Balatonmagyaród

2014.03.23. 13:45

Polgárőr-mizéria Balatonmagyaródon

Balatonmagyaród - Az ötszáz lelkes településen két polgárőrség is működik és habár rend van, nyugalom nincs.

Horváth-Balogh Attila

A falu mostani vezetése és a volt polgármester szerint ennek egyetlen ember az oka. Az érintett viszont úgy véli: az a baj, hogy ők nem tartoznak a településvezetés legbelső köréhez.

- Képzeljék el, az önkormányzat felbontotta az együttműködési megállapodásunkat és hogy lejárassanak minket, erről levélben tájékoztatták az országos, a megyei szövetséget és a rendőrséget is - fogadott minket a Balatonmagyaródért Polgárőr Egyesület elnöke, Gátvölgyi József, aki amúgy a megyei polgárőr szövetségnek is elnökségi tagja. Kizártak bennünket mindenből, megszüntették a támogatásunkat, elvették az irodánkat, most az otthonom az egyesület székhelye, a bázisunk meg egy másik családi házban van.

Kalász Mátyás polgármester szerint azonban nyomós okuk volt minderre. Állítja, az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor a közmeghallgatáson lakók panaszkodtak a Gátvölgyi-féle polgárőrségre.

- A településen történt egy sajnálatos haláleset és az elhunyt temetésén igen sokan vettek részt - idézte fel. A polgárőrök is megjelentek, ahogy az már lenni szokott, mondván, a temetés ideje alatt őrzik az autókat. A sírkert bejáratánál álltak, rikító sárga mellényben, miközben mindenki feketét viselt és az emberek ezt kifogásolták. Ez az egyik része, a másik az, hogy talán inkább a kiüresedett falura kellett volna vigyázni. Az emberek erre tőlem megoldást vártak. Polgármesterként én ezt úgy tudtam megoldani, hogy a Kis-Balaton Polgárőr Egyesülethez fordultam, mellyel az önkormányzatunk együttműködésben van és azt kértem tőlük, hogy a temetőhöz vezető önkormányzati út őrzését, forgalomirányítását és a temetések ideje alatt a település megfigyelését inkább végezzék ők. De nem ez az ügy gyökere. Tudniuk kell, hogy a Balatonmagyaródért Polgárőr Egyesület elnöke, Gátvölgyi József személyétől településünk képviselő-testülete határozatban határolódott el. Úgy látjuk ugyanis, hogy nem tárgyalóképes. Ennek okán az általa vezetett polgárőrszervezettel is megszakítottunk mindenféle kapcsolatot.

A Balatonmagyaródért Polgárőr Egyesület csapata: Németh József, Pál Szabolcs, Simon István és Gátvölgyi József, a vezető. Azt állítják, kizárták őket mindenből Fotó: Szakony Attila

Kalász Mátyás ezzel együtt hangsúlyozta: a testületnek nem a csapattal, hanem a vezetővel van problémája. Merthogy ő ahogy a polgármester fogalmazott nem úgy viszonyult az önkormányzathoz, ahogy az elvárható lett volna.

- Ezt most nem akarom részletezni, mert nincs értelme, hiszen Gátvölgyi úr nem ül itt, nem tud cáfolni - fűzte hozzá. Öröm az ürömben, hogy a falu több lakója részéről jelentkezett igény arra, hogy szívesen részt vennének a település őrzésében. Gátvölgyi úr egyesületéből is váltak ki tagok; belőlük és az újonnan jelentkezőkből alakult meg az új polgárőr szervezet, a Kis-Balaton Polgárőrség.

Kalász Mátyás hangsúlyozta: a Gátvölgyi-féle polgárőrség működésébe soha nem szólt bele, tiszteletben tartva, hogy civil közösségről van szó. Annyit mégis hozzátett, azt viszont egyáltalán nem veszi jó néven, hogy vezetőjük által a Balatonmagyaródért Polgárőr Egyesület lényegében az önkormányzat ellen agitál.

- Amikor az önkormányzat Mikulás-napot rendezett, ők is bevezették a polgárőr-mikulást - magyarázta. Amikor falunapot tartottunk, rendeztek egy polgárőr-falunapot. Azt gondolom, a polgárőrségnek nem ez a dolga, szinte úgy viselkednek, mint egy árnyék-önkormányzat. Az is hozzátartozik a tisztánlátáshoz, hogy Gátvölgyi József veje indult a polgármesteri tisztségért az előző önkormányzati választáson. Meg voltak győződve arról, hogy ők nyernek és amikor nem így történt, óriási csalódottság lett úrrá rajtuk és a híveiken. Úgy vélem, ez az alapja az egész ügynek.

Ritecz Lajos és Bajnóczi László azt mondták, nekik semmi gondjuk nincs a Gátvölgyi-csapattal Fotó: Szakony Attila

Megkereste lapunkat az előző polgármester, Németh Zoltán is, akinek időszakában Gátvölgyi falugondnok és kultúrház-vezető volt. Részletekbe ő sem akart belemenni, csak annyit mondott: nagyot csalódott volt dolgozójában.

Gátvölgyi József viszont úgy véli: az a baj, hogy nem tartoznak sem a mostani, sem a volt polgármester érdekkörébe.

- Akkor kezdődött a kálváriánk, amikor a lányom élettársa nem nyert a választáson - így Gátvölgyi József. Nem sokkal, csak 7 szavazattal maradt le Kalász Mátyás mögött. Azóta mindent elvettek tőlünk, amit csak lehetett. De mi nem akarunk veszekedni senkivel, csupán szeretnénk nyugodtan tenni a dolgunkat. Itt van ez a temetős dolog, ami szerintünk csak egy mondvacsinált ügy. Tizennégy éve kint vagyunk mindenszentekkor, miért csak most jelent ez elviselhetetlen problémát? Úgy hiszem, hogy ezt a munkánkat a rendőrség, az egyház és a lakosság is elismeri. Éppen ezért annak ellenére sem hagyjuk abba bűnmegelőzési tevékenységünket, hogy az önkormányzat megszakította velünk az együttműködést.

Gátvölgyi József elárulta: hogy miatta ne érje hátrány az általa vezetett polgárőrséget, felvetődött benne, hogy lemondjon a tisztségéről. Ezt azonban a tagság nem engedte.

Simon István, az ellenőrző bizottság elnöke pedig arról beszélt, hogy a másik polgárőrséggel nincs rossz viszonyuk, sőt. Ahogy fogalmazott, 20 éves barátságokat nem hajlandóak feladni felsőbb szintről induló nézetkülönbségek miatt.

- Az viszont mindannyiunknak fáj, hogy a 40 fős tagságot a falu vezetése semmibe veszi - szögezte le.

A jó kapcsolatot megerősítette a Kis-Balaton Polgárőr Egyesület elnöke, Ritecz Lajos és alapító tagja, Bajnóczi László is. Utóbbi szerint a két egyesület össze is olvadhatna és egyik az elnököt, másik pedig a helyettest adná.

Kalász Mátyás polgármester kérdésünkre azt mondta: ennek ő a kezdetektől híve volt, de szerinte abba az önkormányzatnál senki nem menne bele, hogy az új szervezetben vezető szerep jusson Gátvölgyinek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!