Belföld

2009.06.19. 02:27

Békésebbek, mint mi

Zalaegerszeg (ag) - A pontatlan szakértői becslések is hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberekben téves elképzelések alakuljanak ki a hazánkban élő külföldiekről.

MTI

Ezt az álláspontját Kováts András, a migránsokat segítő budapesti egyesület, a Menedék igazgatója osztotta meg velünk minap.

- Néhány a tévhitekből: bevándorlók elveszik a helyiek elől a munkát - kezdte sorolni. - Tele van a feketegazdaság külföldivel, segélyből élnek, sok közöttük a bűnöző, a potenciális terrorista. Ezzel szemben a tény, hogy alapesetben az üres álláshelyre a magyar állampolgárságú munkavállalót kell előnyben részesíteni. A munkanélküliek száma már meghaladta a 400 ezret hazánkban, ahol 22 ezer külföldi dolgozik engedéllyel, tehát arányuk nem jelentős - mondta.

Külföldi feketemunkások számát a szakértők (?) 50- 200 ezerre teszik. Ehhez képest a munkaügyi ellenőrzések ezt nem támasztják alá. Az elmúlt évben 700 ezer munkavállalót ellenőriztek, és minden tizedik dolgozott feketén. Közülük csak 2400 volt a külföldi, tehát ez 0,35 százalék.

- Ha ezt a 4 millió magyar munkavállalóra vetítjük, akkor 14 ezer lesz a feketemunkás külföldiek száma, ami azt mutatja, a szakértői becslés objektív adatokkal nem támasztható alá - magyarázta.

S még pár néhány elgondolkodtató adat a bűnözéssel, a terrorizmussal kapcsolatban. A hazánkban élő külföldiek békésebbek , az általuk elkövetett erőszakos bűncselekmények aránya a magyar átlag fele-harmada. Az unióban 2007-ben feljegyzett 583 terrortámadásból 4 volt iszlámista, egyik sem sikerült. A támadások miatt letartóztatott 1000 ember harmada volt iszlámista, de nem bevándorló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!