Belföld

2009.05.14. 14:03

A kormány válságkezelő programja négy célt tűzött ki

Budapest - A kormány válságkezelő programja négy célt tűzött ki, a válságkezelést, az egyensúlyteremtést, a gazdasági növekedés beindítását, a bizalom visszaszerzését - hangsúlyozta Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön, a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) soros ülésén.

zaol.hu

A miniszterelnök jelezte:  egy év minderre nem elég, de arra igen, hogy a válságkezelő intézkedésekkel a kedvezőtlen tendenciát visszafordítsák.
Bajnai Gordon kifejtette, hogy az egyensúlyteremtést tekintve már korábban is jelentős konszolidáció volt, és a közelmúltban megtett intézkedések is ezt a célt szolgálták. Úgy vélte, hogy Magyarországon a lakosság 70 százaléka tartja szükségesnek a takarékosságot.
    
A növekedés beindításához akadálymentesítésre, az adók csökkentésére van szükség - hangsúlyozta a miniszterelnök, utalva arra, hogy jelenleg kevesen fizetnek sok adót, és sokan keveset. Ennek megváltoztatására példaként említette, olyan adójavaslatot készül előterjeszteni a kormány, amely 2010-től lehetővé teszi, hogy a munkavállalók 90 százaléka a személyi jövedelemadó alsó sávjába tartozzon.
A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy szükséges a nagyobb vagyonok megadóztatása.
    
A GEF-en a miniszterelnök kitért a növekedés beindításához szükséges foglalkoztatottság növelésének fontosságára. Ennek részét képezi, hogy a 2012 után 65 évre emelik fokozatosan a nyugdíjkorhatárt, illetve megváltoztatják a gyes és a gyed időtartamát.
    
A miniszterelnök megjegyezte, hogy bizalom nélkül nincs gazdasági fejlődés, növekedés.
    
Az ülésen átvette a GEF elnöki tisztségét Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, aki a konszenzus, a közös célok keresésének fontosságát hangsúlyozta. Úgy vélekedett, hogy a korábbi évek sikereire építve el kell érni, a gazdaságba minél több forrás kerüljön.


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!