Belföld

2008.05.21. 02:28

Van-e így értelme?

Zalaegerszeg (haa) - Miután az Országos Választási Bizottság hitelesítette az összegyűjtött aláírásokat, ősszel várhatóan újabb népszavazáson vehetünk részt.

Horváth A. Attila

A kezdeményezők szándéka szerint a referendum kizárná, hogy magánbefektetők érdekeltséget szerezzenek az egészségbiztosításban, ám az üzleti szférát a pénztárakba beengedő tb-törvényt nagy eséllyel amúgy is megváltoztatja a parlament. Így a szavazás csupán annyit tudna garantálni, hogy 3 évig nem alkotható a végeredménnyel ellentétes tartalmú törvény. De van-e így értelme a referendumnak? Megyeszékhelyi járókelőket kérdeztünk.

- Butaságnak tartom az újabb népszavazást - válaszolta Vedres Éva.

- Egyrészt pénzkidobásnak érzem, másrészt úgy gondolom, nem az utca emberének kellene döntenie ilyen kérdésekben, hanem azoknak, akik értenek hozzá. Egyébként úgy gondolom, igenis lehessen magántőkét bevonni az egészségügybe, mert ezzel talán emelkedne a szolgáltatások színvonala - fogalmazott Vedres Éva.

- Én meg vagyok elégedve az egészségügy minőségével, persze ha több pénz lenne rá, biztosan jobb lehetne az ellátás - mondta a zalaegerszegi Marosiné Oláh Ildikó. Hozzátette: nem igazán tudja, lesz-e értelme a népszavazásnak, amúgy pedig az orvosokon múlik elsősorban, hogy milyen elbánásban részesül a beteg. - Nekem jók a tapasztalataim velük - jegyezte meg végül.

A szintén megyeszékhelyi Szmolek József úgy válaszolt: tény, hogy sok javítanivaló van a magyar egészségügyben. - Persze lehet, hogy mire a népszavazást megtartják, a parlament már megváltoztatja a tb-törvényt. A lényeg az, hogy az egészségügy problémái, így vagy úgy, de megoldódjanak. Egyes területeken jó volna, ha beengednék a magánpénzeket, másutt inkább meg kellene őrizni az állami tulajdont - fogalmazott.

Egy másik férfi értelmetlennek tartja a referendumot, pláne úgy, hogy már a parlamenti pártok sem akarják azt a tb-modellt bevezetni, amit a szavazás eltörölhetne. Mint mondta, nem mellékes az akció ára sem, ráadásul (más megfogalmazással) ettől függetlenül is meg lehetne alkotni a társadalombiztosítás privatizálását lehetővé tevő törvényt.

A gutorföldei Varga Kálmánné úgy látja: a népszavazásra szánt milliárdokat be lehetne fektetni az egészségügybe. - Szerintem amúgy jól működik az egészségügy; én sokat betegeskedem, és összességében pozitívak a tapasztalataim. Azt gondolom, az igazán sokat keresőkkel kellene több hozzájárulást fizettetni, s így talán tovább javulna a minőség. A legfontosabb, hogy mindenki jó ellátáshoz jusson, bármilyen is a tb-rendszer - mondta végül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!