Belföld

2009.12.11. 19:21

Döbbenetes: Becsengetett a halott

Egy másik ember iratai alapján nyilvánítottak halottá egy férfit még októberben, ám a minap a halottnak hitt férfi becsengetett a testvére lakásába.

zaol.hu

A rendőrség közleménye szerint október 15-én a mentők egy férfit szállítottak kórházba a Kerepesi útról epilepsziás rohama miatt. A férfi még aznap este a kórházban - kihűlés miatt - elhunyt. A férfinél személyigazolvány, lakcímkártya, TB kártya és egy tüdőszűrést igazoló lap volt, amely iratok alapján a kórház mind a felvételkor, mind a halottvizsgálatkor azonosította az elhunytat. A BRFK szerint azonban az iratok alapján a személyazonosság tényét meg lehetett állapítani.

A halál körülményeire tekintettel a kórház kezdeményezte a BRFK-nál a közigazgatási eljárás megindítását. A BRFK Rendkívüli Haláleseti Osztályára érkezett dokumentációkból egyértelmű tényként tűnik ki az elhunyt személyazonossága. Az eljárás során a rendőrök értesítették a férfi hozzátartozóját, aki azonban - mivel a személyazonossággal kapcsolatban kétség nem merült fel - nem tekintette meg a halottat - áll a közleményben.

Az Index hírportál információi szerint a tévedés akkor derült ki, amikor a halottnak hitt férfi becsengetett a testvére lakásába.

A férfi az Inforádióban mesélte el, hogy a Teleki téren leütötték és elvették a papírjait. Később ezt bejelentette a rendőrségen és az önkormányzatnál is.

Hogy valójában ki halt meg a kórházban, azt viszont senki sem tudja, mert a férfit elhamvasztották - írja az Index.

A rendőrség tájékoztatása szerint nincs olyan jogszabály, amely előírná a holttest személyes azonosítását, tekintettel arra, hogy az elhunytnál személyes iratok voltak és kétség nem merült fel arra vonatkozóan, hogy azok nem a saját iratai lettek volna.

A BRFK haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket a holttá nyilvánított férfi élővé nyilvánításához, ezzel párhuzamosan az elhunyt férfi személyazonosságának megállapításához szükséges eljárást is megindítja - olvasható a közleményben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!