Belföld

2010.01.25. 10:38

Gázkonvektor okozta a Balaton utcai robbanást

A tűzvizsgálat eddigi eredményei szerint a gázkonvektor okozta a budapesti Balaton utcai társasház ötödik emeletén január 8-án történt robbanást.

MTI/AP

Robbanás történt, majd tűz ütött ki Budapesten egy ötemeletes belvárosi lakóházban január 8-ára virradó éjjel, a lakók közül hárman sérültek meg, a válságos állapotban kórházba szállított férfi délelőtt életét vesztette. Akkor feltételezték: gázrobbanás okozhatta a balesetet.

A tűzoltóság és a gázművek szakembereinek megállapítása szerint a detonációt az okozta, hogy a balesetben életét vesztett 80 éves férfi lakásában az egyik gázkonvektor tömítetlen volt - közölte Dobson Tibor. Az ezredes azt mondta, a megsemmisült lakásban a helyszíni szemle során találtak ugyan két gázpalackot, amelyről az egyik egy Szieszta kályhára volt kötve, de azok sértetlenek voltak, így nincs közük a balesethez.


10:20

Meghalt az a férfi, akit válságos állapotban szállítottak kórházba abból az V. kerületi, Balaton utcai házból, amelyben robbanás után tűz ütött ki péntekre virradóra.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta: a kórház tájékoztatása szerint a férfi délelőtt belehalt sérüléseibe. A Balaton utcai ház legfelső szintjének középső lakásában, amelyben egy 80 év körüli idős férfi lakott, eddig ismeretlen okból robbanás történt, majd tűz ütött ki. A férfi válságos állapotban volt, amikor az égő lakásból kihozták a tűzoltók. Teljes testfelületén súlyos égési sérüléseket szenvedett és füstmérgezést kapott.

2010. január 8. 10:00
Gázrobbanás miatt gyulladhatott ki az V. kerületi Balaton utcában lévő ötemeletes társasház péntekre virradó éjjel - mondta Tatorján István, a polgári védelem helyettes vezetője péntek délelőtt a helyszínen az MTI-nek. A balesetben négyen megsérültek, egyikük állapota válságos.

A polgári védelmi vezető elmondta, hogy az épületben 52 lakás van, ezeket teljesen kiürítették. A ház 86 lakójának többsége a családjánál talált menedéket, de hárman a Ferihegyi úti befogadóban tartózkodnak.
 A helyszínen kiosztott tájékoztatóból kiderül, hogy a robbanásban, majd az azt követő tűzben teljesen megsemmisült a ház tetőszerkezete, a tetőtéri három lakással együtt. A födém beszakadt és a támfal is megsérült. A robbanás kiszakította a ház legfelső emeletének ablakait, és a lezuhanó törmelékek miatt több autó is megsérült, közülük egy láthatóan totálkáros lett.

Balogh Klára, a ház közös képviselője az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának azt mondta, hogy a robbanás egy, a tetőtérben élő, 80 éves férfi lakásában történt. A férfi gázkonvektorral fűtött. Ez a lakás és a mellette lévő másik kettő teljesen megsemmisült; a robbanás olyan erejű volt, hogy a férfi lakásának ajtaja a negyedik emeletre zuhant - tette hozzá.
   
A közös képviselő közlése szerint a szakvéleménytől függően a jövő hét közepén visszaköltözhetnek azok, akiknek a lakása nem sérült meg jelentősebben. Az ötödik emeletet viszont teljesen újjá kell építeni.
   
Szólt arról is, hogy a háznak volt biztosítása és már fel is vették a kapcsolatot a társasággal.
A helyszínen van már Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester és Rogán Antal (Fidesz) polgármester is. 
Rogán Antal korábban az MTI-nek azt mondta, hogy akár 200-300 millió forintba is kerülhet a ház helyreállítása. Az önkormányzat minden segítséget megad a lakóknak - tette hozzá.
   
Kitért arra, hogy a robbanás miatt le kellett zárni a Balaton utcát, így bezártak egy szomszédos épületet, amelyben a kerület legnagyobb óvodája és egy bölcsőde is üzemel. A helyreállításig, amely két hetet is igénybe vehet, nem nyitják meg újra az épületet. Az óvodásokat egy másik kerületben helyezhetik el. 
A polgármester tájékoztatása szerint a kerület csak 10-12 károsultat tud elhelyezni, ezért segítséget kérnek a fővárosi önkormányzattól is.

7:00
Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője elmondta: a Balaton utcai ház legfelső szintjének egyik lakásában ismeretlen okból robbanás történt, majd tűz ütött ki. Az égő lakásból egy idős férfit válságos állapotban hoztak ki a tűzoltók, a férfi teljes testfelületén harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, és füstmérgezést kapott. Az 5. emeleti erkélyről egy hölgyet emelőkosárral menekítettek le, füstmérgezés gyanújával. Két további lakó szintén füstmérgezést kapott, egyiküknek a lába is megégett, ő súlyosan sérült.
   
A robbanás és tűz következtében a ház legfelső szintjének nagy része megsemmisült, életveszélyessé vált. A környező házak ablakai betörtek, az utcára került nagy mennyiségű törmelék miatt 15-20 ott parkoló autóban kisebb-nagyobb kár keletkezett.   
   
Molnár Péter tájékoztatása szerint a sérülteken kívül további három embert a tűzoltók menekítettek ki az égő emeletről.

A tüzet három vízsugárral eloltották, majd a teljes épületet kiürítették.
   
Kora reggel a szóvivő elmondta, hogy a mérnöki vizsgálat szerint az egész ház életveszélyessé vált, ezért a lakók nem térhettek vissza otthonukba. Az épület 53 lakásából az érintettek a tűzoltók segítségével hozták ki holmijukat. A lakók elhelyezéséről a Polgári Védelem és a kerületi önkormányzat gondoskodik - tette hozzá Molnár Péter.
   
A sérültekről az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese egyelőre annyit tudott közölni, hogy egy embert égési sérülésekkel a Szent István Kórházba, hármat pedig füstmérgezéssel az Erzsébet Kórházba szállítottak.
   
A tüzet kiváltó robbanás okát a tűzoltóság és a rendőrség együtt vizsgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!