Belföld

2009.09.10. 16:19

Kolompár Orbán átruházza helyetteseire OCÖ-elnöki jogköreit

Budapest - Jogköreinek nyolcvan százalékát négy helyettesére ruházza át Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, hogy az elkövetkezendő időszakban pártja felkészülését irányítsa a jövő évi országgyűlési választásokra; ezt a roma politikus csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be.

zaol.hu

Nem "lelép", átruház

Döntésem nem visszalépés, nem lemondás, továbbra is elnökként végzem a munkám, irányítom a négytagú elnöki munkabizottságot, de energiáim többségét az MCF Roma Összefogás Párt tevékenységére, választási felkészülésére akarom fordítani – fogalmazott Kolompár Orbán.

 Az OCÖ elnöke azt mondta: döntésének nincs köze az ellene folyó büntetőeljárásokhoz, sem ahhoz, hogy korábban több képviselőtársa is lemondásra szólította fel, mert - mint fogalmazott -  „az OCÖ stabil, erős, én és az általam vezetett elnökség a ciklust végigcsináljuk, gyakoroljanak bármilyen nyomást a igazságszolgáltatásra vagy bármire és bárkire”.

Kolompár Orbán közölte, hogy a kisebbségi törvény értelmében bármikor átruházhatja helyetteseire a jogköreit, így a jövőben az 53 tagú testületet a Lungo Drom (LD) színeiben mandátumot nyert Nagy József György, Dógi János, a Cigányszervezetek Országos Szövetségének elnöke, valamint a korábban is elnökhelyettesi pozíciót betöltő Balog József irányítja, a negyedik elnökhelyettes személyéről pedig az OCÖ következő közgyűlése dönt majd.

 Ezentúl a négy elnökhelyettes monitoring feladatokat lát el, és a fejlesztési tanácsokkal, valamint a szaktárcákkal való kapcsolattartásért is ők lesznek a felelősök. 

Kolompár Orbán szerint a döntésével újra megteremtődhet a politikai egyensúly az OCÖ-ben, ezért - mint mondta - várja a Lungo Drom teljes tagságát és Farkas Flóriánt, az LD elnökét is, hogy közösen tegyenek a cigányságért, és közösen foglaljanak állást, ha a magyarországi cigányságot bármilyen sérelem vagy atrocitás éri.


„Nekik van a legkevesebb joguk szemrehányást tenni”


Az MTI kérdésére, hogy korábban Teleki László MSZP-s és Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő is lemondásra, úgy válaszolt: olyan emberek szólítják fel lemondásra akik más szemében a szálkát, sajátjukban a gerendát nem látják. Kolompár Orbán a sajtótájékoztatón azt mondta: a köztársasági elnöki kegyelemben is részesült Farkas Flórián egy újságcikk szerint „háromszor állt bíróság előtt, kétszer felfüggesztett, egyszer letöltendő börtönbüntetést kapott”, míg Teleki László a roma holokauszt kárpótlási ügyben nyújtott „nem szakmai hozzáértése” miatt több ezer ember került bíróság elé, és többüket letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, ezért „nekik van a legkevesebb joguk szemrehányást tenni”. 


A CKÖ továbbra is stabil

Arra a kérdésre, hogy ezen a héten hét OCÖ-s képviselőtársa jelezte kilépési szándékát az MCF-frakcióból, úgy válaszolt: az elmúlt években képviselők jöttek-mentek, de a „hét gonosz, a hetek bandája” nélkül is az OCÖ stabil, erős, én és az általa vezetett elnökség a ciklust végéig vezeti.

Kolompár Orbán kijelentette: „jogerős bírósági döntés, ítélet ellenem még nem született, de ha a bíróság elmarasztal, akkor van olyan tartásom, hogy levonjam a megfelelő konzekvenciát, de se politikusnak, sem a médiának nincs joga pálcát törni felettem, mert bízok a független magyar bíróságban, igazságszolgáltatásban”. 

Molnár Oszkár, Edelény polgármesterének botrányt kavart kijelentésére utalva újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: Farkas Flóriánnak címzett nyílt levélben arra kérték a fideszes roma politikust, kérje meg pártját, zárják ki a frakcióból  Molnár Oszkárt, mert mint fogalmazott, nem méltó a polgári értékrend képviseletére az, aki bármely állampolgárról ilyet állít, majd beismeri, hogy hazudott, és ezt egy bocsánatkéréssel nem lehet elintézni.

Kolompár Orbán a sajtótájékoztatón közölte: levélben arra kérték Bajna Gordon kormányfőt, hogy a támadásokban meghalt hat ember, valamint az Olaszliszkán megölt Szögi Lajos, és a Kiskunlacházán meggyilkolt 14 éves lány családtagjai megsegítésére, hozzon létre egy olyan alapot, amelyen keresztül a hátramaradottak életjáradékot kaphatnak, és ehhez anyagilag az OCÖ is hozzájárul.


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!