Balatongyörök

2015.02.24. 15:20

Világraszóló virágos tervek - A településszépítés az idei fő cél Balatongyörökön

Balatongyörök - A napokban fogadta el az idei költségvetést a község önkormányzata. A településen az idei legnagyobb feladat az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyére való felkészülés, ahol Siófok mellett Balatongyörök képviseli hazánkat.

Keszey Ágnes

A költségvetésben a bevételek tervezett előirányzata valamivel több, mint ötszázhétmillió forint, a büdzsé ugyanennyi kiadással számol.

A működési kiadások bevételek 48,4 százalékát teszik ki, míg a település fejlesztésére a források 51,5 százalékát tervezték be.

– Csakúgy, mint az elmúlt években, most is stabil Balatongyörök gazdálkodása – emelte ki Bíró Róbert polgármester.

A bevételek jelentős részét teszik ki az adók, melyeknek befolyt összegét az elmúlt években úgy sikerült növelni, hogy csökkentették a helyi adók mértékét.

– Ez annak is köszönhető, hogy foglalkoztattunk egy adóellenőrt, aki az ingatlannyilvántartásokat átvizsgálva fényt derített arra, hogy az ingatlantulajdonosok 15-20 százaléka nem vett részt a közteherviselésben, ebben történt változás. Az intézmények és a strand bevételei, a bérleti díjak az infláció mértékével emelkednek – elemezte a bevételi forrásokat a polgármester.

 

A kiadások között szerepel – az intézmények és a település működtetésének és szociális juttatások finanszírozása mellett – az Európai Virágos Falvak versenyére való felkészülés, a településfejlesztési, szépítési munkálatok költségeinek biztosítása.

– A közterületek fejlesztése, virágosítása, a strand szépítése történik meg – ezek a szezon kezdetéig befejeződnek, utána is folytatódnak a karbantartások, csinosítások – mondta el Bíró Róbert.

A település – mivel nem volt adósságállománya – negyven millió forinthoz jut a kormány konszolidációs programja keretében, ennek fele már megérkezett: az ősszel kezdődő út- és járdajavításokra, karbantartásokra fordítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!