Belezna

2016.05.25. 13:33

Fejlődik a település

Belezna – Több, a közelmúltban befejeződött beruházására büszke a 750 fős dél-zalai település. A falu fő ékességét, a Szűz Mária nevére szentelt 1899-ben épült római katolikus templomot műemlékké nyilvánították.

Benedek Bálint

A templom neogótikus stílusban épült, tervezéséhez a budavári Mátyás templom szolgált alapul. Jellegzetes a falon kívül támívekből és pillérekből kiépített támasztórendszer. Ennek szépsége mellett praktikus funkciója az, hogy megszünteti a fal teherhordó szerepét, lehetővé teszi óriási, vékony, játékosan kiépített ablakok kialakítását. A csúcsíves keresztboltozat az ég felé irányítja a betérő figyelmét, a magasba töréssel pedig az Istenhez emeli a hívek lelkét.

A helyi egyházközség különösen figyel a templomra, ezért két ütemben kezdte meg a felújítást. A világi elnök, Zsupek Szabolcs elmondta: apránként haladnak, a Kaposvári Egyházmegye és a hívek támogatásából megújult a villamoshálózat és a szigetelési feladatokat is elvégezték. A nyílászáró cserét pedig állami támogatásból oldották meg. A rekonstrukció jelenleg áll, hiszen egyelőre nincs több forrás, de a világi elnök reménykedik benne, hogy a jövőben folytathatják a munkát.

Bődör István polgármester érthetően örül annak, hogy a környék jellegzetes építménye az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal szakemberének a tetszését is elnyerte, aki műemlékké nyilvánította.

- Belezna legszebb ékét gondozott park veszi körül, ahol a közelmúltban egy romos állapotú, elhanyagolt keresztet saját forrásból újítottunk fel – mesélte a polgármester. – Amit, a minap Kóré Mihály plébános fel is szentelt.

Ezen kívül a település régi orvosi rendelője önkormányzat pénzéből újult meg, ahogy a temető bejáratát is leaszfaltozták.

- A munkák folyamatosak, például a szennyvízberuházás során tönkrement József Attila utca burkolatát kijavítottuk – folytatta Bődör István. – Jelenleg pedig az „Útőr” program keretében öt fő kizárólag az út menti árkok tisztításával és az útjelző táblák cseréjével valamint javításával is foglalkozik. Míg tizenöt közmunkásunk a hegyi utak felújítását végzi, melyek rendbetételéhez közel 500 tonnányi követ használnak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!