Belföld

2009.04.08. 02:28

Veszélyes ország

Nagykanizsa (hba, sza) - Sem a Külügyminisztérium, sem az USA budapesti nagykövetsége, de még a lelőtt nagyradai férfit foglalkoztató TOIFOR Hungary Kft. sem tudott információkkal szolgálni a haláleset körülményeiről.

Zalai Hírlap

Mint arról lapunk tegnap beszámolt: március 26-án Irakban lelőttek egy magyar civil alkalmazottat, a feltételezett elkövető, Carl Stovall az amerikai hadsereg őrvezetője ellen pedig vádat emeltek. A tragikus körülmények között elhunyt magyar munkavállalót Bogdán Tibornak hívták, s történetesen zalai, nagyradai volt.

Az elhunyt férfit foglalkoztató, az amerikai csapatok higiéniai kiszolgálásáért felelős TOIFOR Hungary Kft. képviselője, Held Andrea sajtóreferens elmondta: még mindig nem rendelkeznek pontos információkkal arról, hogyan halt meg a gépkocsivezetőként dolgozó Bogdán Tibor.


A tragédia helyszíne: Camp Taji
Grafika: Urbanics Pál

- Mi is várjuk az amerikai hatóságok információit, mert a családdal együtt sok kérdésünk lenne - mondta a sajtóreferens. - Nincs információm arról sem, hogy összesen hány alkalmazottunk van szerte a világban.

- Arról sem tudok tájékoztatást adni, hány a Zalából érkezett foglalkoztatott - így Held Andrea. - Csak annyit mondhatok: többek közt Afganisztánban, Kenyában, Németországban, Bulgáriában, Romániában, Szudánban, Irakban és Magyarországon vagyunk jelen. A kollégák toborzása javarészt az interneten folyt, így gyakorlatilag bárki, bárhonnan jelentkezhetett az álláshelyekre, amennyiben a munkakörhöz szükséges iskolai végzettséget, képzettséget, az egészségügyi alkalmasságot igazoló dokumentumokat és az amerikai hatóságok kérésére erkölcsi bizonyítványt tudott felmutatni.

Held Andrea elmondta még: egyedi eset történt, eddig nem érték atrocitások a dolgozókat. A sajtóreferens azt is kijelentette: folyamatos a kapcsolattartás a külföldön dolgozó munkavállalókkal. Felvetésünkre, hogy ha ez valóban így van, akkor miért nem rendelkeznek információkkal a lassan két hete bekövetkezett tragédiáról, azt mondta: a család érdekében több szálon is megpróbálnak információkat szerezni, eddig sikertelenül. Kérésünkre, hogy a pontos dolgozói létszámra vonatkozó adatok miatt szeretnénk a cég menedzsmentjének valamely tagjával beszélni, azt válaszolta: jelenleg valamennyien nemzetközi ügyekben járnak el, ezért nem elérhetők.

Az Irakban immár két hete történt tragédiáról más hivatalos szervek sem adnak ki további részleteket. - Amint a Külügyminisztérium nem hivatalos formában értesült a sajnálatos halálesetről, ammani nagykövetsége útján, azonnal felvilágosítást kért előbb az iraki, majd a Bagdadban működő amerikai hatóságoktól. Válasz azonban még nem érkezett - jelezte érdeklődésünkre Szelestey Lajos, a tárca szóvivője. Kérdésünkre: miként lehetséges az, hogy egy magyar állampolgárt két hete lelőttek, és még mindig semmilyen hivatalos információt nem kapnak a magyarországi illetékesek erről, a szóvivő hozzátette: mindenképpen megtudják, hogy mi történt Al-Tajiban, ám hogy ezt milyen gyorsan sikerül megtenniük, nem tőlük függ. - Jogszerűen szállították el a magyar állampolgár holttestét az USA-ba az amerikai hatóságok, a rokonok beleegyezése nélkül? - A nemzetközi jog előírásai az ilyen esetet nem szabályozzák. Az USA-ban már évtizedek óta az a gyakorlat, hogy ahol valamilyen ügyben amerikai katona érintett, ott az eljárást - beleértve a boncolást is - a tengerentúlon folytatják le. A szóvivő érdeklődésünkre kitért arra is: a külföldre utazó, illetve ott dolgozó magyaroknak nem kell bejelentkezniük az illetékes magyar nagykövetségeken. Ebből következik, hogy igazából a Külügyminisztérium soha nem tudja pontosan kik, hányan és hol vannak éppen az anyaország határain túl. Ha valaki veszélyesnek minősülő országba megy - ilyen például Irak is -, a tárca honlapján lévő nyomtatvány segítségével bejelentkezhet a magyar diplomáciai szerveknél. Ezzel azonban a tapasztalatok szerint kevesen élnek.Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségén elárulták: információikat ők is a több nemzetiségű iraki hadtest parancsnokságától szerzik. A külképviseleten ígéretet tettek arra, hogy bármilyen új információ jut a tudomásukra, arról lapunkon keresztül tájékoztatják majd a nyilvánosságot.

Szerzők: Horváth-Balogh Attila, Szalabán Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!