Belföld

2009.07.24. 08:56

Az ombudsman nem indított vizsgálatot a kiskörei család ügyében

Budapest - Az ombudsmani hivatal nem indított vizsgálatot a kiskörei roma család városból való kiköltöztetési kísérlete miatt - mondta Kállai Ernő kisebbségi ombudsman az MTI-nek pénteken, megcáfolva a heol.hu Heves megyei hírportál erről szóló tudósítását.

MTI/AP

A hírportál csütörtökön azt írta, a Heves megyei Kiskörén aláírásgyűjtést kezdeményezett egy roma család elköltöztetése érdekében helybeliek egy csoportja, mert a családfő és négy fia rátámadt egy helybeli fiatalemberre, aki súlyosan megsérült. A kezdeményezők szerint a család tagjai évek óta zavarják a város nyugalmát.
    
A hírportál arról is tájékoztatott, hogy az érintett család a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezethez fordult és Kállai Ernő kisebbségi ombudsman is tájékozódott a történtekről.
    
A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa pénteken kijelentette: sem ő, sem hivatala nem ismeri a konkrét ügyet, így vizsgálatot sem indíthatott. Hozzátette: az esetről a sajtóból értesült, ezért a konkrét ügyben nem is nyilatkozhatott a heol.hu-nak.
    
Elképzelhetőnek tartja, hogy a cikkíró összekeverte a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet vezetőjével, Kállai Lászlóval, akivel nem áll rokoni kapcsolatban, de a jászsági vezető nem is ombudsman - jegyezte meg.
     
Kállai Ernő, aki szabadságát tölti, a kiskörei esetről az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: ha a valóban olyan súlyos bűncselekmények történtek a városban, mit ahogy az a sajtóban megjelent, akkor az mélyen elítélendő cselekedet, és egy jogállamnak a büntető eszközeivel kell eljárnia ellenük.
    
A kisebbségi biztos kijelentette: kollektív büntetést semmilyen körülmények között nem lehet alkalmazni, ugyanis a jog nem teszi lehetővé, hogy egy teljes családot büntessenek, ha nem részesei a bűncselekménynek.
    
Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-t csütörtökön arról tájékoztatta, hogy a rendőrség csoportosan elkövetett garázdaság és súlyos testi sértés bűntett megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a fiatalember támadói ellen, valamennyien szabadlábon védekezhetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!