Belföld

2009.09.08. 12:39

Az Év Orvosát keresik

Budapest - Immár harmadszor indult el Az Év Orvosa pályázat 2009 - Astellas Díj az orvosi hivatás megbecsüléséért, jobb megítéléséért, valamint az orvos-beteg kapcsolat javításáért. A pályázat az orvosi munka megbecsülése mellett az orvos és beteg közötti kapcsolat fontosságára hívja fel a figyelmet - mondta Berencsi György főszervező egy keddi sajtótájékoztatón a fővárosi Szent Imre kórházban.

MTI/AP

A bírálók a gyógyítás emberi oldalát nézik

A betegeknek - akik jelölni kívánják orvosukat a díjra - annyit kell tenniük, hogy megírják saját gyógyulásuk, kezelésük történetét, hangsúlyozva az orvos pozitív emberi hozzáállását, empátiáját, azt, hogy mennyire vette komolyan a páciens problémáját, emberileg hogyan próbált meg neki segíteni. A bíráló bizottság tagjai nem azt értékelik, hogy a jelölt orvos mennyire jó szakember, hanem a gyógyítás emberi oldalát nézik.
    
A kezdeményezésnek idén több új eleme is van: a zsűri által kiválasztott 20 döntőbe jutott történetet az érdeklődők a www.dijazorvosokert.hu oldalon olvashatják, majd szavazatukkal eldönthetik, hogy kik legyenek az idei pályázat Astellas Díjjal kitüntetett orvosai. Másik újdonság, hogy a honlapon a hírlevélre regisztrálók rendszeres tájékoztatást kapnak az Év Orvosa pályázat alakulásáról, aktualitásairól, érdekességeket olvashatnak az orvos-beteg kapcsolatról. 

     
Az Év Orvosa Pályázat 2007-ben jött létre

Az orvos és beteg kapcsolatában komoly szerepe van a bizalomnak, amely kezd minimális szintre süllyedni az egészségügyről szóló negatív hírek hatására - fogalmazott a Szent Imre Kórház főigazgatója. László Imre hozzátette: a hit és bizalom csökkenésével a kilátásaink is csökkennek, holott az egészségügyben dolgozók sokat tesznek azért, hogy visszaadják az emberek egészségét.
Kókai-Nagy Ákos, az Astellas Pharma képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a díj minden üzenete pozitívumot tartalmaz, s az elismerés egyik célkitűzése a betegközpontú orvoslás támogatása.
    
A pályázatot meghirdető Tegyünk Az Egészségünkért Alapítvány idén felkérte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet, hogy a tárgytervező szakokon tanuló hallgatók vegyenek részt pályázati formában a 2009-es Astellas Díj megalkotásában. 
Az Év Orvosa Pályázat 2007-ben jött létre azzal a céllal, hogy elismerje az orvosok munkáját, valamint javítson az orvos-beteg kapcsolaton. Nem pénzbeli jutalomról, hanem erkölcsi elismeréséről van szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!