Belföld

2007.02.02. 03:29

A pályakezdők esélyei

Budapest (os) - A pályakezdő fiatalok egy része nem feltétlenül talál olyan munkahelyet, ahol a megszerzett tudásával, szakképesítésével el tud elhelyezkedni. A munkarőpiac igényeihez ma még nem kellően igazodik az oktatás struktúrája.

Zalai Hírlap

- Nemzetközi összehasonlításban nem magas nálunk a pályakezdő diplomások körében a munkanélküliség, az arány 4,5 százalék, s ez néhány ezer főt jelent. A regisztrált munkanélküliek között a pályakezdő diplomások aránya egyébként 1998 után kezdett nőni, amikor az egyetemeken megemelték a keretszámokat. Ez egyrészt kedvező volt, mert egyre többen juthattak be a felsőoktatási intézményekbe, másrészt az oktatásgazdálkodás-kutatók szerint az, hogy válogatás nélkül bővítették meg a kereteket és nem vették figyelembe a munkaerőpiac igényeit, nyilvánvalóan túlképzéshez vezetett - tájékoztatott Schranz Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) szóvivője. Mindenekelőtt a bölcsész- és jogi karok bocsátottak ki nagyobb arányban fiatal diplomásokat. Más szakmákban viszont nincs elég diplomás fiatal, így mérnököket, termelésirányítókat, informatikusokat, műszaki menedzsereket és egészségügyi szakembereket nem képeznek kellő számban. Jellemző a hazai helyzetre, hogy természetesen nem minden pedagógus akar tanítani, de a tanári diplomára jól lehet alapozni, kis átképzéssel sokféle állást be lehet tölteni. A munkaerőpiac másik sajátossága, az úgynevezett kiszorító hatás, vagyis, hogy a diplomások, akik nem tudnak képzettségüknek megfelelő állást találni, elvállalnak alacsonyabb végzettséggel is ellátható munkát. Ez a jelenség az EU-ban is tapasztalható. A felmérések szerint nálunk - s ez kimondottan magyar specialitás - ilyen esetben valamivel jobban megfizetik a diplomást, igaz, annál kevesebbet keres, mintha a saját szakmájában dolgozna. A kiszorító hatás azonban tovább húz lefelé, ha a diplomás kiszorítja a középfokú végzettségűt, ő pedig az alapképzettséggel rendelkező munkaerőtől veszi el az állást. - A tudásalapú társadalom igényli az iskolázottságot, nem az a baj, hogy többen tanulnak, sőt, Magyarországnak nagyon is fontos célja, a társadalmi kohézió erősítése szempontjából a magasabb képzettségi szint - hangsúlyozta a szóvivő. A gazdaság igényeinek megfelelő oktatástervezést az ésszerűség diktálja, mint ismert, az Oktatási Minisztérium az idén megkezdte bizonyos karok kereteinek csökkentését, másutt pedig - mint a természettudományi vagy az orvosi egyetemeken - a bővítését. Megkezdődött a szakképzési rendszer átalakítása is. A választáshoz, a tájékozódáshoz ma már nagyon sok információs forrás áll rendelkezésre, egyebek közt a www.epalya.hu honlap, amely országos adatokat tartalmaz, online kapcsolattal, közvetlen, személyre szabott tanácsadással. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat Lépj egyet előre! programja (HEFOP) ugyancsak arra épít, hogy egy-egy térségben melyek a hiányszakmák, melyek az igények, és elsősorban azok elsajátításához nyújt támogatást főként az alacsony iskolai végzettségűeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!