Belföld

2009.12.03. 13:22

Elhunyt Iglódi István színművész

Életének 66. évében csütörtökön elhunyt Iglódi István Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Magyar Színház igazgató-főrendezője.

zaol.hu

A magyar színház- és filmművészet kiemelkedő alakjának halálhírét közös közleményben tudatta az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Pesti Magyar Színház, a Nemzeti Színház, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a József Attila Színház, a Magyar Színházi Társaság és a MASZK Országos Színészegyesület.
Az MTI értesülése szerint Iglódi István a Szigligeti Színház Vízkereszt vagy amit akartok című előadásának próbái alatt lett rosszul Szolnokon, ahonnan egy fővárosi kórházba szállították.
A Nemzeti Színház örökös tagját az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.


Iglódi István 1944. április 29-én született Magyarbólyon. A Színház és Filmművészeti Főiskolán előbb színész-, majd rendeződiplomát szerzett. Pályáját a Nemzeti Színházban kezdte, amelynek 1973-ig volt a tagja. Ezt követően a 25. Színházban dolgozott, majd a Népszínház színész-rendezője lett. 1982 és 1990 között a József Attila Színház főrendezője volt, majd ismét a Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol 1999-től igazgató-főrendező lett. Közben a Művész Színházban és a Thália Színházban is játszott. 2000-től töltötte be a Magyar Színház igazgató-főrendezői posztját.

Hosszú ideig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol egyetemi docenssé nevezték ki. Játszott Shakespeare-, Moliere- és Dosztojevszkij-darabokban, Tigris Brown volt Brecht Koldusoperájában és Bartolo a Figaro házasságában. A hatvanas évek közepétől szerepelt a filmvásznon, emlékezetes alakítást nyújtott kosztümös alakításaival A koppányi aga testamentuma vagy A beszélő köntös című produkciókban. A mozinézők később többek között az Utazás a koponyám körül, a Riasztólövés, a Tíz év múlva, a Délibábok országa, a Titánia, Titánia vagy legutóbb a két éve bemutatott Csendkút című filmben láthatták.
   
Számos televíziós produkcióban szerepelt és televíziós rendezőként is maradandót alkotott. 2005-ben forgatta A gyertyák csonkig égnek című, Márai Sándor naplója alapján készült játékfilmjét. Munkásságát 1970-ben és 1976-ban Jászai Mari-díjjal, 1986-ban érdemes művész címmel, 1998-ban pedig Kossuth-díjjal ismerték el.



Faültetéssel emlékezik a csütörtökön elhunyt Iglódi Istvánra utolsó rendezésének bemutatója előtt pénteken a szolnoki Szigligeti Színház.

Iglódi István "egy előadást hagyott ránk. A színészek játékában, a munkatársak munkájában él tovább. Igyekszünk méltók lenni örökségéhez, dolgozunk tovább a közönség örömére. István is így akarta. A színész sorsa ez: akkor is komédiáznia kell, amikor gyászolnia kellene" - írta Balázs Péter igazgató, Bor Zoltán produkciós igazgató és Kiss József művészeti vezető az MTI-hez eljuttatott közleményében.
   
A csütörtökön hajnalban elhunyt színész-rendező utolsó művészi munkájaként a szolnoki teátrumban állította színpadra Shakespeare Vízkereszt vagy amit akartok című vígjátékát, amelynek pénteken tartják a bemutatóját.
A premier előtt 14 órakor, a színház előtti járdaszakaszon a Két premier - két fa elnevezésű program keretében Balázs Péter igazgató két fát ültet el. Az egyiket Iglódi István emlékének ajánlja a színház - közölte Somogyiné Borhi Gizella, a teátrum sajtóreferense.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!