Belföld

2007.10.24. 02:29

Megemlékezések megyeszerte

Megyei körkép - Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 51. évfordulóját megyénk településein is megünnepelték, a legtöbb helyen hétfőn és tegnap.

Zalai Hírlap

Az emlékkertben a hősi emlékműnél, a kopjafánál, majd Orbán Nándor, egykori nemzetőr parancsnok táblájánál helyeztek el koszorúkat. Az emlékezők ezt követően a HSMK-ba siettek, ahol Marton István polgármester mondott beszédet.

Mint elhangzott: 1956 örökösei azok, akik lélekben fiatalok maradtak, akik nem kényelmesedtek el, nem dőltek hátra, s akiket semmilyen hatalom nem tud megfélemlíteni. A polgármester azt mondta: ma sem szabad bedőlni az álreformoknak és a hamis ígéreteknek.

A beszédet követően a Politikai Foglyok Országos Szövetsége által adományozott A Hazáért érdemkereszt arany fokozatát vehette át Rózsás János. A szervezet 1956-os emlékplakettel jutalmazta Bartal György Andrást, a szövetség zalai elnökhelyettesét, Miha Tamásnét, a nagykanizsai Rozgonyi Polgári Kör elnökét és Horváth Jánosnét, az Együtt Kiskanizsáért Egyesület vezetőjét.

Az elismerések átadása után a Zsigmondy-Széchenyi SZKI diákjai adtak ünnepi műsort a HSMK-ban. Délután szintén a művelődési központban került sor a középiskolások városi versmondó versenyére, melyet Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő emlékére rendeztek. Este a kórház kápolnától emlékező fáklyás séta indult.

ZALAEGERSZEGEN az 56-os forradalmat idéző megemlékezések sora hétfőn este kezdődött. A Dísz téren a nyugdíjas polgári egyesület helyi szervezete rendezett gyertyagyújtást. A háromtucatnyi érdeklődő előtt a Mindszenty-iskola diákjai adtak rövid műsort. Tegnap délután a Kossuth utcai kopjafánál kezdődött a városi ünnepség, a rossz idő ellenére közel száz érdeklődő részvételével. A műsort követően itt Makovecz Tamás önkormányzati képviselő idézte fel a forradalomhoz vezető folyamatokat és a történelmi napokat. Beszélt a szabadságharcot követő megtorlásról is. A harcokban 2600 magyar és 670 szovjet ember esett el, negyedmillióan hagyták el hazájukat. Megemlítette, hogy csak Zala megyében 1957-ben közel háromszáz embert ítéltek el. A kopjafa megkoszorúzása után az ünnepség az Ady utcai LENTIBEN hétfőn este szentmisével vette kezdetét a megemlékezés, majd az eredeti tervtől eltérően, az időjárás miatt a városi művelődési központba vonultak az ünneplők, ahol a Lámfalussy Sándor Szakközép- és Szakiskola diákjai idézték fel az 51 évvel ezelőtt történteket. A műsort követően előbb a város polgármestere, Nógrádi László szólt az egybegyűltekhez, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy 1956 után nem jellemezte az a társadalmi összefogás a nemzetet, mint 1848/49-et követően, s ennek bizonyára az is oka, hogy mindkét oldal szereplői köztünk élnek. Az ünnepség szónoka, dr. Papp Lajos professzor ugyanakkor azzal kezdte beszédét, hogy 1956. október 23. óta két emberöltőnyi idő telt el, ami elegendő a tisztánlátáshoz. A szónok szerint a magyar forradalmárok a legtisztább ügyért, a hazáért és a nemzetért harcoltak az idegen elnyomók ellen.

ZALASZENTGRÓTON hétfőn délután kezdődött a megemlékezések sora, akkor a Fidesz - MPSZ helyi szervezete a Kossuth-tömb Az ünnepség záró aktusaként az emlékparkban megkoszorúzták az 56-os mártírok tiszteletére állított kopjafát.

Összeállításunkat írták: Arany Gábor, Gyuricza Ferenc, Pásztor András, Sámel József

Ezek is érdekelhetik