Belföld

2006.07.26. 08:15

A minőség a siker záloga

<div><span><strong><div>A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv fontosságáról</div></strong></span></div>

nincs nev

Fejér megye Magyarországon belüli központi elhelyezkedése a fenntartható gazdasági fejlődés lehetőségét hordozza magában. A főváros és a Balaton közelségében található, meghatározó európai útvonalak által érintett
megyénkben ugyanakkor az agrárágazat súlya  nem kielégítő, ezért kiemelt cél az egyébként  kiváló adottságok jobb kihasználása. 

Ebben a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) célprogramjainak megvalósulása is hathatós segítséget jelenthet. A megye agrárágazatában tapasztalható problémákra az NVT számos területen kínál megoldást; a fenntartható
fejlődés, a piacra jutás, a vidéki életkörülmények javítására hozott intézkedéseivel, ezért fontos a lehetőségek minél szélesebb körű megismertetése. 

Fejér megye agrárszférájának jelentőségét érzékelteti, hogy a mezőgazdaságban megtermelt egy lakosra jutó GDP a legmagasabb a Közép-dunántúli régió megyéi közül, s mintegy 40 százalékkal meghaladja az ország megyéinek átlagát. 
Ugyanakkor a mezőgazdaság részesedése az élelmiszerelőállítással együtt a nemzeti össztermékből alig éri el a 8 százalékot, szemben az ipari termelés közel 60 százalékával. 

E téren is bőven akad fejlesztenivaló, s az NVT célprogramjainak megismerése, az ahhoz történő csatlakozás is kiváló lehetőséget teremthet a hátrány ledolgozásához. Mindezt a megyei gazdálkodók nagy része fel is ismerte,
például az agrár-környezetgazdálkodási forrásból 2004-ben 2 milliárd forintot nyertek. 
Mivel az Nemzeti Vidékfejlesztési Terv napjaink problémáira kínál kézzelfogható megoldásokat, fontos a jövőbeni
lehetőségek minél szélesebb körű és hatékony megismertetése.  

Lapunk az NVT megvalósításának helyzetét 12 részes cikksorozattal mutatja be. Főleg a vidéken élő olvasókat érdeklő kérdésekről lesz szó, de fel szeretnénk kelteni a laikusok érdeklődését is, ezért a sorozat az NVT intézkedéseinek Fejérben érzékelhető hatásait, a mezőgazdasági termelők gazdálkodási gyakorlatának áltozását, s a programban résztvevők életének alakulását hivatott érdekes riportokban az olvasók elé tárni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!