Belföld

2009.08.24. 05:29

Bababarát táplálás - Az anyatej és a szoptatás fontossága

Nagykanizsa - Koraszülött ikreimmel egy hónapig voltam kórházban, ott mindent megtanultam a szoptatásról. Annyira, hogy itthon sem kell segítség, s imádom, ahogy egyszerre szopnak: Roli az egyik, Adrián a másik mellemet szívva.

Kelemen Valéria

A fentieket Némethné Mohari Helga mondta, akinek zalakomári otthonában magunk is láthattuk azt a semmihez nem hasonlítható csodát, amikor az oldalán két párnával, rajtuk a két gyönyörű csöppséggel, nagy lelki nyugalomban szoptatott. Nincs ember, akinek ilyenkor ne jelenne meg mosoly az arcán! 

- Roli és Ada már félévesek, s a mai napig két-három óránként szoptatom őket - mondta Helga, hozzátéve: addig folytatja, amíg csak igénylik a babák. - Sosem gondoltam arra, hogy nem lesz tejem, eleve úgy álltam hozzá, hogy sikerülni fog. Egészségügyibe jártam, s tudtam jól: az immunrendszernek legjobb az anyatej, amit semmiféle tápszer nem helyettesít. A kismamákat arra biztatnám, hogy a várandósság alatt pozitívan gondolkodjanak, bízzanak magukban, mert ez a kapcsolat, ami a szoptatás alatt kialakul baba és mama között, egy életre szóló. Helga a zalakomári védőnő, Marton Józsefné lelki támogatását is kiemelte. 


Némethné Mohari Helga boldogsága határtalan: féléves ikrei, Roland és Adrián remekül szopnak. Technikájuk pedig egyszerűen lenyűgöző! Amíg lehet, így kívánja táplálni ôket édesanyjuk
Fotó: Szakony Attila

Az elismerés nem csoda, hiszen Marika néni a szakértelme mellett segítőkészségéről is híres. Már a várandósgondozás alatt is felkészíti a kismamákat a szoptatásra - annak minden pozitívumát kiemelve -, s később is számíthatnak rá. Már 1999 óta van szolgálati mobiltelefonja, azon éjjel-nappal hívhatják, s hívják is! Volt olyan szentestéje, amikor ott térdelt a szoptató anyuka mellett, s olyan is, amikor ő aludt az újszülöttel, mert az édesanya hirtelen kórházba került, s nem merte másra bízni a csemetéjét. 

- Elkötelezett híve vagyok az anyatejes táplálásnak, s nagyon szeretek szoptatni - mosolygott becsehelyi otthonában Balassa Katalin, a két hónapos Csanádot szoptatva, körülötte a három nagyobbal, Andrással, Veronikával és Ágostonnal. - Mind a négy gyermekemet így tápláltam, mert az anyatej mindig kéznél van, megfelelő a hőmérséklete, s az összetétele a legjobb a babának. Nem az órát nézem, most a nyári melegben Csanádot például akár óránként is mellre rakom. Nálunk nincs cumisüveg és teáztatás, csak a szoptatás. A nagyobbaknak is természetes, ha ölbe veszem a picit, ugyanúgy lógnak rajtam, mint máskor. Nekem is jó érzés, a babának is a legjobb, s meg is teszek mindent, hogy legyen tejem: tápláló ételeket eszem, s legalább négy liter folyadékot iszom. 

Kanizsán Tímárné Balogh Róza területi vezető védőnőtől hallottuk: újra divatban van a szoptatás. 
- Harmincöt éve kezdtem a pályámat, s akkoriban bármennyire is igyekeztünk, csak harminc százalék körüli volt a szoptatási arány. Aztán 90 környékén történt egy óriási változás, amikor is a régi elveket - miszerint 3 óránként kell szoptatni, éjszaka csak teáztatni lehet, 2 hetes korban gyümölcslevet, 6 hetesen gyümölcsreszeléket, 2 és fél hónaposan szigorúan főzeléket kellett adni a gyereknek - átváltottuk egy lazább szemléletre. 

