Belföld

2010.01.22. 13:14

Választás 2010 - OVI: a választási igazgatás felkészült a lebonyolításra

A választási igazgatás felkészült az áprilisi országgyűlési választás lebonyolítására - jelentette ki Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI/AP

 Az OVI vezetője az MTI kérdésére elmondta: a költségvetés 10,85 milliárd forintot különített el az áprilisi országgyűlési és az októberi önkormányzati választásra, ebből 7,125 milliárd forint a parlamenti választás költségvetése. Hozzátette: ebből várhatóan mintegy 170 millió forintba kerül majd a külképviseleti szavazás lebonyolítása.

 Sólyom László köztársasági elnök pénteken tűzte ki az országgyűlési választás időpontját: az első fordulót április 11-én, a második fordulót április 25-én tartják.

Beszámolt arról is, hogy a választás előkészítése érdekében az OVI már több feladatot elvégzett, így például a helyi választási irodák vezetői (a jegyzők) már befejezték az úgynevezett körzetesítést. Ez azt jelenti, hogy a választópolgárokat "besorolták" az egyes szavazókörökbe; egy-egy szavazókörbe a jogszabályban előírt 600-1.200 választópolgárt "osztottak be", (egy-két kivételtől eltekintve).

 A szavazókörök száma 10.926, ez hattal kevesebb, mint a tavalyi európai parlamenti választáson, akkor 10.932 szavazókörben adhatta le voksát a mintegy 8 millió választó.

Virág Rudolf beszámolt arról is, hogy már tart a választási szervek felkészítése, a területi választásiiroda-vezetők első értekezletét megtartották. A lebonyolításhoz szükséges közbeszerzés folyamatban van, a technikai feltételek - ahogy fogalmazott - rendelkezésre állnak ahhoz, hogy a választást sikeresen lebonyolíthassák.

Az OVI vezetője elmondta: a választás lebonyolításához szükséges jogszabályok, miniszteri rendeletek elkészültek, tavaly decemberben megjelent a végrehajtási és a pénzügyi rendelet, a köztársasági elnök választást kitűző határozatával együtt pedig megjelenik a választás határidőiről, határnapjairól szóló önkormányzati miniszteri rendelet is.

Választás 2010  - Lapozzá át legfrissebb dossziénkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!