Belföld

2008.10.14. 02:27

Kényszermegoldás a frakció érdekében

<b>Zalaegerszeg</b> - Az utolsó pillanatban, <em>Lengyel Zoltán</em> független (ex-fideszes) képviselő frakcióba hívásával sikerült elkerülni az MDF parlamenti képviselőcsoportjának megszűnését. Viharos, botrányoktól sem mentes heteket tudhat maga mögött az ellenzéki párt.

Horváth A. Attila

A lehallgatott, belső puccs előkészítésére utaló hangfelvétel bemutatásával kezdődött, Almássy Kornél alelnök kizárásával, majd a Tisztelet Társasága által delegált honatya, Vas János kilépésével folytatódott az MDF közelmúltbeli vesszőfutása, melyet úgy jellemzett a minap Dávid Ibolya pártelnök: a párt függetlenségi harcot vív a politikát befolyásolni igyekvő pénzügyi oligarchákkal szemben. Az MDF zalai elnökét, Baján Antalt (aki részt vett a párt szombati országos választmányi ülésén) arról kérdeztük, a megyei szervezet vezetőjeként hogyan látja a történteket.

- A választmányi ülés után sem tudjuk még pontosan, hogy mi áll a háttérben, mindenesetre reméljük, az igazságszolgáltatás fényt derít majd a miértekre is. Én úgy gondolom, az MDF elleni munkálkodásnak lehetünk tanúi, hiszen sokaknak nem érdeke, hogy megerősödjék a párt. Természetesen itt Zalában sem örülünk a viharoknak, és most már nagyon remélem, hogy nyugvópontra jutnak a dolgaink. Annak persze örülök, hogy végül megmarad a parlamenti frakció.

- De vajon jó választás az a Lengyel Zoltán, akit a Fidesz képviselőcsoportjából éppen botrányai miatt zártak ki, és aki ellen büntetőeljárás van folyamatban? - kérdeztük.

- A képviselő múltját nem ismerem, az ártatlanság vélelme viszont mindenkit megillet. Azt persze tudomásul kell venni, hogy ez egy kényszermegoldás, hiszen sok választási lehetősége nem volt Herényi Károly frakcióvezetőnek, aki felhatalmazást kapott a választmánytól, hogy érje el a frakció fennmaradását. Megoldotta, s ezzel nem esett el sok-sok jogosítványtól a párt.

- Mit szól ahhoz, hogy az elnök szerint presszió éri a pártot egyes pénzemberek részéről? Zalában tapasztaltak hasonló nyomást, a párt életébe történő beavatkozást?

- Ilyen jelenséggel nem találkoztam, az viszont előfordult már, hogy megpróbálták lejáratni, rossz hírbe hozni a helyi szervezet vezetőit. Persze lehet, hogy akik ezzel próbálkoznának, tudják, minket nem lehet befolyásolni, hiszen korrekt politikát folytattunk eddig is, és folytatunk ezután is.

- Ön szerint csitulnak végre az MDF körüli hullámok?

- Remélem, aki érintett a történtekben, végiggondolja, hogy mi a párt érdeke, és ennek megfelelően cselekszik a jövőben. Mi azon a vonalon szeretnénk továbbhaladni, amin elindultunk: az a cél, hogy harmadik erőként, korszerű konzervatív pártként jelenjen meg az MDF.

Ezek is érdekelhetik