Belföld

2010.01.20. 03:28

Nem hibázott a kanizsai kórház - Az ÁNTSZ a H1N1 gyanús betegek ellátásáról

Lezárult az ÁNTSZ által a kanizsai kórházban kezelt H1N1 vírusfertőzöttek ellátásának körülményeit feltáró vizsgálat. A szakemberek szerint nem történt szakmai hiba.

Szalabán Attila

Az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézete részéről dr. Ribiczey Pál regionális infektológus szakfőorvos, Kocsis Józsefné közegészségügyi járványügyi felügyelő és dr. Paizs Teréz régiós tisztiorvos vizsgálódott prof. dr. Bátorfi József, a kanizsai kórház főigazgatójának ellenőrzési kérelme nyomán.

Mint elhangzott: az elmúlt két hónapban a Kanizsai Dorottya Kórház ellátási területéről kilencen kerültek kórházba H1N1 vírusfertőzés gyanúja miatt. A betegek közül 4-en meghaltak, 4-en meggyógyultak, 1 embert jelenleg is az intézmény intenzív osztályán ápolnak. A jegyzőkönyvbe bekerült az is: Bagonyai Attila halálának körülményeivel kiemelten foglalkozott a vizsgálat. A vizsgálat végeztével dr. Ribiczey Pál foglalta össze az ÁNTSZ szakembereinek szakmai véleményét: a kezelőorvosok beszámolóját meghallgatva és a dokumentációkat áttekintve megállapítható, hogy a nagykanizsai kórházban a H1N1 influenza gyanúval kezelt betegek korrekt ellátásban részesültek. A vérzéses tüdőgyulladásban elhunyt betegek esetében az intenzív terápiás osztály végig magas színvonalú ellátást biztosított, mely ellen szakmai kifogás nem emelhető 

Bagonyai Attila halálával kapcsolatban külön rögzítették: a betegdokumentációt áttanulmányozva megállapítható, hogy 2009. december 15-én a Sürgősségi Betegellátó Osztályon (SBO) a szakmai szabályoknak megfelelő ellátást kapott a beteg, akit kivizsgálás után kezelési javaslattal bocsátottak otthonába. Másnap ismét az SBO-ra utalták be Bagonyai Attilát, ahol az ügyeletes szakorvos a beteget megvizsgálta és megfelelő lázcsillapításban részesítette. Az átvizsgált dokumentumok alapján az oxigén telítettség jó volt, tüdőgyulladást az orvos nem hallott, így terápiás javaslattal az SBO-ról a beteget további háziorvosi ellátásra hazaküldték. Minderről a kórházi belső vizsgálóbizottság olyan véleményt fogalmazott meg, hogy szerencsésebb lett volna Bagonyai Attilát felvenni az intézménybe. Dr. Ribiczey Pál azonban úgy foglalt állást: a felvétel elmaradása nem befolyásolta érdemben a kórlefolyást, hiszen két nap múlva, amikor a lázas állapot és a kialakult kis kiterjedésű tüdőgyulladás miatt a beteg a kórház belgyógyászati osztályára került, még mindig napokig nem volt szükség intenzív ellátásra.

Az intenzív terápiás osztályra a légzési elégtelenség fokozódása miatt helyezték át a sakknagymestert, és a korrekt ellátás dacára sem tudták már meggyógyítani. Az ÁNTSZ vizsgálóbizottsága mindezt összefoglalva kijelentette: szakmai hiba az influenzás betegek ellátásában a nagykanizsai kórházban nem állapítható meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!