Belföld

2009.11.04. 13:26

H1N1: A miniszterek is megkapták a védőoltást

Beoltatták magukat az új típusú influenza elleni vakcinával szerdán, a sajtó nyilvánossága előtt azok a miniszterek, akik ezt eddig még nem tették meg.

MTI/AP

A Parlament orvosi szobájában először Gráf József, a földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca vezetője, valamint Molnár Csaba kancelláriaminiszter kapta meg a védőoltást minisztertársai jelenlétében a kormányülést követően.

A tárcavezetőknek nem jár ingyenesen a védőoltás, ők vényre, a patikában szerezték be a készítményt.

A H1N1 vírus elleni védőoltást Oszkó Péter pénzügyminiszter, Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Balázs Péter külügyminiszter, Szabó Imre környezetvédelmi miniszter, Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Varga Zoltán önkormányzati miniszter, Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, valamint Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára kapta meg.
    
Az eseményen jelen volt Székely Tamás egészségügyi miniszter, aki újságíróknak elmondta: az előző hét adataihoz képest (14.200) az elmúlt héten csökkent azoknak a száma (12.500), akik influenzaszerű tünetekkel fordultak orvoshoz, járvány továbbra sincs Magyarországon. Beszámolt arról is, hogy a kedden bevezetett szállítási szisztémának köszönhetően 616-tal több patikában lehet megvásárolni az oltást, mint eddig (430 gyógyszertár). Az ígéreteknek megfelelően csütörtökön az ország minden patikájában kapható lesz a védőoltás.
   
A kiszállítások és rendelésfelvételek folyamatosak és már nemcsak az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézettől lehet rendelni a készítményből, hanem az ÁNTSZ kistérségi intézeteitől is.
   
A tárcavezető kérdés kapcsán elmondta: úgy tudja, hogy a 15 éves szentlőrinckátai fiú, aki a szolnoki kórházban halt meg és akinél még életében diagnosztizálták a H1N1 vírust, nem kapott védőoltást.
   
Több ország is érdeklődött a magyar vakcina iránt, Székely Tamás ezzel összefüggésben azt közölte: arra, hogy a gyártó kinek és mennyiért adja majd el a készítményt, a kormánynak nincs ráhatása.
   
Bajnai Gordon miniszterelnök kedden, szintén újságírók jelenlétében kapta meg a védőoltást a Parlament orvosi rendelőjében.


Információ a fertőzésről ide kattintva is olvasható!


Sertésinfluenza - olvassa el ide kattintva az eddigi híreket! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!