Belföld

2009.06.25. 10:11

A legfőbb ügyész kérte Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztését

Budapest - A legfőbb ügyész kérte az Országgyűléstől az MDF elnöke és az MDF-es politikus képviselői mentelmi jogának felfüggesztését - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Fazekas Géza.

zaol.hu

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő ügyben - amelyet az UD Zrt. vezetőjének jogi képviselője által tett feljelentés miatt indítottak - "indokolttá vált a mentelmi jog felfüggesztésének indítványozása a nyomozás adatai alapján" - mondta a szóvivő, aki  azt nem árulta el, hogy pontosan milyen bűncselekmények gyanúja miatt kérte az ügyészség a politikusok mentelmi jogának felfüggesztését.

Az index.hu értesülései szerit "az ügyészség hivatalosan is kéri az MDF elnöke és volt frakcióvezetője mentelmi jogának kiadását a parlamenttől. Dávid Ibolyának és Herényi Károlynak a megfigyelési botrányban játszott szerepükről kell számot adniuk a nyomozóügyészeknek". A portál azt is közli, hogy "Dávid Ibolya Szilvásy Györgyhöz hasonlóan azzal szembesülhet, hogy személyes adatokkal való visszaéléssel gyanúsítják meg, Herényi esetében zsarolás állhat az idézés hátterében."

Dávid Ibolya viszont úgy reagált, hogy  téves információ jelent meg vele kapcsolatosan, semmi nem támasztja alá az index.hu értesülését. A pártelnök továbbá elmondta, a tanúkénti meghallgatáshoz nem szükséges a mentelmi joga felfüggesztése. 

"A történtek kapcsán a Fidesz azt követeli, hogy az Országgyűlés ne halassza szeptemberre a Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló szavazást, hanem jövő hétfőn döntsön róla." Ezt  már Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese közölte csütörtökön Budapesten.

Ennek érdekében a parlament mentelmi bizottságának fideszes alelnöke még csütörtökön kezdeményezi, hogy a testület hétfő délelőtt üljön össze, és tárgyalja meg a két MDF-es politikus, független országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésével kapcsolatos ügyet - mondta sajtótájékoztatóján a politikus.

Répássy Róbert szerint ilyen tárgyi súlyú bűncselekményben még nem kérték parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Forrás: MTI, index.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!