Baba

2016.08.30. 17:05

Mivel játsszon a gyerek? - A méretre, a tisztíthatóságra, a funkcióra és az alapanyagra is figyelni kell

Körkép - Vannak mozgásfejlesztő játékok, manuális készségeket fejlesztő játékok és a beszédkészséget fejlesztőek is manapság a piacon. Persze amíg kicsik a babák, az a legjobb, ha a szülők játszanak velük, de már egészen kis koruktól kezdve érdemes több szempont alapján megválasztani gyermekeink játékait.

Kekk Sára

Manapság a gyermekszoba tele van játékokkal. Van, aki a minél modernebb, zenélő-beszélő dolgokra esküszik, van, aki a hagyományos játékokat részesíti előnyben. De minden szülő felteszi magának azokat a kérdéseket, hogy vajon kell ennyi játék a kicsinek? , mi alapján válasszuk ki a játékokat? , biztos, hogy ez már neki való? . A legfőbb szempont a gyerkőc életkori sajátossága, különösen a három év alatti gyermekeknél ajánlatos ezt figyelembe venni. Ebben a korban fejlettség szempontjából már egy-két hónap is rengeteget számít. A legkisebbek úgy kezdik el megismerni a világot, hogy mozognak, játszanak benne. Ez nemcsak a megismerést segíti, hanem a fizikai és az intellektuális fejlődést is. Emellett ebben a korban az is lényeges a játékoknál, hogy a funkciójukhoz és méretükhöz képest viszonylag könnyű darabokat válasszunk, mert a gyerekek szeretik emelgetni, húzni-vonni a játékaikat, viszont a koordinációjuk még nem az igazi, így a nehezebb darabokkal még könnyen sérülést okozhatnak maguknak.

- Fontos, hogy minél színesebb játékokat válasszunk gyermekeinknek, hiszen így tanulják meg leghamarabb differenciálni a színek közti különbségeket - mondta el Szilágyi Judit klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus. Hozzátette, az is lényeges, hogy a szájuknál nagyobb, de a kezükben még elférő játékaik legyenek a gyerkőcöknek, hiszen ők még csak fogdossák, rázzák és rágják őket - illetve pont azért, mert sokszor veszik a szájukba játékaikat, nagyon fontos, hogy könnyen leváló darabok ne legyenek rajtuk.

A tíz hónapos Misi figyelmét még a színes, illetve a zörgő-csörgő, zenélő játékok kötik le jobban

Ahogy nőnek a gyerekek, mindig újabb és újabb módszerekkel fejleszthetjük képességeiket. A nagyobb elemekből álló, finom mozgásokat fejlesztő kockajátékok is szóba jöhetnek már az egy-másfél éves kor körüli gyermekeknél, ráadásul ezeket később folyamatosan bővíteni, aktualizálni lehet az életkor igényeinek megfelelően. A kétévesek pedig már előszeretettel bújnak mások bőrébe, így előtérbe kerülnek a különböző szakmák és élethelyzetek utánzására alkalmas játékok, például az orvosi táska, a barkácskészlet, vagy a játék babakocsi is jó választásnak bizonyulhat. A 2-3 éves gyerekek, színes és élénk képzelőerejüknek hála, már eleve rendkívül kreatívak. Gyakran nem csak úgy használják játékaikat, ahogy azt a tervezők és készítők elképzelték, így sokoldalú, jól kihasználható darabokat kell beszerezni számukra, melyekkel tovább szárnyalhat a fantáziájuk, fejlődhet kreativitásuk. Talán a játékkockák számítanak ebből a szempontból a legjobb választásnak, hiszen semmilyen módon nem kötik meg a kicsik fantáziáját, és gyakorlatilag végtelen variációban illeszthetők össze.

- A gyerekek játékainak kiválasztásánál a másik legfontosabb szempont a tisztíthatóság - mondja Szilágyi Judit. - Gyakran javasoljuk a szülőknek, főleg a plüss- és más ruhaanyagból készült játékokkal kapcsolatban, hogy rögtön kettőt szerezzenek be. Erre azért lehet szükség, mert vannak darabok, amelyekhez különleges módon ragaszkodnak a gyerekek - alvós mackók, kis takarók -, így, ha két darabbal is rendelkezünk, nem okoz fennakadást a tisztításuk. Különösen a kisdedek által kedvelt plüssállatkák, rágókák esetében fontos, hogy mosógépben moshatóak legyenek. A kisbabák a szájukba veszik, rágják, fogdossák őket, a kedvenc darabok pedig a hosszú autóutakra, a boltba, az orvosi rendelőbe is elkísérik őket, így könnyen piszkolódnak. Természetesen a műanyag játéknál szintén fontos, hogy felülete egyszerűen, nedves törlőkendővel való áttörléssel tisztítható legyen, amit legalább hetente egyszer érdemes is megtenni.

Természetesen fontos, hogy egészségre ártalmatlan alapanyagokból készüljenek a csemeték játékai, de erre már minden gyártó nagy figyelmet fordít. Érdemes mindig alaposan átnézni a játékok csomagolását, leírását és a CE feliratot keresni rajta. Ez azt jelenti, hogy a termék megfelel az uniós biztonsági előírásoknak. Emellett a TÜV minősítés is fontos, hiszen ez jelzi, hogy a játékot bevizsgálták és nem tartalmaz egészségre káros anyagokat.

Persze nosztalgikus élményeink is sokszor szerepet játszanak abban, milyen típusú játékokat választunk gyermekeinknek. Egy fából készült babaháznak például sokkal kellemesebb hangulata van, mint a műanyagnak, és az építőkockát is sokkal jobban szeretik a gyerekek, ha fából készülnek, főleg, ha sok van belőlük. Fontos az is, hogy a szülő is részt vegyen a játékban, ott legyen a kipróbálásánál, felkeltse a gyerek érdeklődését, és persze minél több időt töltsön a csemetével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!