Baba

2009.04.21. 05:00

Testvérek közötti féltékenység

Zalaegerszeg - Ha egy családba új jövevényt várnak, rögtön felmerül a kérdés: hogyan fog reagálni a nagyobbik gyermek a kicsi érkezésére? Mit tehet ilyenkor a szülő a féltékenység ellen?

Horváth Viktória

A testvérek közötti kapcsolatról dr. Gaál Tímea gyermekpszichológust kérdeztük.

- Kisgyermekkorban jellemző a testvérféltékenység, ezt nem lehet kiküszöbölni, hiszen ahova egy új jövevény érkezik, ott az addigi helyzet felborul és a szerepek változnak  - mondja el kérdésünkre a doktornő.  - Az addig egyedül levő gyermek helyzete megrendül, joggal érzi, hogy kiszorul a figyelemből és szeretetből. Minden esetben jelentkezhet egy agresszív megnyilvánulás is, az a fusztráció, ami őt éri, itt csapódik le. Van ennek nagyon nyílt formája, de van rejtett is: ilyenkor ölelgeti és simogatja ugyan a kistestvért, de az lassan már ütésbe és hajhúzásba megy át. Sokszor látjuk azt is, hogy a nagyobb gyermek úgy vágyik a kisebbik pozíciójára, hogy sok funkcióban visszacsúszik, például a szobatiszta újra bepisil, a szépen beszélő selypíteni kezd. 

A szülőnek nehéz eldöntenie, hogy vajon a nagyobbik csemete megérti-e már, ha elmagyarázza neki a dolgokat, hogy mi történik. Fontos, hogy ne változzon meg jelentősen az élete, maradjanak meg a napi ceremóniái, a vele való foglalkozás se csökkenjen nagy mértékben. Sokat sgít a kezdeti időszakban, ha többet foglalkoznak a nagyobb testvérrel, mint korábban, így nem érzi magát elhanyagoltnak. Fontos erősíteni a pozícióját azzal, hogy dicsérik, hogy ő már milyen okos és önállóan eszik, vele már lehet beszélgetni, így különlegesnek fogja magát érezni. Már a terhesség idején beszélgessünk el vele arról, hogy milyen változások lesznek, készítsük fel a gyermeket, hogy mi vár az egész családra. 

-  Van állandó testvérféltékenység is, ez nem múlik el, örökre megmarad. Főleg háttértényezők miatt alakul ki, például, ha a szülőknek is volt hasonló ilyen konfliktusa a saját testvéreivel. 

Nagyon fontos, hogy ne hasonlítgassák a szülők a gyerekeket, akkor sem, ha ikrekről van szó. Minden gyerek egyedi, saját személyisége szerint fejlődik. A kicsik amúgy is nagyon sokat hasonlítgatják egymáshoz, ne tetézék ezt még a felnőttek is. A közös szoba kiskorban még nem zavaró, de kamaszkorban már ajánlatos külön zúgot biztosítani a gyerkőcöknek. 

-  A testvérek közötti korkülönbség és a kapcsolatuk milyensége összefügg. A másfél éves kornál kisebb különbség, illetve az öt évnél nagyobb az ideális ebből a szempontból. A kettő és négy év különbség pont abban a dackorszakban találja a gyermeket, ami egy új jövevény érkezése nélkül is elég nehéz, hát még így - fejti ki Tímea, majd hozzáteszi: - Míg azokban a családokban, ahol kettőnél több gyermek van, megfigyelhető, hogy a testvérféltékenység úgy működik, hogy az utánuk születőre féltékenyek, aki kidönti őket a pozícióból, a később születettekre nem. Az egyke gyerekek helyzete sem könnyű, hiszen nyilván a szülők elvárásai kiélezettebbek feléjük, mintha több gyermekük lenne. Ahol a család tele van feszültséggekkel, ott az egyke egyedüli elszenvedőnek érzi magát, nincs egy társa, akivel megoszthatná a problémát, hiszen sok olyan család van, ahol a testvérek egymás szülei lesznek, mivel a szülőkre nem számíthatnak. De nyilván az sem szerencsés, ha azért vállalnak még egy gyereket, hogy ne legyen önző az egyke, hiszen nem a gyerek a hibás ez esetben, hanem a szülői magatartás.





Olvassa el rovatunk korábbi cikkeit!

Nézze meg  a Gyermekszoba fotóit itt!

 Küljön Ön is egy fotót vagy meséljen el egy vidám történetet!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!