A bababarát módszer lényege, hogy igény szerint szoptatnak az anyukák, kitételek és tiltások nélkül, ahogy a baba kívánja. A gyümölcsöt és főzeléket is elhalasztottuk, először négy hónapos kortól vezetve be a szilárd ételeket, most pedig már csak hat hónap után. Már az elválasztás ideje is korlátlan, azt tanácsoljuk: míg a gyerek szívesen szopik, addig szoptasson az anyuka. Mert a gyerek saját immunrendszere is kétéves korra tökéletesedik, addig célszerű más táplálék mellett is szoptatni.

A Magyar Védőnői Egyesület kezdeményezésére 1993-ban elkezdték a szoptatási világnapok szervezését, kerekasztal-beszélgetéssel kísérve. S mivel ott a jól szoptató anyukák adtak tanácsokat a tapasztalatlanabb társaknak, azok könnyebben találtak elfogadásra. 

- S bár alkatilag különbözőek az anyukák, az abszolút anyatej-hiány nagyon ritka - folytatta Tímárné, aki az első gyermekét 5 a másodikat 7, a harmadikat pedig 3 hónapos koráig szoptatta. - Nemzetközi felmérések három százalékban határozzák meg azoknak az anyáknak az arányát, akiknél elégtelen az anyatej-elválasztás. Akkor nincs más: tápszert kell használni, vagy az anyatejgyűjtő állomásról kell kérni lefejt tejet. Idén Kanizsán hat kismama adott le tejet, s jelenleg csak egy van, aki vállalná, de most ő is nyaral. 

A szoptatás-technikai tanácsok mellett a védőnő pszichés segítsége is hasznos, ha önbizalmat ad az anyának, ha megnyugtatja, a görcsösséget is képes feloldani. Nagyon sokszor ugyanis lelki oka van annak, ha nem elég az anyatej.Illésné Billege Zita első gyermeke, Evelin három hónapos koráig csak anyatejet kapott. Amikor a csöppség betegsége miatt kórházba kerültek, beütött a krach! 

- Tizenkét napot töltöttünk a kórházban, s Evelin a betegsége és a gyógyszerek miatt étvágytalan volt, de a nagy stressz közepette a tejem is elapadt. S mire a kisbabám meggyógyult, és megjött az étvágya, már nem volt mit szopnia - mesélte Zita. - Kínáltunk neki mástól lefejt anyatejet, tápszert, teát, de semmit nem fogadott el, már infúziót kapott, hogy ki ne száradjon. Hazakerülve alig lehetett beletukmálni még a lefagyasztott saját anyatejemet is, sem kanálból, sem cumisüvegből nem fogadta el. Alig evett, csak cicizni szeretett volna, de nem volt mit. A doktornő azt javasolta, nyugodjak meg, tegyem mellre óránként, megtettem, de szegény csak a semmit szívta. Aztán az egyik gyógyszertárban homeopátiás szert javasoltak, s azt szedve éreztem, hogy napról napra jobban telnek a melleim. A lényeg, hogy soha ne adjuk fel, mert az én példám is mutatja: a már teljesen elapadt anyatejet is vissza lehet hozni.

Tímárné szerint a szoptatásra azokban a közintézményekben is oda kellene figyelni, ahol a kisbabás anyukák gyakran megfordulnak
- Egy rendelőintézetben mindenképpen legyen olyan bababarát terület, ahol az anyuka tisztába teheti és nyugodt körülmények között megszoptathatja a gyermekét. Dr. Gőgös Péter, a Kanizsai Dorottya Kórház orvosigazgatója úgy véli, különösen a gyermekosztályon lenne szükségszerű a kialakítása, keresnek is hozzá megfelelőt az új pályázati lehetőségek között. A nemrég meghirdetett struktúra átalakítási program egyik fejezete a családbarát szülészet , s a jövőben annak keretében kívánják megvalósítani az efféle átalakításaikat, természetesen a szoptatásra is megfelelő helyet kialakítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!