Belföld

2009.11.13. 11:57

Kéthetes tüntetésre készülnek a tűzoltó parancsnokok

Kéthetes demonstrációba kezdenek az ország tűzoltó parancsnokai és vezetői, hogy így tiltakozzanak a 2010-es költségvetésben tervezett, őket érintő másfél milliárdos elvonás miatt.

zaol.hu

A tiltakozó akció munkaidőben, jövő keddtől a hónap végéig, a költségvetés zárószavazásáig tartana.

Dobson Tibor ezredes, a még októberben alakult demonstrációs bizottság szóvivője az MTI-nek pénteken azt mondta: a Kossuth téren, a Parlament előtt sátrat állítanának fel, ahol fogadóórát adnának az országgyűlési képviselőknek, hogy tudassák, milyen veszélyekkel járhatnak a tűzoltóságokat érintő elvonás.
A megmozduláson napi váltással 15-20 tűzoltó parancsnok és más vezető venne részt, a demonstratív eseményen való részvételre az állomány többi, vonulós tagját nem kérnék fel. Dobson Tibor ezt azzal magyarázta, hogy így elkerülnék a tömeges jelleget, és azt, hogy más, ellentétes érdekek miatt esetleges konfliktusok alakuljanak ki.
   
Dobson Tibor, aki a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője és a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság főosztályvezetője, az MTI-nek azt mondta, ha hétfőn a szaktárcával történő egyeztetés során nem kapnak ígéretet arra, hogy a működésükhöz szükséges 1,4 milliárd forintos elvonást más forrásból pótolják, megtartják a parancsnoki demonstrációt.
Megjegyezte: előrelépésnek tartják, hogy a legutóbbi tüntetés óta tartott egyeztetések után a tűzoltóságot is felügyelő önkormányzati minisztériumtól ígéretet kaptak arra, hogy az egy összegű támogatás helyett a tűzoltóságok visszatérhetnek a korábbi, normatív támogatási rendszerhez, de - mint fogalmazott - az alapproblémát ez még nem oldja meg.
   
Legutóbb október 19-én a Parlament közelében, a forgalomtól elzárt Alkotmány utcában mintegy két és fél ezer egyenruhás tűzoltó kéttucatnyi járműfecskendővel felsorakozva tartott tartott tiltakozó megmozdulást a tűzoltóságokat érintő, jövő évre tervezett költségvetési megszorítások miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!