártszövetség kétharmados többsége.

A kutatás szerint erősorrendben az MSZP-frakció lesz a második, 66 fővel.
A Jobbik 47 mandátumot tudhat magáénak. A Lehet Más a Politika (LMP), amely éppen eléri az öt százalékos parlamentbe kerülési küszöböt, 13 parlamenti széket foglalhat el.

A Századvég felmérése szerint a választók nem juttatják be az új összetételű parlamentbe az MDF-et és az SZDSZ-t, így ez a két rendszerváltó párt kiesik az Országgyűlésből.

2010-es választások - Minden reggel 6-tól urazárásig itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!